Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Modeļu aģentūras Latvijā līdz šim spējušas saglabāt labu reputāciju

Šobrīd Latvijā darbojas modeļu aģentūras, kas spējušas saglabāt labu reputāciju un līdz šim nav nonākušas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzmanības lokā, portālam Diena.lv sacīja inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere.

Situācija gan bijusi atšķirīga pirms ekonomiskās krīzes sākšanās, kad inspekcija saskārusies ar vairākām aģentūrām, kurām bijušas problēmas ar bērnu tiesību ievērošanu. Šobrīd palikušas vien tās aģentūras, kuras vismaz formāli tiesību aktos noteiktās prasības izpilda, pastāstīja I.Millere. "Lai gan viņas [aģentūras-red.] savu darbību ir izbeigušas, mēs nevaram būt droši, ka nenāk arvien jauni cilvēki, kas gribētu kaut ko pasākt."

Tāpat I.Millere atzīst, ka modeļu aģentūras ir problemātiski pārbaudīt un atliek vien uzticēties to sniegtās informācijas patiesumam. "Mēs varam pārbaudīt to informāciju, ko pati aģentūra sniedz, piemēram, mēs aizejam un viņi saka – tik un tik nepilngadīgie. Tad mēs parasti šo nepilngadīgo līgumus pārbaudām. Taču ir arī aģentūras, kuras pasaka - nē, mums nav nepilngadīgo." Tādā gadījumā nav iespējams pārbaudīt, vai aģentūra ir noslēgusi līgumus ar nepilngadīgajiem.

Bērnu tiesību jautājumus inspekcijas eksperti regulāri pārrunā ar pedagogiem, jo modeļu aģentūru pārstāvji bieži vien apmeklē izglītības iestādes. Tāpat arī vecāki tiek aicināti rūpīgi pārbaudīt aģentūru, kurā tiks sūtīts bērns, un kritiski izvērtēt piedāvātā līguma nosacījumus. I.Millere uzsver, ka bērnus galvenokārt var pasargāt viņu likumiskie aizstāvji un tiem arī būtu jāseko līdzi, kādi līgumi tiek noslēgti.

Modeļu aģentūru darbību regulē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.407 - "Kārtība, kādā bērnus var iesaistīt aktivitātēs (pasākumos), kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu". Noteikumi nosaka, ka fiziskai vai juridiskai personai, kas nodarbojas ar bērnu iesaistīšanu šāda veida pasākumos, aizliegts bērnu līdz 16 gadu vecumam iesaistīt nakts pasākumā no plkst. 22 līdz 6.

Ginta Budes modes nama Tērpu demonstrētāju studijas pārstāvis Dainis Bērziņš portālam Diena.lv uzsver – studijā notiek tikai apmācības, kuru laikā jaunie modeļi netiek iejaukti nekādās publiskās aktivitātēs. Taču jau vēlāk – tāpat kā mūzikas, mākslas un sporta iestādēs, tiek noslēgti līgumi ar spējīgākajām meitenēm, kuras ir gatavas viedot starptautisku karjeru. "Tādu, protams, ir ļoti maz. Aptuveni 10 līdz 15. Ne vairāk."

D.Bērziņš arī norāda, ka G.Budes Tērpu demonstrētāju studijas pārstāvji ļoti rūpīgi strādā ar vecākiem un izvērtē, no kādas ģimenes potenciālās demonstrētājas nāk. Tiek vērtēts, vai jaunā modele patiešām vēlas uzsākt profesionālu karjeru modes industrijā vai tomēr viņu vada citi apsvērumi.

Savukārt kastinga aģentūras Baltic Casting Agency vadītājs Elviss Grinbergs norāda, ka jaunieši modeļu kursos parasti tiek pieņemti no 13 līdz 22 gadu vecumam, turklāt šai aģentūrai ir cita darba specifika, jo nepilngadīgas modeles netiek sūtītas darbā uz ārzemēm ilgtermiņā.

"Mēs šeit Latvijā vadam kastingu, safilmējam, sabildējam režisora simpātijas, nosūtam apskatīt. Tad tiek izdarīta izvēle un izvēlētie modeļi jeb aktieri lido uz filmēšanas vietu, safilmējas un lido atpakaļ. Nepilngadīgie tie ir ļoti reti, varbūt divas vai trīs reizes gadā, un arī tad lido kopā ar vienu no vecākiem," pastāstīja E.Grinbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas