Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ aizvien aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Rumbula

Saistībā ar augstu mikrobioloģisko piesārņojumu joprojām ir noteikts aizliegums peldēties Daugavas peldvietā Rumbula, informē Veselības inspekcijas (VI) pārstāve Maira Kalniņa.

Aizliegumu peldēties šajā peldvietā tā paša iemesla dēļ VI noteica jau pēc pirmajām peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudēm maija sākumā. Labas ziņas nav nesušas arī 8. un 9.jūnijā veiktās pārbaudes. 

Piedevām tajās secināts, ka kvalitātes normatīvie robežlielumi ir pārsniegti arī Lielupes labā krasta peldvietā Jelgavā un Gaujas peldvietā Siguldā, kurās paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ ir ieteikts nepeldēties, bet pārējās oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām un tajās peldēties ir atļauts.

Jūnija peldūdens kvalitāti varētu būt ietekmējušas pēdējo nedēļu spēcīgās lietusgāzes un iespējamā piesārņojuma ieskalošanās no apkārtējās sauszemes teritorijas, kā arī lietus ūdeņu kopā ar neattīrītiem notekūdeņiem iepludināšana ūdenstilpēs, skaidroja VI.

Peldvietu ūdens kvalitāte tiek noteikta pēc zarnu nūjiņu un zarnu enterokoku skaita ūdenī. Liels šo baktēriju skaits ūdenī liecina par iespējamu fekālo piesārņojumu, jo minētās baktērijas dzīvo cilvēka un siltasiņu dzīvnieku zarnu traktā. Fekālais piesārņojums var saturēt dažādas patogēnās baktērijas, skaidro VI.

Inspekcijas speciālisti atgādina, ka aizliegums peldēties liecina, ka peldoties šādā ūdenī pastāv lielāks risks saslimt ar kādu no ādas, gļotādas vai kuņģa - zarnu trakta infekcijas slimībām.

Savukārt ieteikums nepeldēties galvenokārt attiecas uz jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem cilvēkiem, kuru imūnā sistēma ir novājināta. 

Papildus oficiālo peldvietu monitoringam, šogad vairākas pašvaldības veic peldūdens kvalitātes pārbaudes par saviem līdzekļiem savas teritorijas neoficiālajās peldvietās.

Izvērtējot informāciju par neoficiālajām peldvietām, secināts, ka šobrīd visās neoficiālajās peldvietās, par kurām rezultāti ir iesniegti Inspekcijā, peldēties ir atļauts. Neoficiālo peldvietu saraksts pieejams Inspekcijas tīmekļa vietnes sadaļā Vides veselība.

Inspekcija aicina arī iedzīvotājus iesaistīties peldvietu novērojumos un fiksēt to rezultātus anketā inspekcijas tīmekļvietnē.

Nākamā ūdens paraugu ņemšanas reize ir plānota 6. un 7.jūlijā.

Top komentāri

Tulkojums
T
"zarnu nūjiņu un zarnu enterokoki ūdenī"... ūdens piedirsts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas