Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mācības joprojām attālināti

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno 1.–4. klašu skolēniem ziemas brīvlaiku pagarināt līdz 25. janvārim un tikai šajā datumā atļaut atgriezties šai vecuma grupai skolas solos. 5.–6. klasēm brīvlaiks beigsies 11. janvārī, taču mācības tām notiks attālināti. 7.–12. klases, profesionālās skolas un augstskolas turpina mācīties attālināti jau no 4. janvāra. Tikai speciālās izglītības iestāžu audzēkņi zinības apgūst klātienē, jo kopumā tajās epidemioloģiskā situācija ir stabila (vienā no 54 skolām ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19), preses konferencē skaidroja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), piebilstot, ka šīs izmaiņas valdība plāno apstiprināt 7. janvārī. Visticamāk, tas nozīmēs mācību gada pagarinājumu vasarā.

Februāra sākumā 1. klasēm paredzētā nedēļu garā brīvlaika nebūs, lai nevajadzētu pagarināt mācību gadu, savukārt 2.–4. klasēm gan nāksies mācīties arī pēc 30. maija. Taču IZM neizskata iespēju visas klases ''atstāt uz otru gadu'', jo mācību process nav ticis pārtraukts un situācija neprasa spert tik kardinālus soļus.


Pavasara robežšķirtne

Attiecībā uz valsts pārbaudes darbiem – ja devītajām klasēm jau februārī nebūs iespējas mācīties klātienē, eksāmeni tām nebūs jākārto. Mazākumtautību skolās, tāpat kā tas bija pērn, pamatskolas beidzēji varēs izvēlēties, vai kārtot pārbaudījumu valsts valodā vai ne. Ja eksāmeni nenotiks, pamatizglītības dokuments tiks saņemts ar vidējo gada vērtējumu.

''Pavasara brīvlaiks būs tā robežšķirtne, kad tiks pieņemts lēmums par eksāmeniem, proti, vai tie notiks vai tiks samazināti, vai vispār nenotiks,'' uzsvēra Šuplinska.

Savukārt vidusskolas beidzējiem eksāmeni nebūs jāliek tādā gadījumā, ja to kārtošanas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija vai tos nevarēs rīkot klātienē. Tad, tāpat kā devītie, divpadsmitie saņems dokumentu ar vidējo gada atzīmi. Augstskolām tas nozīmē savu iestājpārbaudījumu gatavošanu un uzņemšanas noteikumu koriģēšanu. Ja tomēr vidusskolas beidzējiem pārbaudījumi notiks, tie plānoti trijos mācību priekšmetos: latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā. Svešvalodas eksāmens no pavasara brīvlaika ir pārcelts uz 11.–14. maiju. Skolēni varēs izvēlēties kārtot papildu eksāmenus, piemēram, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, ja tas nepieciešams, lai iestātos augstskolā. Centralizētie pārbaudījumi varētu notikt vēlākais jūnijā, papildtermiņos – jūlijā.

IZM plāno rīkot diagnosticējošos pārbaudes darbus 3., 6. un 11. klasēm (arī devītajiem paredzēti monitoringa darbi) par apgūto vielu, taču vērtējums tajos neietekmēs ne semestra, ne gada atzīmi.


Kāpēc neatļauj

Ministre norādīja, ka viņai bieži nākas atbildēt uz jautājumu, kāpēc nevar atļaut mācības klātienē tām skolām, kurām tuvākajā apkaimē nav fiksēta saslimšana ar Covid-19. Diemžēl tas nav iespējams, jo epidemioloģiskā situācija neuzlabojas, saslimstības rādītāji kāpj. Turklāt saslimšanas gadījumā ir grūti noskaidrot infekcijas avotu un kontaktpersonas. Epidemiologi lūdza pagarināt mājsēdi un ierobežot pārvietošanos vismaz uz tuvākajām divām nedēļām, tāpēc IZM ieklausījās šajā aicinājumā, nepieļaujot izņēmumus. Kad beigsies ārkārtējā situācija, izglītības iestādes dibinātājam būs iespēja izvēlēties, kuru modeli turpmāk īstenot.

Ministre cerot, ka 25. janvārī būs iespēja atgriezties daļēji klātienē vismaz 1.–4. klasēm, kā arī 9. un 12. klasēm. Solis tuvāk mācību procesa normalizācijai varētu būt arī pedagogu potēšana jau februārī.

Uz jautājumu, vai pedagogiem nevarētu regulāri veikt siekalu testus, infektologs Uga Dumpis atbildēja, ka tas šobrīd nav izdarāms ierobežoto resursu dēļ, kā arī mediķu pārslodzes dēļ. Tas tiek darīts tikai lielāku infekcijas uzliesmojumu gadījumā. Ja saslimstības rādītāji saruks, testēšanu var veikt lielākā apjomā. Iespējams, ar laiku parādīsies ātrie testi, ko paši varēs veikt, – tas, protams, būtu labs risinājums. Dumpis arī atgādināja, ka skolu atvēršana nozīmē straujāku infekcijas izplatīšanos. Lai gan ir saprotama ''universāla vēlme'' turpināt klātienes izglītību, diemžēl bērni arī ir pakļauti inficēšanās riskam, it īpaši vecumā virs 10–12 gadiem.

Mazāko bērnu grupā saslimšanas avots lielākoties ir pedagogi, bet bērni aiznes infekciju mājās. Paši savā starpā 1.–4. klašu bērni inficējas salīdzinoši reti.

Dumpis akcentēja – atsākoties klātienes darbam, skolās noteikti jāievēro piesardzības pasākumi, proti, maksimāli mazs skolēnu skaits klasēs, distance starp skolotāju un bērniem, kā arī starp pašiem bērniem, kvalitatīvas un pareizi lietotas maskas, klašu vēdināšana, ja iespējams, mācību rīkošana ārpus telpām, roku mazgāšana vai dezinfekcija, arī kontaktpersonu identifikācija un savlaicīga izolācija. Attiecībā uz masku valkāšanu sākumskolā patlaban vēl nav pieņemts lēmums, taču Veselības ministrija gatavojot savus ieteikumus.

Dumpis pauda, ka maskas droši var valkāt arī šā vecuma bērni, arī tiem, kam ir astma vai citas elpceļu slimības, tās nerada veselības problēmas.

Attiecībā uz to, kam būs jāatbild, vai maskas tiek  valkātas pareizi, Šuplinska norādīja, ka pirmām kārtām tā ir ģimene un pats bērns, bet skolotājs ir palīgs, kurš katras stundas sākumā pārliecinās, vai visi ievēro noteikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas