Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LVB: Jāvēršas pret tiem, kuru darbības vai bezdarbības rezultātā tiek sakropļoti vai nogalināti dzīvnieki

Pēdējās dienās sabiedrību sasniegušas ziņas par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, aprokot dzīvu suni, šaujot pa kaķiem vai spīdzinot putnus. Neatkarīgi no tā, kas to veicis pieaudzis cilvēks vai pusaudzis, šādai rīcībai nav attaisnojuma un tā ir kriminālsodāma darbība, norāda Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB).

Dzīvnieks neatkarīgi no tā vai tas ir mājas, vai savvaļas ir dzīva radība nevis priekšmets. Dzīvnieks tā pat kā cilvēks izrāda savas emocijas, viņš izjūt sāpes, bailes, prieku un atbilstoši reaģē. Cilvēks ar savu darbību vai bezdarbību veicina dzīvnieku nekontrolētu vairošanos, putnu uzturēšanos māju pagalmos, meža dzīvnieku ienākšanu pilsētās. Bet tas nekādā gadījumā neattaisno vardarbību pret dzīvniekiem.

Pēc Latvijas Veterinārārstu biedrības iniciatīvas pagājušajā gadā Tieslietu ministrija kopā ar Zemkopības ministriju uzsāka diskusijas par grozījumiem Krimināllikumā, papildinot 230. pantu “Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un dzīvnieka spīdzināšana” ar papildsodu aizliegt turēt dzīvnieku. Pēc produktīvām diskusijām šā gada aprīlī Saeima pieņēma Krimināllikuma grozījumus, 230. pantu papildinot ar sankciju atņemt tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku trim vai pieciem gadiem. Šāds soda mērs būtu jāpiemēro arī personai, ja tās beztiesiskā rīcība būtu vērsta arī pret pašam nepiederošu dzīvnieku.

"Latvijas Veterinārārstu biedrība pauž gandarījumu, ka Krimināllikuma grozījumos 230. pantā  iestrādāts LVB priekšlikums noteikt obligāti piemērojamu papildsodu – atņemt tiesības turēt jebkādus dzīvniekus vai arī tiesneša nosauktu konkrētu sugu dzīvniekus, tādējādi paredzot bargāku atbildību par spīdzināšanu vai cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots," skaidro Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš, "Biedrība uzskata, ka sabiedrībai par katru gadījumu, kad tā redz vai sastopas ar acīmredzamu dzīvnieku spīdzināšanu, jāvēršas Valsts policijā, pašvaldības policijā vai jāinformē Pārtikas un veterinārais dienests. Un mēs sagaidām, ka policija, prokuratūra un tiesa veiks kvalitatīvu darbu, lai šādas personas sodītu pēc vislielākās likuma bardzības."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas