Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Liepājas metalurgs atsācis pamatražošanu; rīt lems par tālākajiem plāniem

Finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums "Liepājas metalurgs" šodien atsācis pamatražošanu, kas bija apturēta no 11.aprīļa, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Simona Laiveniece.

Pagaidām uzņēmums atsācis ražošanu, taču skaidrības par tālākajiem plāniem pašlaik nav. Iespējams, pamatražošana atkal būs jāpārtrauc, pieļāva Laiveniece. "Šodien ražošana notiek. Rīt skatīsimies, kādi būs tālākie plāni," informēja Laiveniece.

Kā ziņots, uzņēmums aprīlī varētu strādāt ar ne vairāk kā 30% jaudu, iepriekš žurnālistus pēc tikšanās ar Liepājas domes deputātiem informēja "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

Uz vairākām dienām tika pārtraukta pamatražošana tēraudkausēšanas kompleksā un velmētavā. No kopumā 2300 rūpnīcas darbiniekiem dīkstāvē bija 600 velmētavas strādnieki un 400 tēraudkausēšanas ceha darbinieki. "Viņi nav apmaksātā atvaļinājumā, bet dīkstāves laikā viņi saņem apmaksu," informēja Terentjevs. Kā plānots, 10.aprīlī visi darbinieki saņēmuši algu pilnā apmērā.

Kā norādīja Terentjevs, dīkstāve bija "saistīta ar daudzām lietām, tostarp ar apgrozāmo līdzekļu trūkumu".

"Apgrozāmo līdzekļu mums pašlaik ir tik daudz, cik to mums bija pirms modernizācijas. Pirms modernizācijas mēs [gadā] ražojām aptuveni 550 000-600 000 tonnu, bet tagad ražojam gandrīz 900 000 tonnu. Starpība ir gandrīz 30%, bet apgrozāmo līdzekļu apjoms palicis tāds, kāds tas bija pirms modernizācijas. Protams, ka tas ir nepietiekams," informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmuma vadība 11.aprīlī paplašinātajā Liepājas domes Attīstības komitejas sēdē informēja deputātus, ka pašlaik tiek strādāts pie uzņēmuma ražošanas un administrācijas izmaksu samazināšanas plāna. Šonedēļ uzņēmuma valdes sēdē šo plānu paredzēts apstiprināt.

Terentjevs apstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka uzņēmums būs spiests par 8-10% samazināt darbinieku skaitu. Katras uzņēmuma struktūrvienības vadītājam jāiesniedz savi priekšlikumi par darbinieku skaita samazināšanu.

Biržu "NASDAQ OMX Riga" uzņēmums informējis, ka 2013.gada 1.ceturksnī tērauda ražošana tika organizēta ar 73% noslodzi un velmējumu ražošana - ar 75% noslodzi.

Uzņēmums arī norādījis, ka medijos minētā shēmošana nevar notikt, jo likums "Par pievienotās vērtības nodokli" paredz, ka, pārdodot preces uz Eiropas Savienības valstīm, pievienotās vērtības nodoklis (PVN) ir 0%. PVN likums nosaka, ka šo pašu normu piemēro arī tajos gadījumos, kad preces tiek pārdotas uz trešajām valstīm.

Saistībā ar krīzi celtniecības nozarē visā Eiropā un tam sekojošo zemo pieprasījumu "Liepājas metalurga" produkcijas cenas ir zem tās pašizmaksas, norādīts informācijā biržai.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka saskaņā ar audita ziņojumu uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora "Ernst&Young" veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu "Liepājas metalurgā" 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

"Liepājas metalurgam" aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A" 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja "Liepājas metalurgs" nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas