Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Lielvārdes domes deputāti sākumā domājuši, ka darījums ar Lihtenšteinas investoru ir Āboliņa neveiksmīgs joks

Lielvārdes domes deputāti, uzzinot par bijušā domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) darījumu ar Lihtenšteinas investoru, domājuši, ka tas ir kāds neveiksmīgs joks vai pārpratums, aģentūru LETA informēja vakar no amata atstādinātais domes priekšsēdētāja vietnieks, deputāts Imants Balodis (Vienotība).

"Es par darījumu zinu tikpat, cik visi pārējie - mēs par to uzzinājām aizvakar no rīta, kad pašvaldībai piezvanīja Valsts kases pārstāvji un informēja, ka Āboliņš ieradies Valsts kasē ar iesniegumu, lai iegūtu garantijas noslēgtajam darījumam ar ārvalstu kompāniju. Neviens dokuments, ieskaitot vēstuli, ar kuru viņš ieradies Valsts kasē, domes reģistrā nav reģistrēts," atklāja Balodis.

Pēc tam sekojis zvans no Finanšu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas, tika sasaukta domes ārkārtas sēde, kurā jautājums tika izskatīts.

"Sēdes laikā Āboliņš neko jēdzīgu nevarēja paskaidrot, mēģināja to darīt, bet neko sakarīgu tā arī nepateica. Neko vairāk mēs arī nesapratām, un es vēl šobrīd neko skaidrāk nesaprotu. Visi argumenti un darījuma shēma man šķiet prātam neaptverama. Sākot jau ar darījuma summu. Kad Valsts kase pašvaldību informēja, par kādu summu ir runa, es domāju, ka tā noteikti ir kāda kļūda, jo 200 miljoni Lielvārdes mērogam ir vājprāts. Vakar izprasījām visus iespējamos dokumentus, kurus viņš iesniedza, bet tur nekā sakarīga nebija. Tos iedevām notāram, lai iegūtu oficiālu tulkojumu. Tie jau ir izsūtīti visām ministrijām, kas iepriekš pieprasīja dokumentus, lai ar tiem iepazītos. Tad skatīsimies, kāda būs tālākā rīcība," informēja Balodis.

Viņš uzsvēra, ka vienīgais mierinājums ir tas, ka dokumenti juridiski nav stājušies spēkā.

"Āboliņš mēģināja paskaidrot, ka nauda nepieciešama, lai to ieguldītu Lielvārdes infrastruktūrā. Dokumentā esot minēts, ka darījums ir īstermiņa un nauda ir jāatdod 2016.gadā. Es jautāju - kā viņš domā, kur mēs iegūtu naudu, lai atdotu parādu? Jo tā naudas summa, kuru Āboliņš plānoja aizņemties, ir tuvu pašvaldības 20 gadu budžetam. Es vēl saprastu, ja mēģinātu ieguldīt ražošanā vai kādā rūpnīcā, kas sāktu pelnīt, un būtu, no kā atdot. Bet, ja naudu iegulda infrastruktūrā, nauda tūliņ atpakaļ nenāk, ja vispār to iespējams atgūt," uzskata Balodis.

"Kāda īstenībā bija viņa doma saistībā ar plānoto naudu, mēs vēl šobrīd nezinām," atklāja domes deputāts.

Balodis bija viens no tiem deputātiem, kas jūlijā palīdzēja Āboliņam iegūt priekšsēdētāja amatu. Lai gan šis gadījums, pēc Baloža domām, ir prātam neaptverams, Āboliņš ir enerģisks un darboties spējīgs.

"Es varu pateikt, ka, kamēr Āboliņš strādāja komandā, kas viņu pieskatīja un kur viņš konsultējās ar pārējiem deputātiem, bija daudzas lietas, kuras iepriekšējie priekšsēdētāji nevarēja izdarīt vairāku gadu garumā, bet Āboliņš paveica ātri. Viennozīmīgi, pēc šī gadījuma es par viņu negarantētu vispār, bet sākumā viņa enerģiskā darbība un rīcības, strādājot komandā, nemaz tik peļamas nebija," uzskata Balodis.

Kā atklāja Balodis, Āboliņš savu saistību ar Lihtenšteinas firmu Riverside HK Ltd. neatzīst.

LETA jau ziņoja, ka otrdien saistībā ar Āboliņa rīcību, parakstot 200 miljonu eiro vērtu vekseli kompānijai Riverside HK Ltd., Lielvārdes novada dome anulēja viņam paraksta tiesības, lai viņš nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs, aģentūru LETA informēja domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Vita Volonte (RA).

Lielvārdes dome nolēmusi tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā priekšsēdētāja rīcību.

Volonte pavēstīja, ka vakar pašvaldībai tapa zināms, ka Āboliņš iesniedzis iesniegumu Valsts kasē, kam pievienots vekselis par naudas summu 200 miljoni eiro. Pašvaldībā par to netika informēts neviens darbinieks vai deputāts. Bijušais domes priekšsēdētājs to darījis vienpersoniski.

"Pašvaldība šo ziņu no Valsts kases un Finanšu ministrijas saņēma uzreiz, un mēs ļoti ātri uz to reaģējām, sasaucot ārkārtas domes sēdi. Tajā piedalījās speciālisti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts kases. Tajā mēs cerējām saņemt sīkāku informāciju par konkrēto darījumu, ja tāds vispār ir," atklāja Volonte.

Tā kā daļa informācijas, kā uzsvēra Āboliņš, bija konfidenciāla, informācija, kas kļuva zināma domes sēdē, bijusi virspusēja. No tās situācija nekļuva daudz skaidrāka.

Taču speciālisti no ministrijas atzina, ka darījums neatbilst Latvijas likumdošanai un to, ka priekšsēdētājs ir pārkāpis savas pilnvaras, kā arī nav rīkojies tiesiski. Līdz ar to Āboliņš pats iesniedza iesniegumu par atkāpšanos no amata.

Domes sēdē tika pieņemta virkne lēmumu, ar kuriem pašvaldība mēģina samazināt iespējamos riskus, kas varētu būt saistīti ar izsniegto parādzīmi. Tostarp kompānija tiks informēta, ka pašvaldība par darījumu neko nezināja. Pašvaldība arī kategoriski norobežojas no rīcības, ko Āboliņš veicis līdz šim kā priekšsēdētājs. Viņam ir anulētas paraksta tiesības, lai nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs.

Āboliņam pašvaldība pieprasījusi iesniegt visus dokumentus, kas ir viņa rīcībā saistībā ar darījumu. Tos izvērtēs gan pašvaldības juridiskais dienests, gan arī tiesībsargājošās instances.

Āboliņš par Lielvārdes novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts 7.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas