Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lēnām ceļā uz Covid-19 sarukumu?

Situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā ir stabilizējusies, tomēr inficēto skaita samazinājums vēl nav vērojams. Iedzīvotājiem arī jārēķinās, ka Covid-19 krīzes dēļ noteiktā ārkārtējā situācija valstī būs jāpagarina. Ar šādu paziņojumu otrdien pirms valdības un Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes klajā nāca veselības ministre Ilze Viņķele (A/P!).

Ministri arī lēma par vairāku jaunu ierobežojumu pastiprināšanu, tai skaitā nosakot, ka pašvaldības, kurās saslimšana ir ievērojami augstāka nekā vidēji valstī, drošības pasākumi būs vēl stingrāki. Tāpat ierobežojumus pastiprinās skolās un sporta norises vietās. Jānorāda, ka šī bija pirmā reize kopš pandēmijas sākuma, kad atbildīgā ministrija par ierobežojumu priekšlikumiem plašāku sabiedrību informēja pirms valdības lēmumu pieņemšanas. Tiesa, galējie lēmumi nedaudz atšķīrās no tiem, kādus Veselības ministrija prezentēja pirms sēdes.


Lēnāks pieaugums

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs otrdien žurnālistiem norādīja – lai arī saslimstība ar Covid-19 Latvijā turpina palielināties, labā ziņa ir tā, ka pieauguma temps joprojām turpina sarukt. Tiesa, joprojām palielinās pozitīvo gadījumu īpatsvars, viņš atzina. Pieauguma temps samazinājies, pateicoties valstī ieviestajiem ierobežojumiem un piesardzības pasākumiem. Ierobežojumu efektivitāte esot pierādījusies arī citviet Eiropā, kur novērojams saslimstības tempa sarukums. 

Tikmēr Viņķele atzīmēja, ka hospitalizēto Covid-19 slimnieku skaits aizvien turpina palielināties. Prognozēts, ka tas nesamazināsies vismaz nākamās četras nedēļas arī tad, ja izdosies panākt inficēšanās samazinājumu.

Veselības ministre otrdien arī pauda, ka ārkārtējā situācija pēc 6. decembra tiks vēl pagarināta, pieļaujot, ka tas varētu notikt pa divām nedēļām.

Pagaidām gan tādu lēmumu valdība vēl nav pieņēmusi, un līdz avīzes nodošanas brīdim medijiem nebija iespējams uzdot jautājumu, kāda ir valdības kopējā nostāja par ārkārtējās situācijas pagarināšanas nepieciešamību.


Maskas un kvadrātmetri 

Tomēr ministri otrdien pieņēma vairākus citus ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītus lēmumus. Cita starpā no nākamās nedēļas pedagogiem sejas aizsegi būs jāvelk arī stundu laikā. Līdz šim tāda prasība bija tikai ārpus stundām. Ja šādu prasību nebūs iespējams nodrošināt, konkrētās skolas skolēni mācīsies attālināti. Pirmsskolas izglītības iestādēs šāda papildu prasība noteikta netiek.

Savukārt, ja izglītības iestāde 1. -6. klasēm lemj mācību procesu organizēt klātienē, uz vienu skolēnu būs jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no klases telpas platības. Ja nepieciešams, vienu klasi var dalīt vairākās grupās.

Tikmēr pieaugušo izglītībā, kā arī augstskolās un profesionālajā izglītībā praktiskās nodarbības, kuras nav iespējams veikt attālināti, drīkstēs notikt tikai desmit cilvēku grupā, ievērojot arī citus piesardzības pasākumus, tostarp divu metru distanci. Tas nozīmē, ka klātienē drīkst notikt, piemēram, pirmās palīdzības sniegšana, praktiskās mācības operatīvo dienestu darbinieku kvalifikācijas celšanai u.tml.

Arī sporta klubos no ceturtdienas būs stingrāki ierobežojumi. Iekštelpās sportot, tāpat kā līdz šim, drīkstēs tikai individuāli vai viens pret vienu ar treneri un būs jānodrošina divu metru distance. Papildus tam vienai personai būs jāatvēl vismaz 15 kvadrātmetri no telpu platības un telpu piepildījums nedrīkstēs pārsniegt 20% no telpas infrastruktūras pieļautā maksimālā cilvēku skaita.

Tai pat laikā ar valdības lēmumu dota iespēja attālināti nodrošināt izklaides pasākumus. Piemēram, izklaides industrijas pārstāvis drīkstēs privātam pasākumam, kurā sapulcējušies līdz desmit cilvēku no ne vairāk kā divām mājsaimniecībām, pieslēgties attālināti un nodrošināt izklaides iespējas. Savukārt amatieru kolektīvu mēģinājumi (viens pret viens) drīkstēs notikt līdz pulksten 22. 


Atsevišķās teritorijās

Pēc epidemiologu novērojumiem atsevišķās pašvaldībās Covid-19 izplatība ir ievērojami lielāka nekā valstī kopumā. Tādējādi tajās administratīvajās teritorijās, kurās iepriekšējā nedēļā 14 dienu kumulatīvās saslimstības uz 100 000 iedzīvotājiem rādītājs par 50% pārsniegs valsts vidējo rādītāju, būs stingrāki drošības pasākumi, nekā valstī kopumā.

Šobrīd vidējais saslimstības rādītājs valstī ir 253,3 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tikmēr Daugavpilī šis rādītājs 692,5, bet Varakļānu novadā – 1439,8, Aknīstes novadā - 1404,5, Salacgrīvas novadā – 1369,7, Krāslavas novadā – 770,0, Baldones novadā – 640,1, Mārupes novadā – 514,8, Mālpils novadā – 477,6, Smiltenes novadā – 449,4, Garkalnes novadā – 444,1, Limbažu novadā – 429,4, bet Salaspils novadā - 428,1.

Tādējādi šajās teritorijās no 27. novembra līdz 6. decembrim attālināti mācīsies arī 5. -12. klašu skolēni, kā arī nenotiks nekāda veida praktiskās mācības klātienē. Tāpat tur nestrādās muzeji un citas kultūrvietas. Bibliotēkas varēs izsniegt grāmatas līdzņemšanai. Nedarbosies gadatirgi, kā arī nenotiks amatieru sporta treniņi iekštelpās, kas nozīmē, ka nestrādās sporta klubi. Šajās vietās nedrīkstēs arī notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības. Izņēmums gan būs bēru un kristību ceremonijas neatliekamos gadījumos. 

Savukārt pilsētas sabiedriskajā transportā pasažieru skaits nedrīkstēs pārsniegt 50% no transportlīdzeklī maksimāli pieļaujamā, bet  veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā 20% no maksimāli pieļaujamā apmeklētāju skaita.

Katru otrdienu līdz pulksten 12.00 SPKC savā mājaslapā publicēs jaunākos saslimstības rādītājus pašvaldībās, savukārt stingrākas prasības vietās, kurās rādītājs par 50% pārsniegs valsts vidējo rādītāju, būs jāievēro no konkrētās nedēļas ceturtdienas.

Ministri otrdien arī lēma par atbalsta mehānismiem krīzē skartajiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Vairākus no patlaban spēkā esošajiem mehānismiem piemēros arī 2021. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas