Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lediņu nometnē bērni guvuši elektrošoku pie sporta inventāra noliktavas

Ēka, pie kuras_ Lediņu _nometnē, Jelgavā, bērni guva elektrošoku, ir sporta inventāra noliktava, kas nav starp citām nometnes ēkām, kurās nesen veikta renovācija. Pēc šī negadījuma tiks apsekota elektroapgāde visās nometnes būvēs.

Jelgavas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza informēja, ka sākotnēji situāciju Jelgavas bērnu jauniešu centra Junda vasaras nometnē Lediņi izvērtēja Jelgavas izglītības pārvaldes speciālists būvniecības jautājumos.

Bērni elektrošoku dabūja ēkā, kura paredzēta sporta inventāra glabāšanai. Lai pārbaudītu elektroinstalācijas stāvokli, minētajai ēkai elektrības padeve tika atslēgta. Apsekojot, tika konstatēts, ka ārējo apstākļu dēļ bija bojāts elektriskais vads, kurš paredzēts iluminācijas ieslēgšanai uz ēkas jumta, skaidroja Auza.

Viņa skaidroja, ka šī ēka nebija starp tām nometnes būvēm, kuras pirms pāris gadiem tika renovētas, un ēka ir tās nolūkam atbilstošā tehniskā stāvoklī.

Lai izvērtētu situāciju nometnē, 6.augustā ir uzaicināts atbilstoši sertificēts speciālists, kurš veiks elektroapgādes izvērtējumu nometnē Lediņi. Pēc atzinuma saņemšanas tiks veikti nepieciešamie pasākumi, skaidroja Auza.

Kā liecina nometnes teritorijas oficiālais apraksts, nometne Lediņi sastāv no vairākām vienstāva un divstāvu ēkām ar 10 766 kvadrātmetru kopējo platību. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir atzinis, ka paredzētās ēkas atbilst ugunsdrošības prasībām diennakts nometnes rīkošanai.

Lediņi ir īpaši nometnes nolūkiem izbūvēta stacionāra nometnes teritorija, kas atrodas 60 kilometrus no Rīgas, piecus kilometrus no Jelgavas, Jelgavas-Bauskas vecās šosejas malā, sausā priežu mežā. Nometnes teritorijas kopējā platība ir 4,5 hektāri, no kuriem lielākā daļa atrodas priežu mežā, un tajā ir 11 dažādas ēkas.

Nometnes teritorija ir pielāgota bērnu interesantai, aizrautīgai, aktīvai un izzinošai brīvā laika pavadīšanai, kā arī cilvēkiem ar speciālām vajadzībām. Nometnē pieejams āra baseins, mācību telpas, šūpoles, batuti, šķēršļu parks, mācību klases, rotaļu vietas, ēdamzāle, kamīnzāle, gultas vietas, WC, sporta spēļu laukumi.

Bērnu un jauniešu nometne Lediņi bijusi iestāde bērnu vajadzībām kopš 1927.gada, kad tur atklāja bērnu sanatoriju, 1960.gadā tur tika izveidota pionieru nometne, bet 1998.gadā bērnu atpūtas nometni pārņēma Jelgavas pašvaldības 1996.gadā dibinātais bērnu un jauniešu centrs Junda. Kopš 2008.gada bērnu atpūtas bāze un nometne tiek pielāgota bērnu aktivitātēm arī ziemas periodā.

Kā ziņots, kopš 2010.gada nometnē Lediņi notiek nodarbības arī bērniem ar īpašām vajadzībām, noslēdzot projektu "Daudzfunkcionālā atbalsta centra izveide bērniem ar īpašām vajadzībām Jelgavā", kura gaitā nometnē tika veikti rekonstrukcijas darbi.

Šā projekta gaitā tika rekonstruēta un aprīkota nometnes Lediņi centrālā ēka, iegādāti Montesori pedagoģijas sistēmas mācību līdzekļi un apmācīti speciālisti darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām - funkciju traucējumiem.

Ar projekta finansējumu iegādāts speciāli aprīkots mikroautobuss, ar kuru bērni tiek aizvesti un atvesti no pulciņa nodarbībām.

Projekta kopējais finansējums bija 399 999 eiro (281 121 lats), tajā skaitā Norvēģijas finanšu instrumenta līdzekļi - 339 999 eiro (238 953 lati), bet Jelgavas pašvaldības finansējums 60 000 eiro (42 168 lati).

Savukārt 2011.gadā tika labiekārtota Lediņu teritorija, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam līdzfinansēto projektu "Radošo industriju attīstība Latvijas-Lietuvas pierobežas reģionos".

Daļa no projekta aktivitātēm bija Jelgavas Mākslas skolas kabinetu uzlabošana un skatuves izbūve, labiekārtojot teritoriju, nometnē Lediņi.

Jau ziņots, ka otrdien, 31.jūlijā, ap plkst.12.45 kāds 1999.gadā dzimis zēns un tajā pašā gadā dzimusi meitene bērnu nometnē Lediņi Lediņu ceļā, Jelgavā, guvuši elektrotraumu, pēc kā nogādāti Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā.

Izglītības pārvaldes vadītāja aģentūru LETA iepriekš informēja, ka Lediņu nometne turpina darboties, un visi tās iemītnieki - gan bērni, gan personāls - ir drošībā.

Izglītības pārvalde izvērtēja nometnes personāla un tās iemītnieku rīcību un nekonstatēja pārkāpumus. "Mēs neatradām kādu, ko vainot, un neatkarīgi no personāla rīcības un kompetences, iespējams, noticis neparedzams bojājums ēkas elektroinstalācijā," skaidroja Auza.

Abi cietušie bērni pēc vienas diennakts novērošanas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā vakar atgriezās mājās, savukārt bērnu vecāki ir informējuši Bērnu un jauniešu centra Junda nometnes Lediņi vadītāju, ka pusaudži vēlas turpināt apmeklēt nometni, informēja Auza.

Piektdien, 3.augustā, nometni plāno apmeklēt arī Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pārstāvji, lai pārliecinātos par bērnu tiesību ievērošanu, sacīja VBTAI vadītājas vietniece Anita Gotharde.

Nometnē otrdien atradās 52 bērni, seši pedagogi un medmāsa. Lediņi ir reģistrēta kā nometne atbilstoši valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Zemgales reģionālā centra vadītāja vietniece Rita Dobriņina iepriekš pastāstīja, ka, pēc NMPD brigādes fiksētās informācijas, bērnu gūtā elektrotrauma noteikti nav vērtējama kā smaga.

Abi cietušie pusaudži - 13 gadu vecs zēns un 12 gadu veca meitene - tika nogādāti slimnīcā pēc viņu pašu lūguma, jo bērni bija nobijušies.

Pēc gūtā elektrošoka bērni bijuši pie samaņas un paši NMPD brigādei aprakstījuši notikušo. Viņi bija spēlējuši bumbu, un tā uzkritusi uz vienas ēkas jumta. Viņi paņēmuši metāla kāpnes, lai uzkāptu pēc bumbas. Meitene turējusi kāpnes, bet zēns kāpis pēc bumbas, līdz abi saņēmuši elektrības sitienu. Bērni bija pamanījuši, ka ēkas jumts bijis no metāla, un tas esot bijis mitrs, pusaudžu teikto atstāstīja NMPD pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas