Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijas Žurnālistu asociācija iestājas pret pašnāvību atspoguļošanu medijos

Latvijas Žurnālistu asociācija iestājas pret pašnāvību atspoguļošanu medijos, informē asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Spriņģe.

Diskusijas par pašnāvību atspoguļošanu medijos sākās pēc tam, kad 2012.gada 7.jūnijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Panorāma un TV3 raidījums TV3 Ziņas pārraidīja sižetus, kuros atspoguļots, kā kāds cilvēks izdara pašnāvību, nolecot no Vanšu tilta vantīm.

Latvijas Žurnālistu asociācija aicina mediju pārstāvjus pievērst uzmanību tam, ka gan starptautiskas organizācijas, gan Latvijas Cilvēktiesību centrs ir sagatavojis vadlīnijas, kā medijiem rīkoties gadījumos, kad sižets saistīts ar pašnāvību.

"Visā pasaulē apkopotie dati liecina, ka pašnāvību atspoguļojums masu saziņas līdzekļos ir nepastarpināti saistīts ar pašnāvību skaita pieaugumu īsā laikā," norādīja Spriņģe. Īpaši tas attiecas uz gadījumiem, kad rakstā vai sižetā tiek spilgti aprakstīta pašnāvība, padarot to par sensacionālu vai apbrīnas vērtu.

Asociācija paudusi uzskatu, ka pašnāvības mirkļa atspoguļošana LTV un TV3 ziņu sižetos pārkāpj starptautisko organizāciju un Latvijas Cilvēktiesību centra vadlīnijas un tā nebija ne nepieciešama, ne vēlama.

"Iesakām gan saviem biedriem, gan citiem žurnālistiem iepazīties ar minētajām vadlīnijām par pašnāvību atspoguļošanu medijos un tās ievērot savā darbā," teica Spriņģe.

Tā kā Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas kodeksā pašlaik nav panta par pašnāvību atspoguļošanu medijos, paredzēts, ka ierosinājums papildināt kodeksu ar attiecīgo pantu varētu tikt izskatīts tuvākajā asociācijas valdes sēdē, kas plānota šomēnes.

Kā ziņots, kāds vīrietis izdarīja pašnāvību šā gada 7.jūnijā, nolecot no Vanšu tilta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas