Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Latvijas Radio ar jaunu mediju cer iekarot piektdaļu jauniešu auditorijas

Latvijas Radio (LR), apvienojot mūzikas platformu Pieci.lv ar pašlaik FM 93,1 frekvencē skanošā radio NABA raidījumiem un jauno žurnālistu darbnīcu 39.kabinets, nākamā gada laikā cer iekarot piektdaļas jeb apmēram 100 000 jauniešu auditoriju vecumā no 15 līdz 30 gadiem.

Jaunā Latvijas Radio 5 (LR5), kurai izveidei nākamā gada budžetā atvēlēti 500 000 latu, koncepcija balstās faktā, ka tā būs multimediju platforma līdz ar interneta iespējām, nevis tikai FM frekvencē skanošs radio, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē izklāstīja LR šefs Jānis Siksnis.

Izvirzot misiju "caur izklaidi un sajūtām sākt sabiedriskā medija un jauniešu attiecības, ilgtermiņā tos kvalitatīvāk informēt, izglītot un veicināt piederību Latvijai", izvirzīts mērķis ieinteresēt apmēram 100 000 no 500 000 plašās auditorijas vecumā no 15 līdz 30 gadiem.

"Pašlaik jauniešu vidū Latvijas Radio ir zināms, jo mājās bieži skan fonā vecākiem," atzina Siksnis. Savukārt radio NABA ir "izcils kā nišas kanāls par nekomerciālām kultūras izpausmēm, tomēr to klausās salīdzinoši pavisam neliela jauniešu auditorijas daļa," pauda Siksnis. Radio NABA pašlaik lielāko dienas daļu raida FM 93,1 frekvencē un atbilstoši auditorijas pētījumiem šā gada pavasarī un vasarā tam bijis viens no zemākajiem reitingiem Latvijā – vien 0,6%. Šī radio vadītājs Madars Štramdiers to skaidroja ar pirms pieciem gadiem strauji samazināto apraidi. Viņš uzsvēra, ka neiebilst par plānu radio NABA veidotos izglītojošos kultūras un vēstures autorraidījumus iekļaut apvienotajā LR5 kanālā. Tiem līdz ar pārmaiņām, Sikšņa vārdiem runājot, garantēta desmit reizes lielāka auditorija kā pašlaik.

LR5 paredzēts iekļaut arī šovasar izveidoto interneta platformu Pieci.lv, kurā sākotnēji galvenā vērība veltīta festivāla Positivus saturam, bet pašlaik tajā klausāmas koncertierakstu, latviešu un ārzemju mūzikas atklājumu sadaļas. LR5 ietvaros darbosies arī Kārļa Dagiļa izveidotais jauno žurnālistu kanāls 39.kabinets, kura dalībnieku veidotie stāsti nonāks arī citos LR kanālos. Jaunajā LR5 ik dienu iecerēts vienu stundu garš jauniešu veidots raidījums, kurā būs iespējams praktizēties pētnieciskajā žurnālistikā un multimediju darbā, pastāstīja Dagilis. Nākotnē LR5 projektā iecerēti arī televīzijas formāta produkti.

Atzinīgi par LR5 projektu izteicās Nacionālās elektronisko un plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Dainis Mjartāns. Viņš uzsvēra, ka šādi jauniešu auditorijai virzīti kanāli sabiedrisko mediju ietvaros klausāmi daudzās valstīs, taču par paša kanāla veidošanu un pozicionēšanos vēl gaidāma "milzīga diskusija".

Savukārt Latvijas Komerciālo radiostaciju asociācijas valdes loceklim Ivo Baumanim nebija skaidra LR aprēķinātā auditorija un kas saprotams ar jēdzienu "jauniešu auditorija". Baumanis uzsvēra, ka pašlaik šajā sektorā ir ļoti sadalīta auditorija un rūkoša reklāmas tirgus apstākļos "citiem tiks atņemts".

"Tirgus ir ļoti sadrumstalots, reklāmas tirgus kļūst mazāks. Skaidrs, ka esošie [radio] tiks vājināti," sacīja Baumanis. Šo apgalvojumu noraidīja LR vadītājs Siksnis, norādot, ka "auditorija ir klejojoša" un jaunais LR5 papildinās jauniešiem pieejamo programmu klāstu ar apvienotu sabiedriskā medija saturu.

Arī Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka uzsvēra, ka absolūti nav zināms, kādu ietekmi LR5 kanāls radīs uz kopējo mediju telpu Latvijā un kas notiks ar tām radiostacijām, kuras jau strādā jauniešu auditorijai. NEPLP pārstāvis Mjartāns atzina, ka visaptveroša pētījuma par šo tēmu trūkst, jo tāds izmaksā ļoti dārgi.

Savukārt, atbildot uz izteiktajiem komentāriem par LR pozicionēšanos reklāmas tirgū un daļu tās ienākumu atņemšanu komercradio, Siksnis pauda, ka LR5 kā sabiedriskais medijs neņems pretī visas iespējamās reklāmas, turklāt viņš aizstāv ideju par sabiedrisko mediju pakāpenisku aiziešanu no reklāmas tirgus.

Saeimas deputāte Janīna Kursīte (Vienotība) izteica atzinību par LR5 projektu un tā komandu, kā arī novēlēja, lai tā idejas neizčākst konkursu pārsūdzību un nebeidzamu apspriežu dēļ. "Ļaujam strādāt. Sākam ar "Jā" nevis "Nē". Paldies par labām idejām," viņa teica. Savukārt deputāts Jānis Dombrava (NA) rosināja, ka jauniešu auditorijai vajadzētu pievērst uzmanību un popularizēt valstij nozīmīgus datumus.

Par LR5 jauno pieeju iepriekš satraukumu paudusi Latvijas Studentu apvienība, kas, atbalstot Latvijas Universitātes Studentu padomes iebildumus par šīm pārmaiņām, kopā ar augstskolām reģionos aicinājusi Latvijas Radio un NEPLP rīkot atklātu konkursu par LR5 koncepcijas izstrādi un īstenošanu, kurā studentus apvienojošām un pārstāvošām organizācijām tiktu piedāvāta iespēja veidot sabiedriskam pasūtījumam atbilstošu saturu. Tiesa, LU Studentu padomes pārstāve komisijas sēdē par šo jautājumu nemaz neizteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas