Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijā strauji pieaudzis audžuģimenēs uzņemto bērnus skaits

Pēdējos piecos gados Latvijā strauji attīstījusies audžuģimeņu kustība - audžuģimenēs uzņemto bērnu skaits kopš 2008.gada dubultojies, informē Labklājības ministrija (LM).

Kā liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) apkopotā informācija, 2008.gadā audžuģimenēs auga 588 bērni, 2009.gadā - 758 bērni, 2010.gadā - 884, 2011.gadā - 1099 bērni, bet pērn - jau 1155 bērni.

Patlaban Latvijā ir 568 audžuģimenes, 530 no tām uzturas bērni. Kopumā šā gada maijā audžuģimenēs aug 1179 bērni.

Neraugoties uz pozitīvajām tendencēm, LM atzīst, ka audžuģimeņu skaits joprojām nav pietiekams, turklāt audžuģimeņu kustība valstī nav attīstījusies vienmērīgi. Lai situāciju uzlabotu, ministrija aicina cilvēkus, kuri apsver iespēju kļūt par audžuģimeni vai jau pieņēmuši šo lēmumu, sazināties ar VBTAI vai savas dzīvesvietas bāriņtiesu, lai iegūtu detalizētāku informāciju par iecerēto soli.

LM atgādina, ka audžuģimene ir viena no bērnu ārpusģimenes aprūpes formām, kas ir iespējami pietuvināta ģimenes aprūpes modelim un ļauj bez vecāku gādības palikušiem bērniem apgūt nepieciešamās iemaņas, dzīvojot ģimeniskā vidē.

Lai pretendētu uz audžuģimenes statusu, cilvēkam vai laulātam pārim jābūt vecumā no 25 līdz 60 gadiem. Sākumā jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, kas izskatīs dokumentus, izpētīs cilvēka vai laulāto dzīves apstākļus, kā arī motivāciju un spējas audzināt bērnu. Potenciālajai audžuģimenei tiks piedāvās bezmaksas apmācības, bet pēc mācību kursa beigām notiks pārrunas. To rezultātā bāriņtiesa pieņems lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt audžuģimenes statusu.

Informāciju par audžuģimeni iekļauj audžuģimeņu reģistrā. Tāpat informācija par audžuģimenēm, kas var uzņemt bērnus, ik mēnesi tiek publicēta VBTAI interneta mājaslapā.

Audžuģimene no valsts budžeta saņem 80 latu lielu atlīdzību mēnesī neatkarīgi no audzināšanā nodoto bērnu skaita. Vairākās pašvaldībās par šo pienākumu ir noteikta papildu piemaksa, piemēram, Rīgā tā sasniedz 150 latus mēnesī.

Savukārt pabalsts bērna uzturam, ko izmaksā par katru bērnu, nedrīkst būt mazāks nekā valstī noteiktie minimālie uzturlīdzekļi - 50 lati līdz bērna septiņu gadu vecumam un 60 lati no septiņiem līdz 18 gadiem. Vidēji valstī pašvaldības audžuģimenēm par bērna uzturēšanu maksā 80 latus, taču ir pašvaldības, kas piešķir lielāku finansējumu, piemēram, Rīgā - 150 lati, Liepājā - 180 lati, Ķekavas novads - 100 lati. Tāpat pašvaldība piešķir pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei.

Vienlaikus pašvaldības pienākums ir nodrošināt audžuģimenei sociālā darbinieka atbalstu un palīdzību problēmu risināšanā. Savukārt VBTAI nodrošina psiholoģiskās palīdzības, informatīvā un metodiskā atbalsta sniegšanu audžuģimenēm, kā arī audžuģimeņu apmācību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas