Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijā šogad Jāņus svinēs ar plašu pasākumu programmu

Šodien Jāņu svinēšana notiks visos Latvijas novados, piedāvājot daudzpusīgu pasākumu programmu, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Kurzemes pusē svētku svinēšana notiks gan lielajās pilsētās, gan arī mazpilsētās. Liepājā galvenie svētku pasākumi notiks koncertestrādē "Pūt vējiņi", kur līgotāji varēs pulcēties no plkst.20. Svētku laikā skatītājiem tiks piedāvāts noskatīties koncertuzvedumu "Jāņu nakti gunis dega" un koncertuzvedumu "Viņš bučojis man’".

No plkst.21.30 koncertestrādē "Pūt vējiņi" grupas "Līvas ciema muzikanti" pavadībā notiks latviski danči, Līgo dziesmas un jāņuguns iedegšana, bet no plkst.23 līdz pat rītam notiks balle, kurā spēlēs grupa "Klaidonis".

Savukārt Ventspilī svētku aktivitātes no plkst.20 notiks Reņķa dārzā, kur interesenti varēs noskatīties Ogres Tautas teātra izrādi "Skroderdienas Silmačos", bet pēc izrādes tiks iedegta Ventspilī lielākā jāņuguns un līdz pat rīta gaismai jautrība turpināsies zaļumballē kopā ar grupu "Pusnakts tango" un dīdžeju Lāci.

Pāvilostā svētku svinības sāksies plkst.18 Upesmuižas parka estrādē ar Pāvilostas kultūras nama amatierteātra izrādi "Krustmāte Jūle no Tūles", bet pēc tam ar grupas "Piemare" līdzdalību notiks zaļumballe. Vērgalē Jāņu svinības notiks Vērgales muižas laukumā, kur Liepājas teātra aktieri ieradīsies ciemos kā Silmaču ļaudis, lai muzicētu un sadziedātos ar jāņubērniem un kopīgi aizdegtu jāņuguni Vērgales parkā. Pēc svētku aktivitātēm sekos zaļumballe.

Saldus Kalnsētas parka estrādē norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts "No nakts uz rītu", kad ar visiem zināmām un iemīļotām dziesmām svinētājus priecēs vairāk nekā 15 populāri Latvijas dziedātāji un aktieri - Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Nikolajs Puzikovs, Roberts Pētersons, Jolanda Suvorova, Karīna Tatarinova, Jenny May, Normunds Pauniņš, "Opus Pro" un citi.

Daudzveidīga svētku programma tiks piedāvāta arī Zemgalē, kur vērienīgākais pasākums "Rūdolfa Jāņi Cinevillā" notiks kinopilsētā "Cinevilla". Svētku svinētāji kinopilsētā "Cinevilla" tiks gaidīti jau 23.jūnijā no plkst.12. Šajā svinēšanas vietā notiks Latvijas lielākā Jāņu vainaga vīšana, lielā ugunsparka iedegšana, notiks sportiskas aktivitātes, filmas "Rūdolfa mantojums" seanss, pliko skrējiens un citas aktivitātes, kā arī viesosies populāri pašmāju mūziķi - Lauris Reiniks, Normunds Rutulis, Uškānu ģimene, Legzdiņu māsas, "Dzelzs vilks", grupa "Klaidonis" un Evija Sloka, "Baltie lāči", Riču ģimene, "Labvēlīgais tips" un citi.

Jelgavā šodien no plkst.9 līdz 14 Hercoga Jēkaba laukumā notiks Zāļu tirgus, kur varēs iegādāties svētkiem vajadzīgas lietas un vērot pilsētas pašdarbības kolektīvu priekšnesumus. Tiks sveikti mazie Jāņi un Līgas, jaundzimušie jelgavnieki un sumināti konkursa "Sakoptākais pilsētvides objekts" laureāti.

Bauskā no plkst.22 Bauskas pilskalna estrādē ierakstu mūzikas pavadījumā notiks Līgo zaļumballe. Līgo nakts zaļumballe notiks arī Īslīces pagastā Rītausmās, kā arī svētki tiks svinēti Brunavas pagastā Budbergas parkā.

Savukārt Vidzemē viens no lielākajiem pasākumiem notiks Ikšķilē, kur Latvijas Radio 2 rīkos tradicionālo Līgo svētku pasākumu. Ikšķilē, Daugavas krastā, vienuviet pulcēsies populāri dažādu stilu mūziķi no visiem Latvijas novadiem. Koncertā apvienoto mūziķu sastāvā instrumentālistu Kristapa Krievkalna un Kristīnes Kārklas-Puriņas vadībā piedalīsies dūdu un bungu mūzikas grupa "Auļi", Suitu sievas, vīru kopa "Vilki", folkloras draugu kopa un kapela "Vīteri", folkloras kopas "Laimas muzykanti", "Ilža", "Grodi", "Rudzi" un "Medainis", kā arī čigānu ansamblis "Dzheski Gloss".

Tāpat muzikālus priekšnesumus sniegs Ieva Akuratere, Atis Auzāns, Kaža, Olga Rajecka, Liene Candy, Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Ivo Fomins, "Riči", Jānis Krūmiņš un citi populāri mūziķi. Dziesmu skanējumu kuplinās Ikšķiles un Ogres novada apvienotais koris, kā arī paši pasākuma apmeklētāji. Pēc koncerta lustīgā Līgo nakts ballē uz dejām aicinās grupa "Apvedceļš", Uškānu ģimenes ansamblis, "Musiqq" un dīdžejs Aivis. Pasākuma apmeklētājiem plašā izvēlē tiks piedāvāti arī katram novadam raksturīgākie ēdieni.

Jāņu svinības notiks arī Valmierā, kur no plkst.19 līdz rīta gaismai Valmieras estrādē notiks lielais Līgo vakara un Jāņu nakts sarīkojums, kurā jāņubērniem būs iespēja izdziedāties un izdejoties. Lielo tautas sadziedāšanos ar Valmieras koriem un skatītājiem vadīs Valmieras koru virsdiriģents Jānis Petrovskis, bet par dziedātāju muzikālo atbalstu rūpēsies komponists Uldis Marhilēvičs, savukārt Valmieras korus pārstāvēs diriģentes Irēnas Zelčas vadītais apvienotais "Līgo" koris.

Limbažos svētki tiks aizvadīti kopā ar seriāla "UgunsGrēks" varoņiem un arī dažādām mūzikas grupām. Svētku svinētāji dziedāt un līgot Limbažos varēs kopā ar seriāla iemīļotajiem varoņiem - Leonu, Elizabeti, Denisu, Ritu, Vadimu, Silviju, Donātu, Zentu, Mirdzu un citiem tēliem. Dziesmas Līgo vakarā skanēs pašu seriāla aktieru, Limbažu novada domes izpilddirektora Agra Blummera un mākslinieku izpildījumā. Svinībās piedalīsies arī Marts Kristians Kalniņš, vīru koris "Ziedonis", sievu koris "Kalme", jauktais koris "Doma", grupa "Kantoris 04" un "Roja". Savukārt ar dejām priecēs tautas deju ansamblis "Sakta", "Katvari", "Jampadracis", kā arī dejā tiks iesaistīti gan "UgunsGrēka" varoņi, gan arī līgotāji.

Savukārt Cēsīs un tās apkaimē plkst.11 Rīgas ielā tiks dots starts skrējienam "Jānis" un "Jānītis", bet vērienīgākas svinības notiks aktīvās atpūtas kompleksā "Rakši", kas atrodas Amatas novadā, sešus kilometrus no Cēsīm. "Rakšos" šajā vakarā muzicēs Jenny May, Ivo Fomins ar grupu un grupa "Otra puse". Svētkos skanēs šo mūziķu populārākās un tautā iemīļotākās dziesmas, kā arī visu laiku populārākās Līgo dziesmas. Tuvojoties vakara krēslai, tiks iedegts lielais Līgo ugunskurs.

Svinības notiks arī Ropažu novada Zaķumuižā, kur Jāņa tēvs un Jāņa māte ne tikai sagaidīs līgotājus, bet arī cienās ar alu un sieru. Skaistākās Jāņu dziesmas izdziedāt aicināti folkloras kopa "Oglīte", kora "Ropaži" un ansambļa "Sarma" dalībnieki, bet deju soļus demonstrēs kolektīvi "Cielava", "Garauši", "Zaķubērni" un "Annele". Svētkos piedalīsies arī bungu un dūdu grupa "Auļi" un dziedošā Igauņu ģimene no Gaigalavas.

Latgales pusē interesanta svētku programma tiks piedāvāta Jēkabpilī. Plkst.19 svinētāji tiks gaidīti Krustpils saliņā, kur tiks izrādīta joku lugas brīvdabas izrāde "Preilenīte", bet pēc izrādes noskatīšanās visi tiks aicināti vienoties kopīgā līgošanā pie Jāņu ugunskura, baudot alu un sieru. Vakara gaitā Līgo dziesmas varēs izdziedāt kopā skanīgo folkloras kopu "Rūtoj". Sarīkojums Jēkabpilī noslēgsies ar zaļumballi, kurā piedalīsies grupa "Kreicburgas ziķeri" un deju kolektīvs "Kreicburga".

Latgales šlāgermūziķu zaļumballe "Līgo, Latgale" ar dziedošiem aktieriem, reģionāliem koriem un populārāko Latvijas šlāgermūziķu piedalīšanos notiks Līvānos, Zaķusalā. Svinībās piedalīsies Guntis Skrastiņš un grupa "No pusvārda", Žoržs Siksna, Uģis Roze, Viktors Lapčenoks, "Patrioti.lg", Kaspars Antess un citi, kā arī piedalīsies tādi Līvānu novada pašdarbības kolektīvi, kā vidējās paaudzes deju kolektīvs "Daugavieši", folkloras kopa "Turki" ,Līvānu pilsētas kapella "Jūlijs" un citi.

Jāņu svinības notiks arī Rīgā. Jau otro gadu pēc kārtas visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem šovakar būs iespēja līgot un sagaidīt Jāņus Rīgā 11.novembra krastmalā un Dzegužkalnā. 11.novembra krastmalā Jāņu svinības notiks no plkst.17 līdz 4.30. 11.novembra krastmalā darbosies "Vakara sēta", "Nakts sēta" un "Rīta sēta" skatuves, pie kurām gada īsākajā naktī varēs baudīt mūziku visdažādākajām gaumēm. Pasākuma programmā iekļauts latviešu ziņģu koncerts "Jāņu nakti negulēju" un pieci Līgo uzvedumi, kuros pasākuma apmeklētāji un arī Rīgas viesi varēs iepazīt Jāņu tradīcijas.

Uz lielās jeb "Nakts sētas" skatuves programma sāksies plkst.20, kad krastmalu ar līgotnēm ieskandinās folkloras kopa "Kokle". Uz šīs skatuves uzstāsies arī aktieru ansamblis "Mūžīgais unisons" un grupas "Krauja Storm Band" un "Apvedceļš". Pie lielās skatuves ikviens varēs līdzi dziedāt un dejot latviešu ziņģu koncerta "Jāņu nakti negulēju" melodijām. Koncertā Kārļa Lāča vadībā uzstāsies Intars Busulis, Ingus Ulmanis, Andris Ērglis, Zane Dombrovska, Amber un "Lady’s Sweet".

Savukārt "Vakara sētā", kas izvietosies tuvāk Akmens tiltam, mājīgā atmosfērā no plkst.20.20 notiks sadziedāšanās kopā ar Valdi Zilveri, Andri Daņiļenko, Juri Hiršu, aktieru duetu "Aktieru balle", Santu Zapacku un Hariju Ozolu. Bet "Rīta sēta", kas atradīsies Vanšu tilta pusē, būs vairāk veltīta jauniešiem, kuriem dinamiskus Līgo ritmus līdz pat plkst.4.20 piedāvās dīdžejs "Mart Inc", "Musiqq", "DJ Ella vs. Discoteq" un Roberts Lejasmeijers.

Jāņu skaistākās tradīcijas uz skatuves tiks izspēlētas piecos Līgo uzvedumos, ko gatavo režisors Regnārs Vaivars kopā ar folkloras kopas "Vilkači" dalībniekiem.

Pasākuma laikā krastmalā notiks tirdzniecība, kur par pieņemamām cenām 20 tirdzniecības vietās varēs iegādāties cienastus no visas Latvijas - dažādus Jāņu sierus, pīrāgus, dažādi pagatavotas gaļas, zivis un daudz ko citu.

Svētku pasākums notiks arī otrpus Daugavai, Dzegužkalnā, kur svinības notiks no plkst.20 līdz 4.30 no rīta. Līgotājus Dzegužkalnā sagaidīs Jāņa tēvs un Jāņa māte - Iveta un Vidvuds Medeņi. Līgo dziesmas klātesošajiem mācīs Ilga Reizniece un "Iļģi", kas Dzegužkalnā ieskandinās savu 30.jubileju, bet senus un aizrautīgus dančus mācīs Valdis Putniņš un "Rīgas danču kluba" jaunieši. Par īstu svētku līksmību gādās Ināra Kalnarāja un Liepājas asprātīgās "Atštaukas", bet labāko Jāņu zaļumballi līdz pat saules lēktam spēlēs grupa "Lauku muzikanti".

Lai uz Rīgā notiekošajiem Līgo pasākumiem varētu nokļūt ikviens, 23.jūnijā un 24.jūnijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas