Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvija saskaņā ar ECT spriedumu izmaksās sešas reizes sodītam vīrietim 16 000 eiro

Latvija saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesības tiesas (ECT) iepriekš pasludināto spriedumu bijušajam ieslodzītajam izmaksās 16 000 eiro (11 244 latu) lielu morālo kompensāciju, otrdien slēgtā sēdē lēma Ministru kabinets.

Sešas reizes tiesātais Andris Mitkus vērsās ECT, apgalvojot, ka Centrālcietuma darbinieku nolaidības rezultātā viņš tika inficēts ar HIV un C hepatītu un viņa sūdzība par notikušo netika attiecīgi izmeklēta. Tāpat 1959.gadā dzimušais vīrietis sūdzējās, ka netika konvojēts uz apelācijas instances tiesas sēdēm Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā, kurā tika izskatīta viņa civilprasība pret Centrālcietumu un SIA Mediju nams. Visbeidzot iesniedzējs apgalvoja, ka, laikrakstam "Rīgas Balss" publicējot ar viņu saistītas ziņas un fotogrāfijas, pārkāptas tiesības uz privāto dzīvi.

Šā gada 2.oktobrī ECT pasludināja lietā spriedumu, atzīstot, ka Ģenerālprokuratūra nebija pienācīgi izmeklējusi iesniedzēja sūdzības par inficēšanos ar HIV un C hepatītu Centrālcietumā. Tāpat tiesa atzina, ka iesniedzējs netika konvojēts uz Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas tiesas sēdēm un ka nacionālās tiesas nebija pienācīgi samērojušas iesniedzēja tiesības uz privāto dzīvi un preses brīvību.

Strasbūras tiesa noraidīja iesniedzēja apgalvojumus par viņa inficēšanu ar HIV vīrusu un C hepatītu Centrālcietuma darbinieku nolaidības rezultātā un par nesamērīgu kriminālprocesa ilgumu. Mitkus no Latvijas prasīja morālo kompensāciju vairāk nekā 3 miljonu eiro (2,11 miljonu latu) apmērā. Tiesa piesprieda Latvijai bijušajam ieslodzītajam izmaksāt 16 000 eiro (11 244 latus).

Uz astoņiem gadiem par laupīšanu notiesātais Mitkus 2003.gada 30.aprīlī Rīgas Apgabaltiesā iesniedza prasības pieteikumu pret Centrālcietumu par zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzību, apgalvojot, ka cietuma darbinieku rīcības rezultātā ticis inficēts ar HIV un C hepatītu. Visās instancēs vīrieša sūdzības tika noraidītas. 2004.gadā iesniedzējs vērsās Ģenerālprokuratūrā, sūdzoties par viņa inficēšanu ar HIV un C hepatītu Centrālcietuma medicīnas darbinieku nolaidības dēļ, lūdzot veikt šo apstākļu izmeklēšanu un ierosināt krimināllietu par izvairīšanos no atbildības.

Ģenerālprokuratūra iesniedzēja sūdzības pārsūtīja izskatīšanai Tieslietu ministrijai, kura vēlāk informēja Ģenerālprokuratūru un iesniedzēju, ka nebija pamata apmierināt iesniedzēja prasību veikt dienesta izmeklēšanu par Centrālcietuma darbinieku rīcību, jo iesniedzēja izteiktās pretenzijas jau dažādās tiesu instancēs bija izskatītas un noraidītas.

Vienlaikus Mitkus vērsās tiesā pret SIA Mediju nams par psiholoģiskā un morālā kaitējuma piedziņu. Iesniedzējs norādīja, ka laikraksts Rīgas Balss 2003.gada 25.novembra numurā bija publicējis rakstu, kurā bija atspoguļota tiesvedība pret Centrālcietumu par iesniedzēja inficēšanu ar HIV un C hepatītu, kā arī nopublicēta iesniedzēja fotogrāfija. Vīrieša sūdzība tika noraidīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas