Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latvijā palīdzību pērn saņēma teju 2000 vardarbībā cietuši bērni

Temats "seksuālā vardarbība" nenoliedzami Latvijā vēl ir tabu. To apliecina arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) pieredze, tāpēc atkārtoti tiek rīkota telefonakcija Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO! Tās laikā bērni un jaunieši ir aicināti zvanīt uz bezmaksas uzticības tālruni, lai ziņotu un runātu par seksuālu vardarbību. Lai gan pērn akcijas laikā tikai neliela daļa zvanu bija saistīti ar seksuālo vardarbību, tās rīkotāji tomēr cer iedrošināt sabiedrību uzdrīkstēties meklēt palīdzību, otrdien raksta laikraksts Diena

Pēc Latvijas Bērnu fonda datiem, pērn kopumā rehabilitāciju saņēma 1939 vardarbībā cietuši bērni. No tiem bērniem, kuri palīdzību saņēmuši institūcijās, 8% bija cietuši no seksuālas vardarbības. Lai gan šis skaits kādam var nešķist liels, speciālisti norāda, ka par seksuālo vardarbību ir ļoti smagi runāt, tāpēc šie gadījumi var tikt noklusēti. VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja Dienai atzīmēja, ka smaga šī tēma ir gan vardarbības upuriem, gan cilvēkiem, kuriem par vardarbību ir aizdomas. Līdz ar to nepieciešams sabiedrību iedrošināt. Tāds arī ir akcijas mērķis.

Pērn akcijas laikā atbildēts uz 3098 zvaniem un sniegtas 710 psiholoģiskās konsultācijas, bet 149 reizes sniegtas psiholoģiskas konsultācijas tieši vardarbības gadījumos. No tiem 91 reizi sniegta palīdzība un atbalsts emocionālas vardarbības gadījumos, 19 reizes - seksuālas, bet 26 reizes - fiziskas vardarbības gadījumos. Vēja gan norādīja, ka papildus psiholoģiskajam atbalstam inspekcija ir tiesīga informāciju par konkrētajiem gadījumiem nodot tālāk citām institūcijām. Piemēram, pērn septiņu zvanītāju sniegtā informācija par vardarbību ģimenē vai skolā nodota bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem, sociālajam dienestam vai bāriņtiesai.

Telefonakcija turpināsies līdz 1. jūnijam, kā arī pāris nedēļu rudenī, tomēr uzticības tālrunis 116111 bērniem un citām personām ir pieejams katru dienu.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Runāt par tabu tēmu - seksuālo vardarbību otrdienas, 27.maija, laikraksta Diena 7.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas