Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Lai mainītu pasažieru viedokli par nebaudāmo ēdienu, aviokompānijas aicina talkā šefpavārus

Ēst debesīs - šī frāze šķiet pašsaprotama ikvienam, kurš jebkad pārvietojies ar gaisa kuģi. Brīdī, kad tas sasniedz īsto augstumu, stjuartes izstumj minibāra tipa ratiņus un, katram veltot iedrošinošu smaidu, piedāvā uzkodas vai atspirdzinājumus. Atkarībā no aviokompānijas un sēdvietas klases ēdiens vai nu iekļauts biļetes cenā, vai pieejams par papildu samaksu.

Aviācijas nozarei attīstoties, izmaiņas skārušas arī ratiņu saturu - simtiem aviokompāniju visā pasaulē mūsdienās savu biznesu balsta ne vien uz transporta, ceļojumu apdrošināšanas un viesnīcu rezervācijas pakalpojumiem, bet arī uz sava veida veikalu un ēstuvju ierīkošanu gaisā. Piemēram, Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pasažieri lidojuma laikā var iegādāties našķus, smaržas, pulksteņus un citas preces. Kārtīgāku maltīti lidojuma laikā no sezonāliem produktiem, latviešu vai Āzijas virtuvi ceļotāji sev var sarūpēt, pasūtot to pirms lidojuma. Par piedāvājumu, ko veido uzkodas, pamatēdiens un deserts, nāksies šķirties no sešiem līdz desmit latiem. "Jāņem vērā, ka izmaksas veido drošības prasību ievērošana, ēdiena nogādāšana līdz bortam, kā arī katra kilograma pacelšana gaisā," skaidro airBaltic Korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Arvien vairāk aviokompāniju ekonomiskās klases pasažieriem par papildu samaksu ļauj tikt pie tāda paša pusdienu komplekta, kāds tiek likts uz biznesa klases lidotāja atlokāmā galdiņa - šādu tendenci savā blogā Inflightfeed.com iezīmē aviācijas nozares ēdienu konsultants Niko Lūkass. Pasaulē lielākās aviokompānijas savās ēdienu koncepcijās sākušas aizvien uzskatāmāk atteikties no pusfabrikātiem, vietā liekot ēdienus, kas uzņēmumam palīdz pozicionēt savu zīmolu un dot ieskatu vietējo garšu pasaulē. "Esmu pārliecināts, ka lidojumu var padarīt izdevušos vai neveiksmīgu tā laikā baudītais ēdiens," portālam CNN izteicies Lūkass.

Savukārt J. Vanags aviokompāniju pievēršanos sava servisa virtuves daļai skaidro ar tirgus ekonomikas likumiem, kas darbojas arī uz lidmašīnā: "Piedāvājumam jābūt tādam, lai klients to vēlētos pasūtīt arī nākamajos lidojumos un ieteiktu draugiem. Viņam ir izvēle - paēst pusdienas terminālī vai pasūtīt kaut ko no mūsu ēdieniem, tāpēc nākas nepārtraukti radīt ko jaunu," norāda J. Vanags, piebilstot, ka uz dažādiem svētkiem tiek radīti tematiskie piedāvājumi, bet savulaik sadarbībā ar šefpavāru Mārtiņu Rītiņu bija izstrādāta vesela ēdienu sērija. Pēc līdzīgiem principiem savu ēdināšanas industriju attīsta daudzas lidsabiedrības visā pasaulē, bet dažas, piemēram, Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānija Etihad un Turcijas lidsabiedrība Turkish Airlines, gājušas vēl tālāk, uzaicinot šefpavārus ēdienus pagatavot uz vietas lidojuma laikā.

Starptautiskās Ceļojumu ēdināšanas asociācijas bijušais priekšsēdētājs Pīters Džonss portālam CNN šādus centienus saista ar aviokompāniju vēlmi lauzt stereotipus par lidmašīnu ēdiena nebaudāmību: "Ēst lidmašīnā nav tas pats, kas uz zemes. Gaisa mitrums ir zems - tas ietekmē gan ožu, gan garšas kārpiņas, līdz ar to arī viedokli par lidojuma laikā apēsto," skaidro P. Džonss.

Pasažieriem, kuri uz tuvākām vai tālākām zemēm dodas no starptautiskās lidostas Rīga, gaisā tiek piedāvāts turpat lidostas teritorijā esošajā uzņēmumā Airo Catering Services Latvija pagatavots ēdiens. Uzņēmums kopš 2008. gada pilnībā pieder vācu aviokompānijas Lufthansa meitasuzņēmumam LSG Sky Chefs, kas darbojas vairāk nekā 200 lidostās 52 valstīs. Latvijas ražotnē strādā 140 darbinieku, dienā apkalpojot vidēji 100 reisu - vairums no tiem ir airBaltic. Uzņēmuma direktors Andris Baļickis, izrādot ražotnes telpas, visos ēdienu tapšanas posmos Dienai uzsver augstos drošības standartus.

Visu rakstu lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas