Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lai iegūtu pilnvarojumu rīkoties komā nonākušā vārdā, būs nepieciešams ārstu konsilija atzinums

Lai pār kādu personu varētu nodibināt aizgādnības nākotnes pilnvarojumu, būs nepieciešams ārstu konsīlija izsniegts atzinumu par šīs personas veselības stāvokli, paredz grozījumi Ārstniecības likumā, kurus šonedēļ skatīs Valsts sekretāru sanāksmē. Šāds regulējums ir aktuāls, piemēram, komas vai insulta gadījumā.

Nākotnes pilnvarojums paredz, ka gadījumā, ja pilnvarotājs būs zaudējis spēju izteikt gribu un nevarēs saprast savas darbības nozīmi, tad viņa pilnvarotais aizgādnis uz ārstu konsīlija izsniegta atzinuma iegūs tiesības rīkoties pilnvarotāja vārdā un interesēs. Nākotnes pilnvarojums būs alternatīva rīcības spējas ierobežošanai.

Satversmes tiesa (ST) 2010.gadā atzina Civillikuma 358.pantu, kas noteica, ka visas personas, kurām ir garīga rakstura traucējumi un trūkst visas vai lielākā daļa garīgo spēju, ir atzīstamas par rīcībnespējīgām, par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no šī gada 1.janvāra.

Līdz ar to bija nepieciešams meklēt jaunu regulējumu gadījumiem, kad nopietnu veselības traucējumu dēļ - komas vai insulta gadījumā - ir vajadzīgs veikt pasākumus personas interešu aizsardzībai.

Līdz šī gada 1.janvārim gadījumos, kad personai bija garīga rakstura traucējumi, Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā šīm personām nozīmēja ekspertīzi.

Taču, ieviešot aizgādnības nodibināšanu arī personām ar veselības traucējumiem, nebija paredzēta ekspertīzes veikšana, tāpēc šādiem gadījumiem ir nepieciešams paredzēt, ka kompetenta iestāde vai speciālisti sniedz atzinumu par personas spējām.

Ārstu atzinums ir nepieciešams, lai tiesa kopsakarā ar citiem pierādījumiem varētu vērtēt personas veselības stāvokli un lemt par aizgādnības nodibināšanu.

Pilvarnieks no ārsta saņemto izziņu varēs iesniegt notāram atzīmes izdarīšanai nākotnes pilnvarojuma reģistrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas