Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kusiņš: Ar negrozāmu Satversmes pantu noteikšanu nevajag "iešaut sev kājā"

Ar negrozāmu Satversmes pantu noteikšanu nevajag "iešaut sev kājā", aizliedzot sev iespējas nākotnē uzlabot un attīstīt šos pantus, ja radīsies vēlme, piemēram, noteikt, ka Latvija ir tiesiska valsts, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Viņš arī vērsa uzmanību uz nepieciešamību būt uzmanīgiem ar ierobežojumu Satversmē noteikšanu, kas neļaus mainīt nacionālas valsts pamatus. "Ja kāds vēlēsies Latvijas karoga vidū ievietot auseklīša attēlu, vai šāds rosinājums tiks uztverts kā vēršanās pret nacionālās valsts pamatiem? Es nezinu," atzina Kusiņš, vērsdams uzmanību uz iespēju plaši interpretēt "nacionālas valsts pamatu" jēdzienu.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, runājot par ZZS ierosinājumu, sacīja, ka Saeimas Juridiskais birojs un deputāti to formulējumu var mainīt, kā vēlas, taču gala rezultātā ir jāpanāk situācija, kad nav iespējams rīkot referendumu, kas mainītu faktu, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda.

Deputāts Boriss Cilevičs (SC) cita starpā vaicāja, vai ideja valsts pamatlikumā noteikt negrozāmus pantus nav pielīdzināma Dieva visvarenības paradoksam: "Vai Dievs var radīt tādu kalnu, kurā pats nevar uzkāpt."

Kusiņš uz to atbildēja, nodalot divus jēdzienus: pilsoņu kopums un Latvijas tauta. Runājot par pilsoņu kopumu, Kusiņš norādīja uz starptautiskajām normām, piemēram, valsts nevarētu praksē ieviest aizliegumu vīriešiem piedalīties vēlēšanās, pat ja par to nobalsotu vairākums.

Savukārt Latvijas tautai tāpat kā citām tautām ir mūžīgas tiesības jebkurā brīdī veikt revolūciju un mainīt pašreizējo kārtību. Savukārt varai ir tiesības aizsargāt valsti, ja tā ir apdraudēta. Tāpēc pasaulē nav vienotas izpratnes par to, vai dažos pašlaik notiekošajos valstu iekšējos konfliktos vara aizstāv valsts saglabāšanos, vai arī vēršas pret savu tautu.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs arī aicināja nesteigties ar šāda veida grozījumu izdarīšanu Satversmē.

Kā ziņots, Saeima nodevusi izskatīšanai komisijās ZZS rosinātos grozījumus Latvijas Satversmes 73.pantā, kas paredz, ka tautas nobalsošanai nevar nodot Satversmes grozījumu projektu vai likuma projektu, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā vai apdraud Latvijas kā nacionālas valsts pamatus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas