Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kučinskis: Pirmajiem valodas pārbaude būtu jākārto tiem Krievijas pilsoņiem, kuriem beigusies uzturēšanās atļauja

Lai izvairītos no liekām rindām, pirmajiem valodas pārbaude būtu jākārto tiem Krievijas pilsoņiem, kuriem beigusies uzturēšanās atļauja, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma teica iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Imigrācijas likumā ietvertā norma paredz, ka pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijā tiek piešķirtas tikai tiem Krievijas pilsoņiem, kuri var pierādīt savas latviešu valodas prasmes. Pretējā gadījumā pastāvīgās uzturēšanās atļauja tiek anulēta.

Vienlaikus viņš norādīja, ka lielākā Krievijas pilsoņu plūsma uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļām varētu sākties vasarā. Kopumā pakalpojums būs jāsniedz vairāk nekā 17 000 Krievijas pilsoņu, kuriem šobrīd ir vēl ir derīgas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Ministrs uzskata, ka uzreiz šiem 17 tūkstošiem cilvēku šādu pakalpojumu būtu visai grūti nodrošināt un varētu sākties haoss. 

Tāpēc viņš rosina, ka katrs Krievijas pilsonis var vērsties PMLP līdz ar pastāvīgās uzturēšanas atļaujas derīguma termiņa beigām katrā konkrētajā gadījumā, nevis tieši līdz 1.septembrim. Šādu cilvēku šogad varētu būt ap četriem tūkstošiem.

Šis jautājums tikšot pirmdien pārrunāts koalīcijā.

Pērn 24.septembrī stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas maina uzturēšanās atļauju saņemšanas kārtību Krievijas pilsoņiem. Grozījumi paredz, ka Krievijas pilsoņiem, kas pirms citas valsts pilsonības saņemšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi un uzturas Latvijā ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju, PMLP līdz šī gada 1.septembrim jāiesniedz dokumenti, kas apliecina valsts valodas zināšanas A2 līmenī.

Personai, kura vēlas turpināt uzturēties Latvijā, nezaudējot pastāvīgā iedzīvotāja statusu, līdz 1.septembrim jāsaņem jauna pastāvīgās uzturēšanās atļauja jeb Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss.

Saskaņā ar regulējumu, pārbaudi var nekārtot personas kas ieguvušas pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā. Tāpat pārbaude nav jākārto personām, kas apguvušas akreditētu mazākumtautību izglītības programmu un kārtojušas centralizēto eksāmenu latviešu valodā 9.klasei vai centralizēto eksāmenu latviešu valodā 12.klasei.

Iekšlietu ministrija iepriekš lēsa, ka jaunās Imigrācijas likuma prasības attiecas aptuveni uz 25 000 Krievijas pilsoņu, no kuriem aptuveni 5000 ir vecāki par 75 gadiem.

TV3 pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Kučinskis aicinās Saeimu mīkstināt Krievijas pilsoņu uzturēšanās nosacījumus Latvijā un atteikties no 1.septembra termiņa, līdz kuram uzturēšanās atļauju īpašniekiem obligāti jāapliecina latviešu valodas zināšanas, lai saglabātu iespēju turpināt dzīvot Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas