Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kučinskis: Aiztur VID vadītāja amata pretendentes Koļegovas brāļa auto; VID neapstiprina

Otrdien uz Latvijas robežas aizturēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora (VID) amata pretendentes Ingas Koļegovas brāļa automašīna, preses konferencē paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

VID paziņojumā presei neapstiprināja publiski izskanējušo informāciju par Koļegovas brālim piederoša auto vai viņa uzņēmumam piederošas kravas aizturēšanu. 

VID kategoriski noraidīja izteiktos pārmetumus par centieniem izmantot dienesta rīcībā esošos resursus, lai ietekmētu dienesta vadības izvēli.

"Vēršam arī uzmanību, ka VID, veicot tam noteiktos uzdevumus un pienākumus, konsekventi ievēro Latvijas Republikas un Eiropas Savienības likumos un normatīvajos aktos noteikto. Jebkādus uzraudzības un kontroles pasākumus nodokļu un muitas jomā VID veic, balstoties uz rūpīgi izstrādātām riska analīzes sistēmām un kvalificētu darbinieku profesionālo pieredzi un zināšanām. Tādējādi ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti jebkādi apgalvojumi par iespējamo politisko ietekmi uz iestādes rīcību vai lēmumiem," pausts VID vēstījumā.

Detalizētāku informāciju par notikušo premjers nesniedza. Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars pēc preses konferences informēja, ka automašīnas aizturēšanu veikusi kāda no VID struktūrvienībām. Koļegovas brālis neesot aizturēts.

Premjers to uzskata kā pierādījumu, kas apliecina viņa rīcībā esošo informāciju par VID "shēmām un struktūrām", kuras nevēlas vadītāju, kas mainītu iestādi.

Tāpat esot cilvēki arī partijā Vienotība, kuri nevēlas VID reformas.

Kučinskis uzsvēra, ka, neskatoties uz Vienotības ministru lēmumu neiecelt Koļegovu VID ģenerāldirektores amatā, lēmums par viņas iecelšanu tiks pieņemt nākamnedēļ.

"Spēki, kas ir ieinteresēti vājā VID, ir pietiekoši dzīvi. Vienotības ministriem vēlos uzsvērt, ka es neesmu ar mieru piedalīties šādās spēlēs. Vai nu veidojam tiesisku vidi, kurā nav vietas personām, kas domā par labuma gūšanu, vai arī jābūt citai valdībai," uzsvēra Ministru prezidents.

"Es neatkāpšos un pēc nedēļas šis jautājums būs valdības darba kārtībā," uzsvēra Kučinskis un piebilda, ka viņš nezina, vai arī pēc nedēļas "Vienotības" ministri neatbalstīs Koļegovu VID vadītājas amatā.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) aģentūrai LETA izteicās, ka Koļegovas brāļa auto aizturēšana ir spiediens uz ģimeni. Ministre pauda, ka nezina notikušā iemeslus, taču pauda pārliecību, ka aiz tā stāv cilvēki, kas nevēlas Koļegovu redzēt VID vadītāja amatā.

"Šie cilvēki izmantos visus iespējamos instrumentus, un šoreiz izvēlēta jūtīgākā vieta - ģimene. Tas ir spiediens uz ģimeni," uzsvēra finanšu ministre.

Savukārt Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, reaģējot uz Kučinska otrdien pausto saistībā ar Koļegovas brāļa aizturēšanu, aģentūrai LETA izteicies, ka tie liecinot par mēģinājumu izdarīt spiedienu uz partiju Vienotība, lai tā pieņemtu pozitīvu lēmumu par VID ģenerāldirektora amata pretendentes Ingas Koļegovas apstiprināšanu amatā. Viņš premjera pausto nodēvēja par nepamatotiem faktiem. Viņš arī sacīja, ka situācija raisa izbrīnu.

Tāpat Smiltēns sacīja, ka Vienotība savu lēmumu par Koļegovas neatbalstīšanu, visticamāk, nemainīs.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, aizturēta Koļegovas jaunākā brāļa Imanta Zudāna kravas automašīna. Kā liecina Firmas.lv dati, Imants Zudāns ir tirdzniecības uzņēmuma Molport mazākuma līdzīpašnieks un vienīgais valdes loceklis.

VID komentāru par notikušā apstākļiem pagaidām nav sniedzis.

Kā ziņots, Vienotības iebildumu dēļ valdība šodien uz nedēļu atlika Valsts vides dienesta vadītājas Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā.

Firmas dati liecina, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā Pallogs un dividendēs no uzņēmuma viņa pērn saņēmusi 320 000 eiro. Kā skaidro pati Koļegova, viņa šīs dividendes pērn dāvinājusi savam brālim - Mārim Zudānam, kurš ir Pallogs valdes priekšsēdētājs. Tāpat Koļegova pērn izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova skaidrojusi, ka ir tikai formāla Pallogs līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei.

Pallogs īpašnieki līdzīgās daļās ir Koļegova un Elmārs Švirksts. Koļegovai puse uzņēmuma pieder kopš 2005.gada, kad viņa 50% uzņēmuma daļu

pārņēma no sava brāļa. Pallogs pērn strādāja ar 11 692 986 eiro apgrozījumu un 985 135 eiro peļņu.

Saskaņā ar VID publiskoto Koļegovas amatpersonas deklarāciju, viņai ir divi pilngadīgi brāļi.

Pievienotas 2. un 3 rindkopas ar VID pausto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas