Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KP izstrādājusi vadlīnijas par iespēju karteļu dalībniekiem atzīties un saņemt atbrīvojumu no soda

Konkurences padome (KP) izstrādājusi vadlīnijas par iespēju karteļu dalībniekiem atzīties pārkāpumā un saņemt atbrīvojumu no soda, aģentūrai LETA pavēstīja padomes komunikācijas speciāliste Paula Vilsone.

"KP ir izstrādājusi vadlīnijas par Iecietības programmu, kura paredz iespēju aizliegtā vienošanā iesaistītiem uzņēmumiem ziņot par pārkāpumu KP. Ja uzņēmums iesniedz pieteikumu Iecietības programmai, tas var saņemt pilnu atbrīvojumu no naudas soda vai naudas soda samazinājumu, kā arī atbrīvojumu no gadu ilgā lieguma piedalīties iepirkumos," klāstīja Vilsone.

Viņa atzīmēja, ka Iecietības programma ir nozīmīgs rīks konkurences tiesību pārkāpumu atklāšanā, palīdzot izskaust smagākos konkurences tiesību pārkāpumus un veicinot godīgas konkurences vides attīstību.

Pārkāpumā iesaistītais uzņēmums uz pilnu atbrīvojumu no naudas soda var pretendēt tikai tad, ja tas ir pirmais, kurš ziņo iestādei, ka ar konkurentiem ir vienojies, piemēram, par cenām, tirgus sadali vai rīcību iepirkumos jeb iesaistījies kartelī, turklāt KP rīcībā vēl nav informācijas par šo pārkāpumu. Ja iestādes rīcībā jau ir informācija par pārkāpumu, uzņēmums aizvien var pieteikties izmantot Iecietības programmas iespējas, sniedzot būtisku informāciju par pārkāpumu un saņemot naudas soda samazinājumu līdz 50%. "Būtiski ņemt vērā, ka Iecietības programmas izmantošana visos gadījumos paredz atbrīvojumu no gadu ilgā lieguma piedalīties iepirkumos," piebilda Vilsone.

KP uzsvēra, ka Iecietības programmas kontekstā īpaši būtiska ir uzņēmēju gatavība sadarboties ar iestādi. Vienlaikus pirms Iecietības programmas ziņojuma iesniegšanas KP nodrošina iespēju uzņēmumiem vai to pārstāvjiem neformāli konsultēties, vai konkrētais gadījums kvalificējas programmai. Šī tikšanās ir konfidenciāla, un tajā nav jāatklāj uzņēmuma identitātes dati un konkrētie apstākļi. "Konsultācijas laikā sniegtā informācija netiks izmantota pārkāpuma lietas ierosināšanai," atzīmēja Vilsone.

Karteļa vienošanās ir viens no smagākajiem konkurences tiesību pārkāpumiem, kas tiek salīdzināts ar zādzību no sabiedrības. Par šo pārkāpumu draud sods līdz 10% no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma, kā arī tiek piemērots gadu ilgs liegums piedalīties iepirkumos. KP katru gadu pieņem lēmumus par apmēram četrām aizliegtām vienošanām, papildus gadā izsakot vidēji sešus brīdinājumus 18 uzņēmumiem. Pārkāpējiem piemērotie naudas sodi mērāmi no desmitiem tūkstošu līdz vairākiem miljoniem eiro.

Top komentāri

Mazais Muks
M
Nu nezinu, viņi nevadās pēc principa "labāk zīle rokā neka'mednis kokā", bet par varītēm un visiem līdzekļiem sniedzas pēc medņa un sev iestāsta, ka tas riesta dziesmas aizgrābts neko neredz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas