Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kokzāģētavu Norupe no Rīgas mežiem par sešiem miljoniem eiro nopērk Stiga RM

Pašvaldības SIA Rīgas meži kokzāģētavu Norupe pārdevusi kokapstrādes un mežsaimniecības uzņēmumam Stiga RM par aptuveni sešiem miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Saskaņā ar ceturtdien parakstīto līgums pašvaldības uzņēmums pārdevis visu kokzāģētavas biznesu kopumā, nedalot to daļās. Pirkuma summa tikšot precizēta brīdī, kad darījums tiks pilnībā pabeigts, atbilstoši faktiskajai situācijai.

Darījumam vēl nepieciešama Konkurences padomes atļauja.

Kokzāģētavas "Norupe" pārdošanas process tika sākts 2022.gada vasarā. Tas ietvēra tirgus izpēti, pretendenta noteikšanu un dokumentu sagatavošanu. 

Ražotne pārdota bez garantētiem izejvielu piegādes līgumiem. Tas nozīmē, ka jaunais īpašnieks varēs piedalīties "Rīgas mežu" organizētajās kokmateriālu izsolēs un iegūt tiesības iegādāties nosolīto apaļkoku, tāpat kā ikviens tirgus dalībnieks.

Savukārt otrs būtisks nosacījums esot bijis kokzāģētavas esošo darbinieku interešu ievērošana, norāda "Rīgas meži". Kokzāģētavas pircējs turpinās darba attiecības ar visiem 35 kokzāģētavas darbiniekiem, ņems vērā viņu darba stāžu un uzkrātos atvaļinājumus, kā arī ievērošot koplīgumā noteiktos darba devēja pienākumus.

"Rīgas mežu" padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps uzsver, ka pirms vairāk nekā diviem gadiem, kad padome sāka darbu, viens no galvenajiem uzstādījumiem bija uzņēmuma iziešana no apaļkoku pārstrādes biznesa kā to bija norādījušas kontrolējošas institūcijas.

Kokzāģētavas pārdošanā tika piesaistīti ārējie konsultanti. Tie vērtēja "Rīgas mežu" iziešanu no apaļkoku pārstrādes biznesa, kā arī identificēja uzņēmumam izdevīgākos scenārijus šī darījuma veikšanai. 

Kokzāģētavas "Norupe" investora piesaistes un pārdošanas procesa organizēšanu nodrošināja iepirkuma rezultātā noteiktais konsultants "KPMG Baltics SIA".

Investora piesaistes procesā tika uzrunāts 121 pretendents, no kuriem 11 parakstīja konfidenciālas informācijas neizpaušanas līgumus, bet pieci no tiem klātienē iepazinās ar kokzāģētavu "Norupe".

Rezultātā SIA "Stiga RM" piedāvājums bijis saimnieciski izdevīgākais, kā arī noteiktai formai atbilstošākais.

"Stiga RM" valdes loceklis un attīstības direktors Jānis Osis norāda, ka uzņēmums paplašina savu darbību un tuvāko gadu laikā esošās kokzāģētavas vietā taps jauna, moderna, tehnoloģiski attīstīta ražotne, nodrošinot labi apmaksātas darba vietas Ogres un tās apkārtnes iedzīvotājiem.

Uz to, ka pašvaldības uzņēmumam nav jānodarbojas ar kokapstrādes biznesu, iepriekš norādīja Valsts kontrole un Konkurences padome.

Kokzāģētavas pārdošanas mērķis ir novērst tirgus un konkurences kropļošanu.

"Rīgas mežu" kokzāģētava "Norupe" izveidota pirms aptuveni desmit gadiem, tajā investējot vairāk nekā desmit miljonus eiro. Iekārtas ir darba kārtībā, taču, lai tās modernizētu un palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas, kā arī izejmateriāli ražošanai.

"Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks. 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 21,35 miljonus eiro, bet peļņa bija 2,14 miljonus eiro.

"Stiga RM" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,921 miljons eiro. Kompānija pieder Andrim Ramoliņam. Ar "Stiga RM" zīmolu strādā "Stiga RM", "Stiga RM Nami", SIA "Stiga RM Distribution", SIA "Stiga RM Transports" un SIA "Stiga RM Metāls". "Stiga RM" koncerna pārvaldībai 2023.gada izskaņā tika izveidota holdingkompānija AS "Stiga RM pārvaldība".

"Stiga RM" koncerns 2022.gadā strādāja ar 69,7 miljonu eiro apgrozījumu un 20,247 miljonu eiro peļņu, kamēr pašas "Stiga RM" apgrozījums bija 69,161 miljons eiro, bet peļņa - 20,161 miljons eiro.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas