Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KNAB partijām kopumā pārskaitījis 2,1 miljonu eiro lielu valsts finansējumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) deviņām partijām trešdien kopumā pārskaitījis 2 197 574 eiro lielu valsts finansējumu, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Partijai Saskaņa pārskaitīti 400 000 eiro, KPV LV - 321 684 eiro, Jaunajai konservatīvajai partijai - 313 210 eiro, Attīstībai/Par! - 293 482 eiro, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) - 278 564, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) - 244 581 eiro, Jaunajai Vienotībai - 208 267 eiro, Latvijas reģionu apvienībai - 84 685 eiro, bet Progresīvajiem - 53 101 eiro.

Nākamā finansējuma izmaksa paredzēta šogad 15.jūlijā.

Finansējums pienākas arī Latvijas Krievu savienībai (LKS) - 136 336 eiro ik gadu turpmākos četrus gadu. Taču patlaban KNAB pirmo finansējuma daļu neizmaksās, jo partijas norādītais konts nav atvērts Latvijā reģistrētā kredītiestādē. Pēc konta atvēršanas finansējums tiks pārskaitīts.

Kā vēstīts, atbilstoši KNAB lēmumam, turpmākos četrus gadus partija Saskaņa katru gadu saņems 800 000 eiro, KPV LV - 643 369 eiro, Jaunā konservatīvā partija - 626 420,5 eiro, Attīstībai/Par! - 586 964 eiro, NA - 557 129,00 eiro, ZZS - 489 163,50 eiro, Jaunā Vienotība - 416 535,50 eiro, Latvijas reģionu apvienība - 169 371,50 eiro, bet Progresīvie - 106 203,50 eiro.

Šogad 1.janvārī spēkā stājas grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas seškārt palielināja valsts finansējumu partijām.

Likums nosaka, ka kopējais valsts budžeta finansējums vienai partijai gada laikā nevarēs pārsniegt 800 000 eiro un šo naudu partijas var tērēt savas politiskās un saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Politiskajai partijai, kas pēdējās Saeimas vēlēšanās pārvarējusi 2% barjeru, par katru saņemto balsi Saeimas vēlēšanās tiks piešķirti 4,5 eiro, par katru balsi pašvaldību vēlēšanās - 0,5 eiro, bet par katru balsi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās - arī 0,5 eiro. 

Par rezultātiem Saeimas un EP vēlēšanās partijas naudu atbilstoši jaunajai kārtībai sāks saņemt jau šogad, bet par pašvaldību vēlēšanām, kur valdošās koalīcijas partijām nebija spīdošu rezultātu, tikai pēc nākamajām vēlēšanām.

Līdz šim valsts budžeta finansējumu piešķīra politiskajai organizācijai (partijai), par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Tādējādi par vienu balsi Saeimas vēlēšanās partijas turpmāk saņems 6,3 reizes vairāk valsts budžeta naudas.

Papildus tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, ikgadēji piešķirs valsts budžeta finansējumu 100 000 eiro apmērā.

Valsts budžeta finansējums partijām tiks izmaksāts četrus gadus, sākot ar nākamo kalendāro gadu pēc Saeimas vēlēšanām. Naudu partijas saņems divas reizes gadā. Pēc visu līmeņu vēlēšanām KNAB pārrēķinās piešķiramā finansējuma apjomu, ievērojot vēlēšanu rezultātus.

Saskaņā ar grozījumiem budžeta finansējums netiks piešķirts par balsīm, kas nodotas par kandidātu sarakstu, kuru vēlēšanu likumā paredzētajā kārtībā iesniegušas vēlētāju apvienības vai vismaz divas reģistrētas partijas, kas nav apvienojušās reģistrētā partiju apvienībā.

Papildu valsts finansējumam partijas saņem arī ziedojumus.

Top komentāri

?
?
Vai tiešām Dienai nav nevienas svaigākas bildes no Saeimas kā bilde no senām ārlietu debatēm, kur prezidijā vēl Kūtris un prezidenta beņķī Vējonis? Kaut ko vēl vecāku ar Solvitu priekšsēdētājas krēslā nevarējāt izrakt?
The-Soprano
T
Ka tad shi pozicija saucas no KNAB puse ,aplokshnu alga partijam kura nav aplikta ar PVN,kur tada gadijuma skatas VID parstavji???????
The-Soprano
T
Ka tad shi pozicija saucas no KNAB puse ,aplokshnu alga partijam kura nav aplikta ar PVN,kur tada gadijuma skatas VID parstavji???????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas