Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

KNAB nolikumu papildina ar kompetenču uzskaitījumu

Valsts kanceleja sagatavojusi grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nolikumā, papildinot to ar konkrētām KNAB priekšnieka un viņa vietnieka kompetencēm.

Iepriekšējā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izveidotā darba grupa, kas sagatavoja priekšlikumus KNAB darbības uzlabošanai, secinājusi, ka KNAB nolikumā nav noteikta biroja priekšnieka vietnieku kompetence, deleģējot kompetences noteikšanu KNAB priekšniekam. Šāda situācija nenodrošina biroja vadošo amatpersonu kompetences pārskatāmību, kā arī rada iekšējas nesaskaņas biroja priekšnieka noteiktās kompetences atšķirīgas interpretācijas dēļ, norādīja eksperti.

Biroja nolikumā arī netiek atrunāta KNAB priekšnieka kompetence biroja uzsāktajos kriminālprocesos un īstenotajos operatīvās darbības procesos, kas apgrūtina iestādes vadītāja pamatfunkcijas īstenošanu - iestādes darbības tiesiskuma nodrošināšanu.

Nolikumā teikts, ka KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos kompetences ir biroja pakļauto nodaļu darba koordinēšana un vadība, izmeklēšanas un operatīvo darbu organizēšana, korupcijas apkarošanas darba plānošana un darba plāna izpildes organizēšana. Vietniekam ir tiesības pārstāvēt biroja priekšnieku Saeimā, Ministru kabinetā vai citās valsts pārvaldes iestādēs, ja priekšnieks tam devis pilnvarojumu.

KNAB priekšnieka vietniekam korupcijas novēršanas jautājumos ir tiesības koordinēt un vadīt darbu biroja pakļautajās nodaļās, pilnveidot normatīvo bāzi un attīstības plānošanas sistēmu korupcijas novēršanas jomā. Vietnieka kompetencē ir iesniegumu izskatīšana par valsts amatpersonu interešu konfliktiem, politisko organizāciju un to apvienību finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem, valsts amatpersonu rīcību ar valsts un pašvaldības finanšu līdzekļiem un mantu un attiecīgu pārbaužu organizēšana. Nolikumā teikts, ka vietnieka kompetencē ir biroja darbinieku darbības koordinēšana, atklājot administratīvos pārkāpumus korupcijas novēršanas jomā valsts amatpersonu darbībā un administratīvo sodu piemērošanā un biroja sabiedrisko attiecību koordinēšana, sabiedrības izglītošanas stratēģijas izstrāde.

Nolikumu iecerēts arī papildināt ar biroja priekšnieka kompetenci kriminālprocesā un operatīvās darbības procesā. Plānots noteikt, ka KNAB priekšnieks nosaka biroja operatīvās darbības galvenos virzienus, veidus, saturu, apjomu, intensitāti, kontrolē kriminālprocesa virzību un operatīvo darbību īstenošanu, kā arī ir atbildīgs par pārvaldes lēmumu pārbaudes sistēmas izveidošanu un darbību.

Grozījumi KNAB nolikumā pieteikti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā darba grupa secinājusi, ka KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam trūkst izpratnes par to, kādā veidā notiek darbs korupcijas apkarošanas blokā, kur tiek veiktas operatīvās un kriminālprocesuālās darbības.

Izvērtējot birojā pēdējā laikā valdošās nesaskaņas starp KNAB priekšnieku un viņa vietniecēm Jutu Strīķi un Ilzi Jurču, darba grupa secinājusi, ka nesaskaņu cēlonis lielā mērā ir saistīts ar darba praksi, KNAB priekšniekam Streļčenokam piemērojot vienādu atskaišu sistēmu divām dažādām KNAB darbības jomām - korupcijas novēršanas un korupcijas apkarošanas blokam.

Birojam ierosināts pastiprinātu uzmanību pievērst tā administratīvajai pārvaldei, piesaistot augstas kvalitātes speciālistus valsts pārvaldes jautājumos ar prasmi un pieredzi normatīvo aktu izstrādē. Tas gan nenozīmē, ka būtu jāpiesaista speciālisti no malas, bet gan jauna amata vieta jāveido, veicot vakanto amata vietu iekšējo pārdali.

Darba grupa vienlaikus arī norādījusi uz daudzām nepilnībām KNAB darbību regulējošajos normatīvajos aktos un izstrādājusi vairākus priekšlikumus to novēršanai. Piemēram, ir ieteikts precizēt biroja amatpersonu juridisko statusu, kā arī Ministru prezidenta pārraudzības saturu un apjomu.

Nepieciešams reglamentēt KNAB priekšnieka disciplināratbildību, nosakot konkrētu amatpersonu vai institūciju, kam ir disciplinārā vara pār KNAB priekšnieku. Kā norāda eksperti, regulējumam ir jānodrošina gan biroja priekšnieka atbildība, gan arī garantija pret risku, ka disciplināro atbildību var izmantot, lai ļaunprātīgi ietekmētu KNAB darbību, piemēram, paredzot profesionālās komisijas izveidi iespējamā pārkāpuma fakta izmeklēšanai un izslēdzot tādus iespējamos disciplinārsodus kā pazemināšana amatā un atbrīvošana no amata.

Pēc ekspertu domām, nepieciešams arī izstrādāt jaunus KNAB priekšnieka vietnieku korupcijas apkarošanas jautājumos amata aprakstus, jo vietnieku pienākumi patlaban daļēji neatbilst spēkā esošajam normatīvajam regulējumam. Amata aprakstā biroja priekšnieka vietnieks ir tieši jāpilnvaro akceptēt operatīvās darbības pasākumus. Turklāt eksperti arī secinājuši, ka amata apraksti nav aktualizēti saskaņā ar likumā veiktiem grozījumiem un aprakstos izmantotā terminoloģija neatbilst normatīvajiem aktiem.

Ieteikts izstrādāt arī jaunus KNAB darba kārtības noteikumus, jo atsevišķās normās ir konstatētas pretrunas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas