Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kavēsies depozīta sistēmas ieviešana operatora atlases procedūras apstrīdēšanas dēļ

Depozīta sistēmas operatora atlases procedūras apstrīdēšanas dēļ vismaz par mēnesi kavēsies depozīta sistēmas ieviešana, ceturtdien pirmajā depozīta sistēmas ieviešanas uzraudzības sanāksmē informēja SIA Depozīta iepakojuma operators (DIO) pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece, sanāksmē, kurā skatīja depozīta sistēmas ieviešanas aktualizēto plānu, piedalījās DIO padome un VVD pārstāvji.

Kļaveniece stāstīja, ka uzraudzības sanāksmē, kas ir daļa no VVD izveidotā uzraudzības mehānisma, lai efektīvi vadītu dažādos ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītos riskus, tika izskatīts DIO depozīta sistēmas ieviešanas aktualizētais plāns, kā arī pārrunāts šī gada janvārī paveiktais, virzoties uz plānā noteikto uzdevumu izpildi.

Uzraudzības sanāksmē tika analizēti riski, ko radījis SIA Nulles depozīts iesniegums tiesai atcelt VVD pieņemto lēmumu depozīta sistēmas ieviešanu uzticēt DIO, kā arī atzīt līgumu, kas noslēgts starp VVD un DIO, par spēkā neesošu, apstrīdot depozīta sistēmas operatora atlases procedūru kopumā.

VVD sanāksmē pauda stingru pārliecību, ka SIA Nulles depozīts iesniegumā tiesai minētie argumenti, apstrīdot depozīta sistēmas operatora atlases procedūru kopumā, ir nepamatoti. Likumdevējs, nosakot depozīta sistēmas ieviešanu un sistēmas darbību atsevišķā likumā, noteicis konkrētu specifisku procedūru operatora izvēlei, skaidroja Kļaveniece.

Tāpēc VVD ieskatā, par nepamatotu uzskatāmas spekulācijas par standarta iepirkuma procedūru piemērošanu šīs sistēmas operatora izvēlei. Depozīta sistēmas ieviešanas mērķis nav nodot tiesības vienam operatoram sniegt iepakojuma apsaimniekošanas publisko pakalpojumu un gūt no tā peļņu. Iepakojuma likumā ir nepārprotami noteikts, ka depozīta sistēmas operatoram visa peļņa, ko tas gūst, īstenojot depozīta sistēmu Latvijā, jāreinvestē depozīta sistēmas attīstības un darbības efektivitātes nodrošināšanā.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga sanāksmē uzsvēra, ka depozīta sistēmas operatora izvēle notikusi atklātā un caurskatāmā procedūrā atbilstoši likumdošanai un labas pārvaldības principiem. Abi pretendenti, piedaloties depozīta sistēmas operatora atlases procedūrā, ir akceptējuši to.

"Mūsu ieskatā SIA Nulles depozīts nesaredz iespēju panākt sev pozitīvu rezultātu, apstrīdot tikai vērtēšanas rezultātus, jo iesniegumu izvērtēšana ir notikusi atbilstoši un korekti, tāpēc iesniegumā tiesai nepamatoti mēģināts apšaubīt visu depozīta operatora atlases procesu," sacīja VVD ģenerāldirektore.

SIA Nulles depozīta viena no dalībnieka - Latvijas Tirgotāju asociācijas - prezidents Henriks Danusēvičs aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmuma ieskatā vērtēšana, izvēloties depozīta sistēmas ieviesēju, nav bijusi taisnīga, tāpēc iesniegts pieteikums tiesā.

DIO informēja, ka respektē tiesas rekomendāciju atturēties no ar līguma izpildi saistītām darbībām, līdz netiks pabeigts izskatīt pagaidu aizsardzības lūgumu, tas ir līdz šā gada 5.martam. DIO vērsa uzmanību, ka pašlaik tas nozīmē jau vismaz vienu mēnesi pazaudēta laika, kas būtiski kavēs depozīta ieviešanu, jo šajā laikā pēc iepriekš sastādītā laika grafika būtu bijis jāslēdz nozīmīgi sadarbības līgumi ar trešajām pusēm.

Ņemot vērā tiesas aicinājumu un respektējot to, VVD sanāksmē aicināja DIO patlaban neuzņemties jaunas saistības, kas radītu finanšu ietekmi ilgtermiņā, tomēr turpināt darbu pie sistēmas ieviešanas organizatoriskajiem procesiem - tai skaitā taromātu iepirkuma.

VVD un DIO ir vienisprātis, ka sistēmas ieviešana ir sarežģīts projekts, kas jāīsteno ļoti īsā laika periodā, un jebkurš mēģinājums to kavēt negatīvi ietekmēs iespējas Latvijā ieviest depozīta sistēmu līdz 2022.gada 1.februārim. Tomēr paaugstināts risks ieviest depozīta sistēmu iestāsies, ja pēc 5.marta netiks atļauts turpināt šīs sistēmas ieviešanu atbilstoši iepriekš plānotajam un ar VVD saskaņotajam grafikam, pauda Kļaveniece.

Viņa norādīja, VVD pašlaik gatavo paskaidrojumu tiesai, kas tiks iesniegts līdz 19.februārim. Administratīvās rajona tiesas lēmums par pagaidu noregulējumu šajā lietā gaidāms 2021.gada 5.martā.

Kā ziņots, 2020.gada beigās VVD par depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatoru izvēlējās SIA Depozīta iepakojuma operators.

Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēma divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - no SIA Depozīta iepakojuma operators un SIA Nulles depozīts. Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisinājās divās kārtās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas