Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Joprojām sliktāk nekā vidēji Eiropā

Lai arī šonedēļ nedaudz samazinājies ar Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits, situācija vēl joprojām ir kritiska, īpaši slimnīcās. Līdz ar to nav pamata no nākamās pirmdienas atcelt esošos ierobežojumus, uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Atbilstoši Eiropas Slimību un profilakses kontroles centra vadlīnijām ierobežojumus varētu sākt mīkstināt tad, kad 14 dienu kumulatīvais saslimšanas rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju būs 200, proti, teju trīs ar pusi reižu mazāks nekā pašlaik. Ministrs uzsver, ka līdz tam vēl tāls ceļš ejams, un atsakās prognozēt, kurus ierobežojumus pie labvēlīgiem apstākļiem varētu mīkstināt pirmos.

Latvijas epidemioloģiskie rādītāji vēl joprojām ir sliktāki nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Latvijā 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 698 inficētie uz 100 000, kamēr vidēji ES tas ir 425. Arī no Covid-19 mirušo skaits ir pārsniedzis 1000. Tādēļ pašlaik galvenais uzdevums, pēc ministra vārdiem, ir samazināt saslimšanas gadījumu skaitu. Tas ir īpaši svarīgi tādēļ, ka slimnīcu noslodze un kapacitāte sniegt pakalpojumus ir sasniegusi maksimumu. 

Gan Pavļuts, gan Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs atgādina, ka šīs nedēļas salīdzinoši labākie rādītāji vēl nenozīmē, ka varam runāt par stabilu slimības samazināšanās tendenci. 


Apmaksās psihologu

Lai samazinātu saslimšanas ar Covid-19 izplatību, ir jāturpina īstenot esošos ierobežojumus, bet ar vienu izņēmumu – no nākamās pirmdienas mācības atsāks 1.–4. klašu skolēni, tiesa gan, attālināti. Saglabāsies gan mājsēde nedēļas nogalēs, gan darbu nevarēs turpināt skaistumkopšanas nozarē strādājošie, gan vēl joprojām nevarēs klātienē iegādāties daudzas preces. 

Jāatgādina, ka viens no visapspriestākajiem variantiem attiecībā uz sākumskolēniem bija mācības klātienē, bet ar sejas maskām. Taču Perevoščikovs uzsver, ka pie pašreizējās epidemioloģiskās situācijas un jaunā, lipīgākā vīrusa paveida dēļ mācības klātienē nebūtu labākais un drošākais variants, jo tā tomēr būtu pulcēšanās. Vecākiem, kuru bērni slimo, arī attālināto mācību laikā būs iespējams saņemt apmaksātas slimības lapas. Jau pašlaik attālināti mācās piekto klašu skolēni, profesionālo skolu audzēkņi un studenti augstskolās. 

Valdība arī ir piešķīrusi septiņus miljonus eiro psihiskās veselības aprūpes veicināšanas iniciatīvām, lai samazinātu pandēmijas radīto ilglaicīgo negatīvo ietekmi uz sabiedrības psihisko veselību. Pavļuts stāsta, ka ''5,3 miljonus eiro novirzīsim dažādu pakalpojumu pieejamībai iedzīvotājiem, bet otra lielākā pozīcija – 1,6 miljoni eiro – nonāks slimnīcās, lai tās sāktu veidot pašu mediķu psihoemocionālā stāvokļa atbalsta sistēmu. Grūti ir visiem, bet šobrīd frontes pirmajās līnijās cilvēki vienkārši izdeg. Vienlaikus atgādinu, ka jau šobrīd ar krīzes centra Skalbes atbalstu mediķi var saņemt bezmaksas attālinātu palīdzību.''

Iedzīvotājiem, kuriem pandēmija rada psihoemocionālu stresu, der atcerēties, ka no šī gada vidus ģimenes ārsti varēs nozīmēt līdz pat 10 valsts apmaksātas konsultācijas pie psihologa vai psihoterapeita. 

Tā kā pandēmijas izskaušanā izšķiroši svarīga ir vakcinācija, Pavļuts sola, ka līdz nedēļas beigām tiks izskatīti 416 pieteikumi uz piecām Vakcinācijas biroja amata vietām un jaunnedēļ tas jau varēs sākt darbu. Uz jautājumu, vai nebūtu iespējams atteikties no loģistikas koordinatora amata, ja reiz Nacionālie bruņotie spēki (NBS) paziņojuši, ka spētu šo procesu vadīt, veselības ministrs atbild, ka tiks pieņemta jebkāda palīdzība un, ja sarunu gaitā pierādīsies, ka visu procesu var uzticēt NBS, tā arī varētu notikt. Taču pašlaik nav plānots atteikties no atsevišķa loģistikas koordinatora amata.


Pieteiksies individuāli

Saglabājot ierobežojumus, turpinās arī valsts atbalsta sniegšana. Jau vēstīts, ka uzņēmēji pieteikumus par dīkstāves pabalstiem un algu subsīdijām varēs iesniegt līdz 30. jūnijam. Tāpat valdība atbalstījusi īpašu regulējumu skaistumkopšanas nozarei. ''Analizējot datus par pieteikšanos pieejamajam atbalstam un skaistumkopšanas nozares organizāciju sniegto informāciju, kopā nonācām pie secinājuma, ka skaistumkopšanas nozarei, kuras darbība ir tikusi apturēta pilnībā, ir nepieciešams tāds dīkstāves atbalsta regulējums, kas ļauj pieteikties atbalstam arī katram nodarbinātajam individuāli,'' stāsta finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Piedāvātais risinājums paredz piešķirt atbalstu par dīkstāvi no 2021. gada janvāra uz laiku (kamēr ir liegums darboties skaistumkopšanas nozarei) visiem skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem, kas nozarē bija nodarbināti 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī. Patentmaksātājam bija jābūt spēkā patentam 2020. gada augustā vai septembrī, vai oktobrī, vai novembrī, vai decembrī. Tas ļaus uz atbalstu pretendēt arī personām, kas ir mainījušas nodokļu maksāšanas režīmu ar 2021. gadu, jo ir atcelts patentmaksas maksāšanas režīms, kā arī būtiski mainīti kritēriji mikrouzņēmumu nodokļu maksātājiem. 

Reirs arī informē, ka līdz vakardienai saņemti 25 143 uzņēmumu pieteikumi par dīkstāvi un algu subsīdijām kopā par 20 miljoniem eiro. Izmaksāti ir 13 miljoni eiro dīkstāves pabalstos, četri miljoni 300 tūkstoši eiro algu subsīdijās, viens miljons eiro – atbalstam pašnodarbinātajiem un četri miljoni 320 tūkstoši eiro – patentmaksātājiem. 

Tāpat grantam apgrozāmajiem līdzekļiem ir pieteikušies 3632 uzņēmumi par kopējo summu 26 miljoni eiro. Izskatīti ir 354 pieteikumi jeb 10% un izmaksāti trīs miljoni eiro. Finanšu ministrs gan sola, ka līdz mēneša beigām atbalsts tiks izmaksāts visiem uzņēmumiem, kuri pieteikušies un atbilst kritērijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas