Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Jaunsleinis: Nedrīkst pieļaut nemierus valstī

Domāju, ka labāk sociālos nemierus pieminēt tagad, kad tie nenotiek, nekā plātīt rokas tad, kad tie notiek, un dzirdēt pārmetumus, ka neviens nav par to brīdinājis. Tā intervijā Dienai sacīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Jautāts, kādēļ pašvaldības ir tik ļoti neapmierinātas ar jaunā budžeta plāniem, A.Jaunsleinis norāda, ka jautājums jau nav par neapmierinātību, bet gan par to, ka "pie krasas līdzekļu izņemšanas no sociālās jomas nemieru procesi sabiedrībā var norisināties pilnīgi neatkarīgi no mums". "Un mēs tos nevarēsim nekādā veidā pārvaldīt. Tie piedāvājumi, kas parādījās no valdības puses, Latvijas Pašvaldību savienībai radīja pilnīgu pārliecību, ka mēs varam nonākt līdz sociālajiem nemieriem. To nevajadzētu nekādā gadījumā pieļaut," norādīja A.Jaunsleinis.

Lūgts raksturot sociālās sekas pašvaldībās, kādas izraisa pašreizējais budžeta projekts, A.Jaunsleinis sacīja: "Tie varianti, kas no valdības puses tika piedāvāti, nākamgad paredz 40 miljonu izņemšanu no ienākuma nodokļa pašvaldībām plus uzkrauj pašvaldībām papildu pienākumus par 20 miljoniem latu. Zinot, kā pēdējos gadus trīs tiek sastādīti pašvaldību budžeti, ar prioritāti, lai valstī ir miers, - daudzi tūkstoši cilvēku katru dienu ir strādājuši pie budžeta, lai tas būtu tāds, kāds tas vismaz bija, un tagad nedrīkst tā vienkārši matemātiski pieiet un izsvītrot ārā naudu no cilvēku kabatas, neredzot, kas pēc tam notiek. Tad labāk es šodien to pasaku un saņemu pārmetumus, ka esmu atļāvies publiski to pateikt, bet mēs pie nemieriem nenonākam. Nevis tad, kad ir par vēlu, plūkt matus, sak, būtu zinājuši, nekad nebūtu tā darījuši. Mans mērķis nav nevienu baidīt, bet ir jāsaprot, ka sociālais miers maksā naudu. Ja jau mani izteicieni būtu bijuši tik bezatbildīgi un muļķīgi, tos nebūtu atbalstījuši visi pašvaldību vadītāji, ierodoties uz ceturtdienas LPS ārkārtas sēdi un atbalstot šādu nostāju."

"Apmēram puse no pašvaldību izdevumiem tiek atvēlēta izglītībai, otra puse - visam pārējam, tajā skaitā visiem sociālajiem jautājumiem. Ja mēs no tā visa samazinām 20%, zinot, ka pēdējos gados pašvaldību izdevumi ir sastādīti tā, ka līdz ar nagiem, lai izdzīvotu, tad var būt ļoti bēdīgs rezultāts. Vajadzēja vismaz laikus nākt pie mums, vismaz laikus brīdināt. Ceturtdien mums bija ļoti smaga saruna, un pirmdien saruna turpināsies - ar premjeru," komentēja A.Jaunsleinis.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas