Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jaunā 10 eiro banknote apgrozībā nonāks septembrī

Jaunā 10 eiro banknote, kas pirmdien, 13.janvārī, prezentēta Frankfurtē, apgrozībā nonāks šā gada 23.septembrī, portālu Diena.lv informēja Eiropas Centrālā banka (ECB).Jaunā 10 eiro banknote būs viegli atpazīstama, jo tās dizains līdzinās pirmā izlaiduma banknotei, tomēr tā būs grūtāk viltojama - iespiešanā tiks izmantoti jaunākie tehnoloģijas sasniegumi.

ECB arī sola, ka banknote būs izturīgāka pret nolietojumu.Līdzīgi kā pirmā izlaiduma banknotes, jauno 10 eiro banknoti varēs ļoti viegli pārbaudīt, to aptaustot, apskatot un pagrozot. Papildus Eiropas portretam hologrammā un ūdenszīmē uz banknotēm redzams smaragdzaļš skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu. Latvijā ar jaunās banknotes ieviešanu problēmu nebūšot - paredzētais ieviešanas termiņš 23.septembrī ir pietiekams laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes ienākšanai apritē, norāda Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš. "Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas, ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus, lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi jaunās 10 eiro banknotes izmantošanai būs jau veikti. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās varēs veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un veicot programmas atjauninājumu," skaidro Tauriņš.Pirmā Eiropas sērijas banknote ar piecu eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca pērnā gada maijā. Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas