Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izveidota Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācija

Lai sekmētu mazo un vidējo uzņēmumu interešu aizstāvību, uzņēmumu attīstību, konkurētspēju un zināšanu izmantošanu, ir izveidota Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācija, portālu Diena.lv informēja asociācijā.

"Jau vairāk nekā 100 biedru ir izteikuši gatavību aktīvi līdzdarboties asociācijas darbā. Tie ir gan komersanti un privātpersonas, gan arī nevalstiskās organizācijas," informēja jaunizveidotās asociācijas valdes loceklis Uldis Vītoliņš.

Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu asociācija izveidota ar mērķi aizstāvēt mikro, mazo un vidējo uzņēmumu intereses saistībā ar dažādu atbalsta instrumentu nepietiekamu atbalstu tieši esošajiem veiksmīgi strādājošiem uzņēmumiem, kā arī nepietiekamu atbalstu jaunizveidotajiem uzņēmumiem.

"Kā rāda esošā valdībā izstrādātā prakse, atbalstīti tiek pēc Latvijas mērogiem lieli uzņēmumi, gan attiecībā uz ražošanas telpu izveidi, gan jaunu iekārtu iegādi, sākot no 100 000 latu. Tādējādi netiek domāts par atbalstu tieši nelieliem uzņēmumiem, jo viņiem nevajag ne tik plašas telpas, ne arī tik lielu finansējumu," skaidroja U.Vītoliņš.

U.Vītoliņš zināja teikt, ka veiksmīgi ražojošie un eksportējošie uzņēmumi, kuri atrodas pilsētās, un kuriem nav nepieciešamas investīcijas vairāk kā 100 000 latu vērtībā, pēdējo gadu laikā ir palikuši bez atbalsta instrumentiem to attīstībai.

"Lai gan tik bieži ir dzirdēts par nepieciešamību atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus, taču šobrīd ir izveidojies spēcīgs lielo uzņēmumu lobijs, kuri veiksmīgi panāk sev nepieciešamos lēmumus, dažkārt pat neslēpjot, ka tas tiek darīts tieši uz mazo uzņēmumu rēķina," stāsta U.Vītoliņš.

Kā vienu no asociācijas mērķiem Uldis Vītoliņš min dialogu veidošanu ar valsts dažādu institūciju pārstāvjiem, lai aizstāvētu MVU intereses. Tāpat ir svarīgi veidot dialogu starp mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, jo Latvijas apstākļos ir pārāk daudz neizdiskutēti un neizrunāti jautājumi," piebilst Uldis Vītoliņš.

Asociācijas mērķis būs arī veicināt jaunu mazo un vidējo uzņēmēju rašanos, jo Latvijā ir salīdzinoši tik maz uzņēmēju. "Man kā bijušajam Latvijas vēstniekam ir bijusi iespēja ilgstoši uzturēties citās valstīs un nākas atzīt, ka jo īpaši mazo un vidējo uzņēmēju aktivitāte Latvijā ir salīdzinoši ļoti zema. Kā viens no iemesliem, protams, būtu jāmin, ka uzņēmēji netiek atbalstīti ar reāliem atbalsta instrumentiem," pieredzē dalās U.Vītoliņš.

Kā rāda Eiropas Komisijas izstrādātā SBA faktu lapa par 2012.gadu, tad Latvijā no visu uzņēmumu skaita 88,7% bija mikro uzņēmumi, 9,3% mazie un 1,8% vidējie. Tāpat SBA faktu lapā ir norādīts, ka salīdzinot ar citām valstīm Eiropas Savienībā, valsts atbalsts, kas tiek novirzīts MVU, vidēji ir mazāks nekā citās ES valstīs, it īpaši tas attiecas uz ES reģionālo fondu līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas