Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Izmeklēšanas birojs: Aviācijas nelaimes gadījums pie Ādažiem, iespējams, saistīts ar gaisa kuģa dzinēja nestabilu darbību

Aviācijas nelaimes gadījums, kas notika 4.maijā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem, kad neliela lidmašīna veica avārijas nosēšanos, iespējams, ir saistīts ar gaisa kuģa dzinēja nestabilu darbību, aģentūru LETA informēja Transporta nelaimes un incidentu izmeklēšanas birojā (TNGIIB) pēc veiktajām sākotnējām izmeklēšanas darbībām un notikušā izvērtēšanas.

Birojā norādīja, ka patlaban notiek gaisa kuģa tehniskās dokumentācijas apkopošana un analīze, nepieciešamās tehniskās un laboratoriskās pārbaudes, kā arī negadījumā iesaistīto personu iztaujāšana.

TNGIIB Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Vilis Ķipurs aģentūrai LETA skaidroja, ka drošības izmeklēšanas iestāde nobeiguma ziņojumu publisko cik vien drīz iespējams - 12 mēnešu laikā pēc notikuma dienas.

Tāpat viņš norādīja, ka aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu drošības izmeklēšana nekādā gadījumā nav saistīta ar vainas noteikšanu vai atbildības uzlikšanu, kā arī ar izmeklēšanu saistīta sensitīvā drošības informācija ir aizsargājama un neizpaužama.

Birojā informēja, ka notikuma dienā ar attiecīgo lidmašīnu veikti trīs lidojumi, kuri norisinājās bez starpgadījumiem. Pēc iepriekšējiem lidojumiem gaisa kuģi sagatavoja arī minētajam lidojumam, pēc kura pilots kopā ar pasažieri veica uzlidošanu no Ādažu lidlauka.

Atrodoties aptuveni 500 metru augstumā, gaisa kuģa dzinējam parādījās nestabila darbība un vibrācija, tādēļ pilots pieņēma lēmumu meklēt piemērotu nosēšanās vietu. Saistībā ar to, ka gaisa kuģa gabarīti pārsniedza Tallinas šosejas braucamās joslas platumu, gaisa kuģis nosēšanās laikā ar kreisā spārna vidusdaļu sadūrās ar ceļazīmi šosejas sadales līnijā, atsitoties pret to. Lidmašīna iebrauca šosejas pretējā joslā, aizķerot ar labā spārna galu nākamo ceļazīmi, nolaužot borta aeronavigācijas gaismas uz spārna gala.

Lidojuma laikā gaisa kuģī atradās pilots un pasažiere, kuri negadījumā necieta. Pēc gaisa kuģa apstāšanās šosejas ceļmalā gaisa kuģa pilots paziņoja par notikušo.

Saņemot informāciju no pilotu skolas pārstāvja par notikušu atgadījumu, uz notikuma vietu izbrauca TNGIIB aviācijas nelaimes gadījumu izmeklētāji. Notikuma vietā veica aviācijas nelaimes gadījuma apstākļu noskaidrošanu, liecinieku iztaujāšanu, gaisa kuģa apskati, kā arī paņēma degvielas paraugu un veica darbības pierādījumu saglabāšanai.

Pēc nepieciešamo procedūru pabeigšanas lidmašīnu no notikuma vietas evakuēja, apzīmogoja un novietoja Ādažu lidlauka angārā tā glabāšanai un turpmākai negadījuma izmeklēšanai.

Jau ziņots, ka saistībā ar lidmašīnas avārijas nosēšanos 4.maijā netālu no Ādažiem TNGIIB sāka drošības izmeklēšanu, lai nepieļautu līdzīgu atgadījumu atkārtošanu nākotnē.

Pilotu skolas "Eriva" galvenais lidojumu instruktors Juris Ignatovičs aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka uz Tallinas šosejas notikušajā atgadījumā pie lidmašīnas vadības bija pieredzējis instruktors, kas, viņaprāt, nospēlēja lielu lomu tajā, ka viss beidzās labi un visi ir dzīvi.

Savukārt Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs iepriekš norādīja, ka pirms ārkārtas nosēšanās pilots esot paziņojis AS "Latvijas gaisa satiksme" par problēmām, taču laika sprīdis, iespējams, bijis pārāk īss, lai apturētu satiksmi uz šosejas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas