Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Bāriņtiesām pārmet bērnu nonākšanu bērnunamos, nevis audžuģimenēs

Izdevīgāk, ja prom no acīm

Latvijā par specializētām audžuģimenēm, kas uzņemtos rūpes, piemēram, par zīdaiņiem vai bērniem ar veselības problēmām, vēl tikai sāk runāt, taču valsts sociālās aprūpes centros patlaban atrodas 80 bērnu līdz divu gadu vecumam. Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka pašvaldības zīdaiņus ievieto valsts institūcijā, nevis meklē audžuģimeni vai aizbildni, jo tā ir lētāk un vienkāršāk.

Arī arguments, ka bērniem ir grūti atrast ģimenisku vidi, neiztur kritiku, jo 83 audžuģimenes bērnus varētu uzņemt kaut šodien, pirmdien vēsta avīze Diena.

"Nav lietderīgi nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē", "nav vajadzībām piemērotas audžuģimenes" – šīs ir frāzes, kas bieži atrodamas bāriņtiesu lēmumos. Tiesībsarga birojā uzsver, ka tā ir vispārīga atrakstīšanās un pašvaldības piekopj prettiesisku praksi. "Atklātie gadījumi liecina, ka, visticamāk, lai ietaupītu pašvaldību resursus, tiek ziedota pilnvērtīga bērna attīstība – zīdaiņus ievieto valsts sociālās aprūpes centros, nevis audžuģimenēs vai pie aizbildņa, jo par valsts sociālās aprūpes centriem maksā valsts, bet par audžuģimenēm – attiecīgā pašvaldība. Savukārt aizbildnis ir jāatrod, un tas prasa darbu. Tā viennozīmīgi ir īstermiņa, merkantila domāšana, jo šodien šķietami ieekonomētā nauda būs daudzkārt vairāk jāizdod, maksājot par šo bērnu sociālās korekcijas programmām, veselības un nereti antisociālas uzvedības radītajām sekām jau pavisam netālā nākotnē," uzskata Jansons.

Pārmetumi gan neattiecas uz visām Latvijas bāriņtiesām. No 139 bāriņtiesām 25 ir tādas, kas pašlaik pieņēmušas lēmumu par bērna ievietošanu aprūpes centrā.

Dienas aptaujātie bāriņtiesu vadītāji tiesībsarga pārmetumus noraida, uzsverot, ka šādai situācijai ir objektīvs iemesls – galvenokārt trūkst audžuģimeņu, kas būtu gatavas par šiem bērniem rūpēties.

Arguments par audžuģimeņu trūkumu Tiesībsarga birojā gan netiek pieņemts. Vienas dienas laikā aptaujājot 256 audžuģimenes, secināts, ka 83 no tām būtu gatavas jau tūlīt uzņemt bērnus, vēl 18 – tuvākajā laikā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas