Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IUB lēmums maksā amatu vienam no Rail Baltica projekta vadītājiem

Projekta Rail Baltica ieviesēji nolēmuši atbrīvot no darba projekta vadītāju un iepirkumu komisijas locekli pēc tam, kad Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) interešu konflikta un neskaidru aprēķinu dēļ aizliedza slēgt būvuzraudzības līgumu par stacijas izveidi lidostā Rīga, vēsta LTV raidījums de facto.

Jaunas dzelzceļa stacijas celtniecību un infrastruktūras izbūvi pie pie lidotas vislētāk – par 5,8 miljoniem eiro - piedāvāja uzraudzīt Latvijas kompānijas Forma 2 un Spānijas uzņēmuma Prointec S.A.U. apvienība. Taču konkurenti no Firmas L4 un franču Egis cenu uzskatīja par pārāk zemu, un iesniedza sūdzību.

Iepirkumu uzraudzības birojs tiešām saskatīja kļūdas aprēķinos un secināja, ka uzvarētājs vienā no pozīcijām nebija iekļāvis visas izmaksas. Runa ir par būvuzraugu izdevumiem garantijas laikā. 

“Mēs ķersimies vēlreiz pie aprēķiniem, un mēģināsim pārliecināties, vai patiešām par šo cenu ir iespējams darbus veikt. Tajā pat laikā jānorāda, ka sūdzības iesniedzēja piedāvājums bija vairāk kā par pusmiljonu eiro dārgāks,” saka Einārs Jaunzems, pasūtītāja Eiropas dzelzceļa līnijas (EDZL) projektu ieviešanas un vadības departamenta direktors.   

Uzvarētāji no Forma 2 gan neuzskata, ka norādījuši patiesībai neatbilstošas izmaksas. Viņi arī atzīmē, ka strīdīgā izdevumu pozīcija veido mazāk par 1% no kopējiem būvuzraudzības izdevumiem.

Taču iepirkuma uzraugi kā pamatotu atzina vēl kādu pārmetumu. Viens no iepirkumu komisijas locekļiem, lidostas Rīga stacijas projekta vadītājs Ingus Ozolants līdz 2016.gada nogalei bija uzvarētāja Forma 2 darbinieks. Un, spriežot pēc sociālo tīklu ierakstiem, viņu ar Forma 2 darbinieci saista ģimeniskas attiecības. 

Šis bijis viens no būtiskākajiem apstākļiem, kas licis konkursā otrajā vietā palikušajiem iesniegt sūdzību. “Iepazīstoties ar komisijas protokoliem mēs redzam, ka šis komisijas loceklis, kam ir ģimeniskas saites, ir pieņēmis kaut kādus lēmumus vienpersoniski.  Tas bija tas, kas mums likās ļoti šokējoši,” stāsta Firma L4 valdes loceklis Gvido Nordens.

“Varu teikt, ka diemžēl viens no 10 komisijas locekļiem nebija mūs pilnvērtīgi informējis par savu ģimenes situāciju,” secina EDZL pārstāvis Jaunzems un atklāj, ka EDZL vadība pieņēmusi lēmumu darba attiecības ar komisijas locekli Ozolantu pārtraukt.

Tiesa, sūdzības izskatīšanas laikā EDZL pats vēl nekādus pārkāpumus nesaskatīja, un arī tagad neuzskata, ka interešu konflikts būtu izšķīris rezultātu, jo lēmumus nepieņem vienatnē, bet 13 cilvēku sastāvā.  “Nav nekādu šaubu, ka viena komisijas locekļa iespējama neobjektivitāte, nebūtu varējusi ietekmēt kopējo rezultātu. Taču tajā pat laikā mūsu kolēģim bija mūs jāinformē  par šo situāciju,” skaidro Jaunzems.

Konkursa uzvarētāji apgalvo, ka ar Ozolantu par šo iepirkumu nav runājuši un viņa dzīvesbiedre piedāvājuma sagatavošanā nepiedalījās.

“Mēs [ar Ozolantu] esam pazīstami. Kā smējāmies, mēs apsveicam dzimšanas dienā, vārda dienā. Bet, mūsuprāt, nav nekāda pamata runāt par interešu konfliktu, jo tas, ko jūs pieminējāt par šīm te ģimeniskajām attiecībām, tās ir mūsu darbinieku personīgās attiecības, un tās mēs neregulējam, un tajās mēs nelienam iekšā. Tas neattiecas uz darbu,” pauž Forma 2 valdes loceklis Edgars Krasņikovs.

Vienā no iepirkuma protokoliem lasāms, ka tieši Ozolants izvērtēja Forma 2 izmaksu aprēķinu strīdīgajā izdevumu pozīcijā. Viņš pats skaidro, ka veicis sākotnējo izvērtējumu, jo tas ietilpis viņa darba pienākumos. “Pēc tam aprēķini tika atkārtoti izvērtēti iepirkumu komisijas sēdē un visi komisijas locekļi un pieaicinātie eksperti tos akceptēja,” LTV raidījumam rakstiski atbildēja Ozolants. Viņš arī minēja, ka darbu iepirkumu komisijā veicis “100% godprātīgi un savas kompetences ietvaros.”

Iepirkumu uzraudzības birojs uzdevis vēlreiz izvērtēt no būvuzraugiem saņemtos piedāvājumus. Vienlaikus birojs turpina izskatīt sūdzību par stacijas būvniecību pie lidostas Rīga. Tas ir gards, vairāk nekā 200 miljonus eiro vērs kumoss. Iepirkumā par uzvarētājiem atzīta Binders un LNK Industries apvienība ar Austrijas Swietelsky AG. Sūdzību iesniegusi itāļu apvienība Saipem – Rizzani de Eccher JV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas