Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Haoss, saspiestība un pazemojumi

"Rīgas lidosta. Latvijas pilsoņi atgriežas savā valstī. Visi ar 72 h iepriekš taisītiem negatīviem Covid testiem, jo savādāk lidmašīnā nemaz neielaiž. Latvijas valsts ir izdomājusi tomēr vēl pamocīt savējos un likt taisīt vēl vienu testu Rīgas lidostā," tā savu stāstu par testēšanas apstākļiem vietnē Facebook iesāk komunikācijas speciāliste Signe Reinholde.

"Bērni, pieaugušie, milzīgs daudzums cilvēku no vairākām lidmašīnām vienlaikus tiek turēti rindā uz testu bezgaisa koridorā, saspiesti burtiski kā siļķes mucā. Ventilācijas nav, nekādas 2 metru distances arī ne. Nav pat 50 cm distances, viss kā padomju laiku rindās uz šņabja bodi. Tas viss it kā cīņai pret Covid, bet šādos apstākļos jāpavada vairāk nekā 1 stunda (nelaimīgajiem rindas beigu galā krietni ilgāk) – ja kādam gadījumā te būtu Covid, tad tagad tas pilnīgi noteikti būs visiem. "Laimīgajiem", kas beidzot tikuši līdz testēšanai, visu acu priekšā bāž degunā kociņus. Kurš šķauda, kurš raud, kurš mēģina pierunāt bērnus. Norobežojumu nav. Pūlis sašutis, šausminās, filmē notiekošo. Kāds sašutis nokliedz: kā dzīvnieku fermā, bet mēs neesam dzīvnieki!" piedzīvoto apraksta Reinholde. 
 

Bez testa valstī neielaiž

Minētais haoss Rīgas lidostā ir izcēlies tāpēc, ka visiem, kas Latvijā ierodas no trešajām valstīm, vēl "nešengenas zonā" pirms valsts robežas šķērsošanas ir jāveic tests un robežsargi valstī ielaiž tikai tad, kad uzrādīts apliecinājums par testu. Taču ar to stāsts nebeidzas. Tālāk visiem lidostas pirmajā stāvā ir jāgaida testa rezultāti, jo tos pārbauda Valsts policija pirms iziešanas no lidostas ēkas. 

Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas (OVG) vadītājs Jānis Citskovskis uzsver, ka par testēšanas apstākļiem pilnībā atbildīga ir lidosta. Savukārt Rīgas lidostas sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Kulakova skaidro, ka lidostai iespēju uzlabot situāciju nav teju nekādu un par to iestādes vadība OVG brīdinājusi, tiklīdz tika pieņemts lēmums par testēšanu pirms robežas šķērsošanas. 

Kulakova stāsta, ka "nešengenas zona" pirms robežas ir platības ziņā samērā neliela un, ja brīvdienās ar piecu minūšu starpību ielido trīs lielās čārterlidmašīnas no kūrortiem, atvedot teju 300 cilvēku, drūzmēšanās un saspiestība ir neizbēgama. Lidostas pārstāve apgalvo, ka iespējas kaut ko uzlabot nav, jo testēšanu var veikt tikai konkrētajā telpā. To nevar darīt ārā, lidlaukā. Testēšanas vietu nevar arī pārcelt ārpus "nešengenas zonas", jo robežsargi prasa apliecinājumu par testa veikšanu.

Darbdienās, kad čārterreisu ir mazāk un vienlaikus pulcējas tikai 100–150 cilvēku, situācija ir daudz labāka. Citādi ir, kā jau minēts, brīvdienās. Turklāt Kulakova brīdina, ka ar katru dienu čārterreisu un ceļotāju skaits tikai pieaugs un tas situāciju vēl vairāk pasliktinās. 

Viens no lidostas piedāvājumiem ir ļaut cilvēkiem testa rezultātus gaidīt ārpus lidostas. Aptuvenais gaidīšanas laiks ir no pusstundas līdz stundai. Tas nekādā veidā nerisinātu saspiestību un drūzmēšanos testu veikšanas vietā, taču ļautu izbēgt no pulcēšanās lidostas pirmajā stāvā, gaidot testa rezultātus. 
 

Lidosta vai viesnīca

Pašlaik, kā skaidro Satiksmes ministrijas pārstāve Baiba Gulbe, kārtība, kuru nosaka MK noteikumi Nr. 360, paredz: ja persona testu veic, bet vēl nav saņemts testa rezultāts, persona dodas pašizolācijā brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta un tur gaida testa rezultātu vai persona gaida testa rezultātu testa veikšanas vietā. Tālāko rīcību nosaka testa rezultāts. 

Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska stāsta, ja persona, ierodoties Latvijā no valstīm, uz kurām tiek attiecināts šis regulējums, lidostā ir veikusi testu un, nesagaidot testa rezultātu, devusies uz dzīvesvietu, var rasties situācija, ka šī persona pēc ierašanās dzīvesvietā saņems pozitīvu testa rezultātu, attiecīgi šādā gadījumā tiks pārkāptas MK noteikumu prasības. Ja šī persona nebūs devusies obligātajā pašizolācijā kādā no LIAA sarakstā minētajām viesnīcām, tiek izdarīts administratīvais pārkāpums. "Vienīgais objektīvi efektīvais veids noteikumu izpildes uzraudzībai ir klātienes testu rezultātu kontrole uzreiz pēc rezultātu saņemšanas lidostas terminālī," pārbaužu nepieciešamību pamato policijas pārstāve. 

Ir tikai pašsaprotami, ka šādā situācijā cilvēki izvēlas nepilnu stundu testu gaidīt lidostā, nevis doties uz viesnīcu. Ja testa rezultāts ir negatīvs, ceļotājs var doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu. Ja tests ir pozitīvs vai ja to neveic vispār, ceļotājam ir pienākums atzīmēt informāciju informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv un nekavējoties doties pašizolācijā brīvi izvēlētā mītnē no LIAA saraksta. Ja tests ir pozitīvs, tūrisma pakalpojuma sniedzējam jānodrošina personas transportēšana uz mītni izolācijai.

Pēdējā valdības sēdē notikušās diskusijas liecina, ka visdrīzāk šis regulējums netiks pārskatīts. Uz vairāku ministru jautājumiem, vai tests tiešām jāveic arī pilnībā vakcinētām personām, veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) skaidroja, ka inficēties var arī vakcinējies cilvēks un var ievest Latvijā jaunos vīrusa celmus un tas nav pieļaujami. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas