Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Gaisa temperatūras dēļ janvārī Rīgas siltuma rēķini varētu pieaugt vidēji par 3,5%-4,5%

Gaisa temperatūras un siltumenerģijas tarifa dēļ janvārī AS Rīgas siltums rēķinu summa, salīdzinot ar decembri, varētu pieaugt vidēji par 3,5%-4,5%, informēja uzņēmuma Informācijas daļas vadītāja Jana Roze. 

Domājot par augstām apkures izmaksām un to ietekmējošiem faktoriem, Rīgas siltums aicina pievērst uzmanību siltuma taupīšanas un individuālo siltummezglu regulēšanas iespējām. 

Kā skaidro Rīgas siltums, apkures izmaksas ietekmē divas komponentes - siltumenerģijas tarifs un patērētais siltumenerģijas daudzums. Siltumenerģijas tarifs ir noteikts atbilstoši regulatora lēmumam un tas mainās atkarībā no dabasgāzes cenas. Savukārt siltumenerģijas patēriņu ietekmē āra gaisa temperatūra, siltummezglā noteiktais temperatūras režīms, iedzīvotāju paradumi un ēkas tehniskais stāvoklis. 

Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās dienās āra gaisa temperatūra paaugstināsies, taču šīs āra gaisa temperatūras svārstības būtiski neietekmēs siltumenerģijas patēriņu. Prognozējamā āra gaisa temperatūra šā gada janvārī var sasniegt mīnus 5,30 grādus pēc Celsija, kas, salīdzinot ar 2012.gada decembri, varētu būt par 1,4 grādiem zemāka. 

Siltumenerģijas tarifs janvārī, salīdzinot ar decembri, ir zemāks par 1,5%, līdz ar to abu šo faktoru ietekmē izrakstīto rēķinu summa var pieaugt vidēji par 3,5%-4,5%. 

Lai samazinātu patērētās siltumenerģijas daudzumu, Rīgas siltums aicina pievērst uzmanību siltuma taupīšanai, tās lietderīgai izmantošanai un atgādina par gandrīz visos Rīgas namos izbūvēto individuālo siltummezglu regulēšanas iespējām. 

Siltummezgli strādā automātiskā režīmā, ļaujot regulēt apkures sistēmas un karstā ūdens temperatūru atbilstoši klientu komforta prasībām un maksātspējai. Siltummezglā iespējams regulēt nepieciešamo apkures un karstā ūdens temperatūras režīmu noteiktam laika periodam - diennaktij, nedēļai, atbilstoši vēlamajai iekštelpu temperatūrai. Tāpēc, lai siltums tiktu lietderīgi izmantots, nepieļautu dzīvokļos, piemēram, pārkurināšanu, uzņēmums mudina aktīvi iesaistīties un izmantot individuālo siltummezglu regulēšanas iespējas. 

Uzņēmums atgādina, ka vēlamo karstā ūdens un apkures sistēmas temperatūru nosaka dzīvokļu īpašnieki. Atbilstoši dzīvokļu īpašnieku pieņemtajam lēmumam ēkas pārvaldnieks vai ēkas apkalpojošais personāls iestata izvēlētos parametrus ēkas siltummezglā. 

Rīgas siltums arī atgādina, ka apkures parametru samazināšana individuālajos siltummezglos par vienu grādu ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām. 

Vēl viens siltuma taupīšanas veids, kas samazinātu apkures izmaksas, ir iedzīvotāju paradumi. Uzņēmums iesaka atbrīvot radiatorus no aizkariem, mēbelēm vai citiem priekšmetiem, kas traucē radiatoru optimālu siltumatdevi, novietot aiz radiatoriem siltumu atstarojošu materiālu. Apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un neradītu kondensāta veidošanos, taču telpas jāvēdina īsu brīdi un intensīvi. Nevajadzētu bez vajadzības turēt atvērtus logus un durvis kāpņu telpās un citās koplietošanas telpās, norāda uzņēmums. 

Pievēršot uzmanību šiem ieteikumiem un mainot paradumus, siltumenerģijas patēriņa samazināšana ir katra iedzīvotāja rokās, uzsver kompānija. 

Uzņēmums norāda, ka ir jāpievērš rūpīgāka uzmanība ēkas norobežojošām konstrukcijām, kuru sakārtošana neprasa būtiskus finanšu ieguldījumus. Lai samazinātu siltuma zudumus, taupītu siltumu un tādējādi samazinātu apkures rēķinus, ieteicams noblīvēt bēniņu lūkas, iestiklot bēniņu un pagrabu logus, nodrošināt kāpņu telpas ar dubultajām durvīm un mehāniskajiem durvju aizvērējiem, nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus pret jauniem. Ja nav iespējas to paveikt, var noblīvēt logu spraugas, ievietojot siltinošu blīvējumu. Dzīvokļu īpašniekiem ēkas norobežojošo konstrukciju nepilnības būtu jānorāda savam ēkas pārvaldniekam, lai tas tālāk var nodrošināt ēkas sakārtošanu, aicina Rīgas siltums

Uzņēmums uzsver, ka mājas saimnieki ir tieši dzīvokļu īpašnieki, kam būtu jādomā un jārūpējas par visu māju kopumā, saglabājot un taupot siltumu savā namā. 

Ja ēkās, kuras apkalpo Rīgas siltums, ir neapmierinoša iekštelpu vai karstā ūdens temperatūra, iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz uzņēmuma klientu palīdzības dienesta diennakts bezmaksas tālruni 80000090.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas