Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Forumā 5G Techritory diskutēs par valsts lomu 5G ieviešanā un tehnoloģijas pienesumu ekonomiskajā un sociālajā attīstībā

Baltijas jūras reģiona ekosistēmas forumā 5G Techritory, kas 11.-12. novembrī notiks Rīgā, diskutēs par valsts lomu 5G ieviešanā, jaunā mobilā tīkla pienesumu valsts ekonomikai un risinājumiem dzīves uzlabošanai pilsētvidē. Foruma mērķis - veicināt Baltijas jūras reģiona valstu valdību, mobilo tīklu operatoru, 5G produktu attīstītāju un pētniecības institūtu ciešāku sadarbību tālākai reģiona izaugsmei tehnoloģiju jomā. Pasākums notiks virtuāli un tiks straumēts www.5Gtechritory.com.

Rīkojot starptautiska mēroga forumu, kurā vienkopus pulcēsies augsta līmeņa tehnoloģiju un telekomunikāciju eksperti no visas pasaules, Latvija demonstrē gatavību kļūt par aktīvu spēlētāju informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izstrādes un ieviešanas procesā. Nākotnē valstu digitalizācijas ātrums un inovatīvu biznesa modeļu ieviešana noteiks ekonomiskās izaugsmes tempu un iedzīvotāju labklājības līmeni, tāpēc jau šobrīd ir nepieciešama stratēģiska un koordinēta rīcība starp reģiona valstīm.

Eiropā ir bāzēti vairāki lieli inovatīvo tehnoloģiju uzņēmumi, tomēr 5G produktu attīstīšana Āzijā un Ziemeļamerikā notiek straujāk, lai iespējami ātrāk pielietotu jaunā mobilā tīkla sniegtās priekšrocības. Diskusijā Eiropas Komisijas Komunikācijas tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Roberto Viola, Somijas Transporta un komunikāciju ministrs Timo Haraka, Vides un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Juris Pūce apspriedīs, kā paātrināt 5G attīstību Eiropā.

"Baltijas jūras reģions jau vairākkārt ir pierādījis, ka spēj būt digitalizācijas izaugsmes paraugs Eiropas Savienībā, taču ar piektās paaudzes jeb 5G mobilo sakaru tīklu varam īstenot vēl ambiciozākus mērķus. Vienojoties par kopīgu rīcību, mums ir iespēja kļūt par vadošo reģionu jaunāko digitālo tehnoloģiju ieviešanā, kas stiprinātu visa reģiona attīstību. Digitalizācija ir nākotnes sabiedrības un biznesa panākumu atslēga, kas ļaus pilnveidot veselības, vides, reģionālās attīstības, uzņēmējdarbības u.c. jomas. Sadarbība starp Baltijas jūras valstu reģiona telekomunikāciju un tehnoloģiju uzņēmumiem, zinātnes centriem un uzņēmumiem 5G ieviešanā var sniegt neatsveramu atbalstu visa reģiona konkurētspējai," saka VARAM ministrs Juris Pūce.

Tāpat notiks diskusijas par Eiropas Digitālo centru izveidi un lomu digitālo risinājumu ieviešanā, ES finansējumu pētniecībai un inovācijai pēc Horizon 2020 noslēguma, 5G pienesumu sabiedrībām, kā arī apskatīs Vācijas kā vadošās ES valsts stratēģiju 5G ieviešanā un Spānijas-Portugāles pārrobežu automaģistrāles piemēru 5G produktu testēšanai reālā vidē, īpašu uzmanību pievēršot pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanai. 

Eiropas valstis īsteno dažādas stratēģijas un ātrumu 5G ieviešanā. Itālijas Ekonomiskās attīstības ministrijas valsts sekretāre Mirella Liuzi, Grieķijas Pasta un telekomunikāciju biroja ģenerālsekretārs Antonis Tzortzakakis un Somijas Transporta un komunikāciju aģentūras Traficom galvenā padomniece Heidi Himmanena salīdzinās valstu stratēģijas, lai veicinātu un paātrinātu dažādu nozaru digitalizāciju.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs: "Lai Latvija būtu starp līderēm 5G ieviešanā, nodrošinātu tautsaimniecības attīstību un konkurētspēju Eiropā un pasaulē, ir ļoti svarīgi valsts institūcijām, sadarbojoties ar telekomunikāciju un tehnoloģiju uzņēmumiem, koordinēt 5G ieviešanu Latvijā. Ekonomikas ministrija jau šobrīd strādā pie uzņēmējdarbības atbalsta mehānismiem, kuri palīdzēs uzņēmumiem digitalizēties, izstrādāt jaunus, uz 5G tehnoloģiju balstītus produktus un pakalpojumus, tādējādi, radot lielāku pieprasījumu pēc 5G sakariem. Jau šobrīd ir pieejami vairāki atbalsta mehānismi, piemēram, digitālo prasmju apguvei, taču, saskatot augošo nepieciešamību pēc uzņēmējdarbības digitālās transformācijas, Ekonomikas ministrija ir uzsākusi pilna cikla atbalsta instrumentu groza izveidi, kura īstenošana paredzēta ar nākamā gada sākumu."

Digitalizācija un robotizācija ietekmē praktiski ikvienu jomu, tajā skaitā aizsardzības un veselības nozares. Īpaši apskatot Latvijas un Norvēģijas piemērus, forumā notiks diskusijas par viediem aizsardzības risinājumiem, kas nākotnē uzlabos procesu efektivitāti un samazinās izmaksas. Tāpat tiks aplūkots 5G potenciālais pienesums veselības nozarei.

5G ieviešana ļaus pilsētām apkopot un apstrādāt liela apjoma datus, izmantojot Nīderlandes piemēru, foruma dalībnieki apspriedīs, ko pilsētas jau tagad var darīt, lai savākto datu izmantošana būtu efektīva, uzticama un nediskriminējoša. Savukārt Londonas pilsētas digitalizācijas direktors Teo Blekvels stāstīs par īstenotajām un ieplānotajām aktivitātēm dzīves uzlabošanai metropolē; tāpat tiks apskatīti Japānas Sendai pilsētas tehnoloģiskie risinājumi.

Konference no centrālās norises vietas Vefresh inovāciju kvartālā Rīgā tiks pārraidīta īpaši izveidotā platformā vairākos kanālos, katrā no tiem piedāvājot oriģinālu saturu un auditorijas mijiedarbību ar konferences runātājiem. Forums notiks uz 4 skatuvēm ar tīklošanās iespējām.

Forums būs bez maksas; nepieciešama iepriekšēja reģistrācija. Pasākums notiks angļu valodā. 

Reģistrācija mediju pārstāvjiem pieejama šeit.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas