Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FKTK sagaida, ka Latvijas kredītiestādes pašreizējos apstākļos atturēsies no dividenžu izmaksas

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) no tiešajā FKTK uzraudzībā esošajām kredītiestādēm sagaida atturēšanos no dividenžu izmaksas un dividenžu izmaksas politikas pārskatīšanu, informēja FKTK pārstāve Dace Jansone.

Par to FKTK informējusi arī kredītiestādes. 

FKTK sagaida, ka kredītiestādes pat gadījumos, kad tās ievēro visas regulējošās prasības, ieskaitot to, ka nodrošina tai Kredītiestāžu likumā noteikto kopējo kapitāla rezervju prasību, un ievēros visas regulējošās prasības arī pēc dividenžu izmaksas, pārskatīs tās dividenžu izmaksas politiku un pašreizējos apstākļos saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēsies no dividenžu izmaksas ar mērķi turpināt nodrošināt kreditēšanu, kā arī nodrošināt iespējamo zaudējumu absorbēšanu nākotnē.

Par dividenžu izmaksu ierobežošanu šodien lēma arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) Uzraudzības valde, pieņemot rekomendāciju par banku dividenžu izmaksu Covid-19 pandēmijas laikā.

Kā skaidroja Jansone, ECB iesaka vismaz līdz 2020.gada 1.oktobrim neizmaksāt dividendes un kredītiestādēm neuzņemties neatsaucamas saistības izmaksāt dividendes par 2019. un 2020.finanšu gadu, tāpat kredītiestādēm ieteikts atturēties no tādas akciju atpirkšanas, kas ir atlīdzība akcionāriem.

Kredītiestādēm, kuras nevar ievērot šo ieteikumu, jo tās uzskata dividenžu izmaksu par juridiski saistošu, būtu nekavējoties uzraugošajām institūcijām jāpaskaidro šādas rīcības iemesli, uzsvēra Jansone.

ECB rekomendācijas attiecas uz nozīmīgām kredītiestādēm, kas ir ECB tiešā uzraudzībā, un tiek sagaidīts, ka ECB rekomendācijas ievēros arī mazāk nozīmīgās kredītiestādes, kuras ir nacionālo uzraudzības iestāžu, Latvijā - FKTK, uzraudzībā. ECB sagaida, ka nacionālās uzraudzības iestādes veiks pasākumus rekomendāciju piemērošanai. ECB turpinās novērtēt ekonomisko situāciju un apsvērs, vai pēc 2020.gada 1. oktobra ir turpināma dividenžu izmaksu apturēšana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas