SPKC no 21.jūlija līdz 23.jūlijam kopā saņēma informāciju par 18 festivāla Positivus apmeklētājiem, kuriem konstatēti zarnu infekcijas simptomi. Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 17 saslimušie uzturā lietojuši Turkebab produkciju, un neviens cits kopīgs riska faktors nav konstatēts.Saslimušajiem cilvēkiem pārtikas toksikoinfekcijas simptomi - slikta dūša, vemšana, vājums, dažiem caureja, sirds klauves, galvas sāpes, svīšana - parādījās vidēji 4-5 stundas pēc vistas un liellopu gaļas kebaba lietošanas uzturā.Kā pastāstīja Ševčenko, pārtikas produktu mikrobioloģisko analīžu veikšana turpinās, tomēr minēto secinājumu ļauj izdarīt primārie analīžu rezultāti, slimnīcā nogādāto cilvēku saslimšanas simptomi, kā arī kebabu tirdzniecības vietā konstatētie higiēnas un pārtikas sagatavošanas un uzglabāšanas pārkāpumi.Minētie fakti liecina, ka ēdienu gatavošana un realizācija Turkebab tirdzniecības vietā bija saistīta ar nopietnu risku klientu veselībai, uzsver Ševčenko. Tāpat SPKC atzīmē, ka pēc "Turkebab" darbības apturēšanas un trūkumu novēršanas neviens inficēšanās gadījums festivāla dalībniekiem netika reģistrēts.No pasākuma norises vietas slimnīcā kopā nogādāja 15 slimniekus, trīs cilvēki atteicās no hospitalizācijas. Desmit sasirgušie nonāca Vidzemes reģionālajā slimnīcā, četri Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas infektoloģijas centrs (LIC) un viens Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.Jau ziņots, ka SPKC uzsāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar toksikoinfekcijas gadījumiem festivāla Positivus apmeklētājiem.Veicot pacientu aptauju, epidemiologiem radās aizdomas, ka saslimšanas varētu būt saistītas ar vienu no festivāla ēdināšanas vietām, jo simptomi cilvēkiem parādījušies 3-4 stundu laikā pēc ēšanas.Vēlāk tika noskaidrots, ka apmeklētāju saindēšanās ar pārtiku, iespējams, notikusi, mielojoties ar festivāla teritorijā nopērkamajiem_ Turkebab _kebabiem.Kā iepriekš pastāstīja LIC direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse, cilvēkiem, kuri ar aizdomām par saindēšanos ar ēdienu festivālā Positivus tika nogādāti LIC, konstatēta saslimšana arī ar rota un norovīrusiem, tomēr par pārējiem festivāla laikā saslimušajiem cilvēkiem viņa to nevarēja apgalvot un aicināja sagaidīt epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātus.Kebabu tirgotāja Turkebab direktore Liene Uresina iepriekš norādīja, ka LIC informācija saskan ar_ Turkebab _aizdomām, ka saindēšanās cēlonis festivālā "Positivus" neesot bijusi pārtika.Patlaban Turkebab strādā normālā režīmā. Pēc ziņām sociālajos tīklos un valsts institūciju publiskiem pieļāvumiem par Turkebab saistību ar saslimšanas gadījumiem festivālā Positivus, visos trijos ēdināšanas uzņēmumos Rīgā bija novērojams apgrozījuma kritums, kas pamazām atkal kāpj. Uzņēmuma darbinieki patlaban apkopo pārdošanas rezultātus, lai iegūtu precīzus datus.
Epidemiologi: Positivus sasirgušie cilvēki saindējušies ar vistas un liellopu gaļas kebabiem
Izanalizējot informāciju, kas savākta kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi secinājuši, ka 17 festivāla laikā saslimušos vieno SIA_ Turkebab _produkcijas lietošana, un saslimušie, visticamāk, inficējušies ar piesārņotu pārtiku, kas saturējusi mikroorganismus un to izdalītos toksīnus, informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.