Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Elektrības padeves traucējumus izraisa vētras nolauzti koki

Vētra piektdien agri no rīta sākusies piekrastes rajonos. Spēcīgās vēja brāzmas pieņemas spēkā centrālajos reģionos, laužot kokus, kas iekaras elektrolīnijās un rada avārijas elektroatslēgumus, portālu Diena.lv informēja AS Latvenergo pārstāve Ivita Bidere.

Avārijas atslēgumi reģistrēti atbilstoši vētras virzībai valstī: agri no rīta tie bija Kurzemē - Talsu, Liepājas un Kuldīgas apkaimēs. Vēlāk vēja brāzmām pastiprinoties valsts centrālajos rajonos, traucējumi skāruši Tukuma, Piejūras, Jūrmalas, Ķekavas, Aizkraukles apkārtnes. Šobrīd konstatēti 27 vidējā sprieguma bojājumi, atslēdzot 326 transformatora punktus. Galvenais bojājumu iemesls ir lūstoši koki, kas pārrauj gaisvadu līnijas. Vietām, iekaroties līnijā, tie ir izgāzuši balstus vairākiem elektrolīnijas posmiem. Koku un zaru lūšanu pastiprina slapjš un sasalstošs sniegs.

"Vētrā galvenos bojājumus izraisa uz gaisvadu līnijām lūstoši koki - tas var būt tikai viens koks, taču lūstot izraisa atslēgumu visā elektrolīnijā. Šādi bojājumi ir konstatēti arī šorīt. Tieši tādēļ uzņēmums pastiprina preventīvos pasākumus, jau šobrīd rezultatīvi samazinot avārijas atslēgumu skaitu," sacīja  AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis. Viņš norādīja, ka, paplašinoties aizsargjoslām, notiek intensīva trašu attīrīšana no bīstamajiem kokiem, tiek ieviesta automatizēta bojājuma vietu noteikšana, kas ļauj brigādei doties uz precīzu bojājuma vietu, nevis meklēt to visas trases garumā.

AS Sadales tīkls jau agrās rīta stundās uzsāka bojājumu lokalizēšanu un to novēršanu. Iestājoties gaišajam dienas laikam, personāls dodas uz avārijas atslēgumu vietām. Kopumā darbam vētras seku novēršanai ir apzināts teju 1000 cilvēku liels personāls - operatīvā izbraukuma, kā arī remonta un celtniecības darbu brigādes. AS Sadales tīkls reģionālie vadītāji sazinās ar vietējām pašvaldībām, ja to objektos, piemēram, ambulancēs, bērnudārzos, skolās ir elektroapgādes traucējumi.

Vētras un stiprā vēja laikā Latvenergo koncerns aicina iedzīvotājus ievērot drošības pasākumus un būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. Latvenergo brīdina: esiet piesardzīgi un apdomīgi, neriskējot ar savu un citu cilvēku dzīvību!

Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā - piemēram, ja uz elektrolīnijas ir nogāzies vēja nolauzts koks, nemēģināt to novērst pašiem, bet ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā - vispirms elektroapgādi atjauno stratēģiski svarīgiem objektiem, piemēram, ambulancēm, zemnieku saimniecībām, bērnudārziem, skolām, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji.

Latvenergo pārstāvji atgādina - redzot zemē guļošu līnijas vadu vai uz līnijas uzkritušu koku, nekādā gadījumā tam nevajag tuvoties un to nedrīkst ļaut darīt arī citiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas