Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Eksperti: Vietām Latvijā laika apstākļu dēļ šogad varētu būt mazāka ķiršu un plūmju raža

Vietām Latvijā, piemēram, Zemgalē un Kurzemē šogad laika apstākļu dēļ varētu būt mazāka ķiršu un plūmju raža nekā pērn, aģentūrai LETA pieļāva aptaujātie augļkopības eksperti.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) pārstāve Renāte Kajaka pastāstīja, ka aukstā laika dēļ šopavasar smagi cietuši saldie ķirši un plūmes saimniecībās, kuras sals pārsteidza augļkoku ziedēšanas laikā. "Smagāk cieta ziedošie augļkoki - saldie ķirši, plūmes. Ja nu kādam saimniecībā bija aprikozes un persiki, cieta arī tie. Visvairāk cieta tie koki, kas tobrīd ziedēja un raisīja pumpurus," sacīja Kajaka. Ir saimniecības, kurās cietušas ābeles, bet ne tik būtiski kā ķirši, jo daļā saimniecību gājis bojā 80% un vairāk potenciālās ķiršu ražas.

Kajaka atzina, ka visvairāk laika apstākļu dēļ cieta augļkoki Zemgalē un Kurzemē. "Parasti aukstums lielāko kaitējumu nodara Latgalē un Vidzemes augšpusē, bet šogad ilgstoši vēso laika apstākļu dēļ ziedēšana tur nedaudz iekavējās, tāpēc zaudējumi būs mazāki," viņa sacīja.

Viņa arī pastāstīja, ka, pretēji sākotnējām bažām, zemeņu audzētājiem šogad vēso laika apstākļu dēļ pavasarī ir minimāli zaudējumi. "Ir kultūras, kas ir ļoti smagi cietušas, taču zemenes, patiesībā, cietušas tikai nedaudz. Raža, iespējams, būs mazāka nekā citus gadus, bet zemenes ir viena no kultūrām, kas mums šogad tika salīdzinoši pasargāta," sacīja LAA pārstāve.

Dārzkopības institūta galvenā pētniece Māra Skrīvele aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām ir pāragri izvērtēt pavasara laika apstākļu ietekmi uz augļkokiem. Visticamāk, ražu varēs prognozēt tikai jūlija sākumā. "Bumbierēm varētu būt kaitējušas ne tikai salnas, bet arī sals pavasarī. Ir šķirnes, kas labi ziedēja un, šķiet, raža būs laba. Ir ļoti dažādi. Pat vienā dārzā vienā stūrī tā pati šķirne ir cietusi, otrā dārza stūrī nē," teica Skrīvele, piebilstot, ka augļaizmetņi patlaban ir pārāk mazi, lai varētu novērtēt ražu.

Viņa piebilda, ka arī ābeles pavasari aizvadījušas atšķirīgi. Piemēram, Dobelē ābelēm solās būt salīdzinoši laba raža un arī saldajiem ķiršiem varētu būt laba raža. Turpretī 30 kilometru attālumā no Dobeles ābelēm raža varētu būt ļoti laba, bet ķiršu raža - sliktāka. Arī Valmierā ābeļu raža daļai saimniecību varētu būt mazāka nekā pērn.

Vienlaikus viņa pieļāva, ka šogad ķiršu raža vietām varētu būt mazāka nekā pagājušogad. "Ķiršu nebūs tika daudz, ka līktu zari no ogu smaguma, bet ogas būs," teica Skrīvele, piebilstot, ka raža atkarīga no koku veselības stāvokļa, barības vielām, utt. Plūmju raža, piemēram, Dobelē solās būt vidēja.

Skrīvele piekrita, ka labāka raža būs tiem augļkokiem, kas šogad vēlāk ziedēja. Savukārt sliktāka raža būs agrāk ziedošajām kultūrām, kuras pārsteidza vēsie laika apstākļi. Tāpat ražas apmēri ir atkarīgi arī no slimību aktivizācijas turpmākajos mēnešos, piebilda Dārzkopības institūta galvenā pētniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas