Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Dombrovskis un Jaunsleinis paraksta valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis pirmdien parakstīja Ministru kabineta (MK) un LPS 2012.gada vienošanās un domstarpību protokolu.

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka līdz šim sarunās ar ministrijām un valdību tika panāktas vairākas vienošanās un kompromisi, taču ir tēmas, par kurām arī netika panākta vienošanās, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadale starp pašvaldībām un valsti.

"MK viedoklis par sadali ir 80%/20%, ko pamato ar IIN pozitīvo izpildi šā gada pašvaldību budžetos. Tomēr LPS paliek pie iepriekš izteiktās nostājas par sadali 84%/16% apmērā," teica Mutjanko.

Saskaņā ar Jaunsleiņa minēto šogad pašvaldības ir diezgan konservatīvi plānojušas budžetu, kas arī ir viens no faktoriem, kurš radījis pozitīvo IIN izpildi.

LPS nevar piekrist, ka MK paredzētā IIN sadale tiek pārcelta uz vienošanās sadaļu, jo valsts budžetā plānots samazināt finansējumu sociālajiem pasākumiem un pamata infrastruktūras uzturēšanai, kas paredz nodot atbildību pašvaldībām sociālajā jomā un samazināt valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un vietējiem reģionālajiem maršrutiem, uzsvēra pašvaldību pārstāvji un norādīja, ka tas viss radīs slogu uz pašvaldību budžetiem un ietekmēs pašvaldību finansiālo situāciju 2012.gadā.

Tiesa, LPS domes sēdē gan panākts, ka valsts pašvaldībām garantē iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus 98% apmērā iepriekš noteikto 96% vietā, iekļaujot šo jautājumu vienošanās sadaļā.

Vienošanās nav panākta par valsts finansējumu speciālajām izglītības iestādēm – pašlaik valsts finansē 77% no 100%, un iztrūkstošais finansējums jārod pašvaldībām no saviem līdzekļiem. Savukārt attiecībā uz risinājumu bērnu no piecu gadu vecuma kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai Izglītības un zinātnes ministrijai līdz 2012.gada 1.jūnijam jāizstrādā priekšlikumi, jo pašlaik šīs kategorijas skolotāju algas aprēķināšanas koeficients ir viszemākais. LPS arī uzskata, ka ir jāpalielina valsts budžeta dotācija mācību grāmatu iegādei 1,5 miljonu latu apmērā, lai tiktu nodrošinātas bērnu tiesības uz bezmaksas izglītību, taču valsts var piešķirt dotāciju 400 tūkstošu latu apmērā.

Vēl vienošanās nav panākta par konsolidāciju sabiedriskā transporta pakalpojumiem un to sadaļu kārtību piecu miljonu latu apmērā, kā arī par mērķdotācijas apmēru pašvaldību ielu un autoceļu finansējumam.

Kompromiss ir panākts pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, pašvaldību aizņēmumos, galvojumos un ilgtermiņa saistībās. Saistībā ar sociālās drošības stratēģijas pasākumiem, puses vienojās no valsts budžeta līdzfinansēt 2012.gadā izmaksātos garantētā minimālā ienākuma pabalstus 50% apmērā, un līdz 2012.gada 1.maijam arī dzīvokļa pabalstus 20% apmērā. Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem 2012.gada valsts budžetā paredzēts finansējumu 44,61 miljons latu.

Vēl tiks veikti arī vairāki normatīvo aktu grozījumi, piemēram, sociālās palīdzības jomā pašvaldībās, nekustamā īpašuma nodokļa reformā un citās.

Jau vēstīts, ka valdība pašvaldībām nākamgad garantēs IIN ieņēmumus 98% apmērā, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā šogad, savukārt vienošanās par IIN ieņēmumu pārdali starp valsts un pašvaldību budžetiem nav panākta. Pašvaldības rosināja noteikt, ka to budžetos nākamgad nonāktu 84% no IIN ieņēmumiem, bet valsts budžetā – 16%. Valdības piedāvājums savukārt ir attiecīgi 80% un 20%.

Saskaņā ar nodomu protokola projektu IIN ieņēmumi 2012.gadā kopumā paredzēti 812,2 miljonu latu apmērā. Pēc valdības piedāvājuma, pašvaldības saņems 649,7 miljonus latu. Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi nākamgad paredzēti 96,36 miljonu latu apmērā, tostarp par zemi iecerēts iekasēt 51,97 miljonus latu, par ēkām ‒ 29,47 miljonus latu, par mājokļiem ‒ 13,59 miljonus latu, bet par inženierbūvēm ‒ 1,34 miljonus latu.

Ministru kabineta un LPS 2012.gada vienošanās un domstarpību protokols ir nākamā gada valsts budžeta likumprojekta paketes sastāvdaļa.

LPS dibināta 1991.gadā un apvieno Latvijas novadu un republikas pilsētu pašvaldības. Savienības biedri ir visas 119 pašvaldības – deviņas republikas pilsētu un 110 novadu pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas