Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dabas vērotājs: Vasara būs bez īpaša karstuma un lielām lietavām

Šī vasara būs mēreni jauka, jo nekas neliecina par īpašu karstumu ar ekstremālām novirzēm, kā arī lielām lietavām un milzīgiem plūdiem, tā portālam Diena.lv sacīja dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Rādās, ka vasara kopumā būs auglīga un dāsna – īpaši saulaina varētu būt jūlija otrā puse un augusta sākums. "Sākumā vairākas zīmes pavasarī rādīja, ka kopumā vasara būs sausa. Ja arī būs tas lietus, tad īslaicīgs un kopumā vairāk rādījās tās sausās zīmes. Piemēram, ja čiekuri egļu galotnēs vairāk ir uz augšu, tad tas liecina par sausu laiku," prognozēja V. Bukšs.

Savukārt jūnijs solās būt nedaudz vēsāks un paiet ar īslaicīgu lietutiņu, taču lielu lietavu nebūs. "Šobrīd rāda, ka ap Jāņiem būs īslaicīgs lietutiņš. Visumā nakts būs dzestra, ar odu sīcieniem un visā visumā paies ar lietutiņu, bet tas tikai jaukumam un svētībai," sacīja dabas vērotājs.

V. Bukšs pastāstīja, ka pavasarī vērojis bērzu un alkšnu sacensību – kura no abām koku šķirnēm saplauks pirmā. Šajā pavasarī nedaudz ātrāk pasteidzies bērzs, kas nozīmē, ka vasara lielākoties būšot sausa. Svarīgas zīmes ir arī skudrupūžņi – ja skudras pūžņus neceļ augstus, kā tas ir bijis arī šoreiz, tas nozīmē, ka vasaras otra puse un rudens pamatā būšot sauss.

Tiesa gan pirmais pavasara pērkons nācis no Dienvidrietumiem – tas liecina, ka vasarā vietām būs arī gāzienveidīgas lietusgāzes, pastāstīja V. Bukšs. "Tomēr tas Dienvidrietumu pērkons nāca pirmais un nogāja tieši pa Rietumu pusi un tas liecina, ka tomēr Rietumu vēji vasarā te iepūtīs. Bet kopumā tā vasara būs mēreni jauka."

Laika vērotāja Emīlija Stepanova portālam Diena.lv pastāstīja, ka Līgo rītā gaidāms lietus, bet dienas laikā tas pierims. Pašā Jāņu dienā gan nedaudz līs, taču E. Stepanova nevarēja pateikt, vai gaidāms silts vai auksts laiks.

Jautāta, vai šī būs svelmaina vasara, E. Stepanova atzina, ka karstākais un patīkamākais laiks būs no jūlija līdz 12. augustam, bet kopumā šo vasaru nevarēs nodēvēt par karstu. "Īsa bija ziema, īsa būs vasara. Maijs šajā dekādē bija vislabākais mēnesis," sacīja E.Stepanova. Viņa arī prognozē, ka jūnijā vēl būšot gaidāmas salnas.

E. Stepanova pieļāva, ka rudens šogad sāksies salīdzinoši agri, turklāt ziema būšot auksta.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa portālam Diena.lv atzina, ka Līgo un Jāņos neiezīmējas stabili laika apstākļi. Tas nozīmē, ka ir tikai neliela varbūtība, ka būs silts un sauss laiks. Jūnija dienas mīsies ar siltākām un vēsākām, jo pagaidām redzams, ka nav nostabilizējušies procesi, kas nestu siltu laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas