Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cilvēki ar invaliditāti nākotnē vēlas sagaidīt lielāku materiālo atbalstu no valsts

Lai gan Labklājības ministrija (LM) nākamgad plāno palielināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti, tiem būtu jāpalielinās vēl vairākkārtīgi, sarunā ar aģentūru LETA pauda Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons prezidents Ivars Balodis.

"No viens puses, mēs saprotam, ka naudas nav tik daudz, bet no otras, uzskatām, ka par esošajiem pabalstiem cilvēks nevar izdzīvot - 90 lati nesedz pat cilvēciski saprotamu iztikas minimumu," sacīja Balodis.

Jau ziņots, ka viena no LM nākamā gada prioritātēm ir materiālā atbalsta palielināšana cilvēkiem ar invaliditāti. Šim mērķim ministrija lūgusi papildu 9,42 miljonus latu nākamā gada budžetā.

No 2014.gada 1.jānvāra iecerēts par 50 latiem palielināt pabalsta apmēru cilvēkiem, kuriem nepieciešama kopšana. Tādējādi tas sasniegtu 150 latus mēnesī un tiktu pielīdzināts bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēram. Ministrijas aprēķini liecina, ka palielināto pabalstu saņemtu aptuveni 11 500 cilvēku.

Tāpat plānots palielināt materiālo atbalstu cilvēkiem ar 1. un 2.grupas invaliditāti, kuri saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tas nozīmē, ka cilvēki ar 1.grupas invaliditāti līdzšinējo 45 latu vietā varētu saņemt 58,50 latus mēnesī, bet cilvēki ar 2.grupas invaliditāti - 54 latus mēnesī. Vienlaikus 1.grupas invalīdi ar invaliditāti kopš bērnības līdzšinējo 75 latu vietā saņemtu 97,50 latus mēnesī, bet cilvēki ar 2.grupas invaliditāti, kuri ir invalīdi kopš bērnības, saņemtu 90 latus mēnesī.

Saskaņā ar LM datiem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu 2014.gadā saņems 17 746 cilvēki ar invaliditāti. Palielinātos pabalstus no nākamā gada plānots izmaksāt 9068 cilvēkiem ar 2.invaliditātes grupu un 2881 cilvēkam ar 1.invaliditātes grupu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas