Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Būtiski palielinoties atlīdzību prasību apjomam, pieaug OCTA nozares zaudējumi

Šī gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, par 15,7% pieaudzis obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) piekritušo atlīdzību prasību apjoms, līdz ar to OCTA tirgus šā gada deviņus mēnešus noslēdza ar 7,3 miljonu eiro zaudējumiem, aģentūru LETA informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) sabiedrisko attiecību konsultants Gints Lazdiņš.

Pirmajos trīs ceturkšņos OCTA piekritušo atlīdzību prasību neto summa bija 29,28 miljoni eiro.

Būtisks atlīdzību prasību neto summas pieaugums saistīts ar pieaugumu atlikto apdrošināšanas atlīdzību prasību tehniskajās rezervēs. Tikmēr apdrošinātāju nopelnīto prēmiju summa šā gada deviņos mēnešos ir palielinājusies par 0,41 miljonu eiro jeb 1,2%, salīdzinot ar 2014.gada deviņiem mēnešiem. Kopumā OCTA nozare 2015.gada pirmos trīs ceturkšņus noslēdza ar 7,32 miljonu eiro zaudējumiem, informēja Lazdiņš.

Šī gada pirmajos trīs ceturkšņos apdrošināšanas sabiedrību nopelnīto prēmiju summa bija 35 miljoni eiro, informēja Lazdiņš.

Saistībā ar šā gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2015.gada deviņos mēnešos ir pieņemti 30 939 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu 30,76 miljoni eiro, kas ir par 13,8% vairāk nekā 2014.gada deviņos mēnešos. Vērtējot piekritušo atlīdzību apjoma palielinājumu šā gada deviņos mēnešos pret tādu pašu periodu pērn, pieaugums ir pat 15,7%.

Vidējās atlīdzības izmaksas lielums par apdrošināšanas gadījumu šī gada pirmajos trīs ceturkšņos bija 1184 eiro, kas, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir palielinājies par 9,4%. Vislielākā atlīdzību summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopā bija 74,2% no kopējās atlīdzību summas. Straujākais pieaugums pēc zaudējumu atlīdzības veidiem vērojams rehabilitācijas izdevumu kompensēšanā, kā arī nemateriālo zaudējumu segšanā sakarā ar cietušās personas fizisku traumu, informēja Lazdiņš.

"Neapšaubāmi, ka atlīdzību apjoms par nemateriālajiem zaudējumiem turpmāk tikai pieaugs, kas skaidrojams ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kas paredz ievērojamu izmaksājamo atlīdzību summu paaugstinājumu," skaidroja LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Attiecībā uz atlīdzību izmaksām no Garantijas fonda šā gada deviņos mēnešos ir pieņemti 747 lēmumi par kopējo summu 1,92 miljoni eiro, kas ir par 26,7% vairāk nekā 2014.gada deviņos mēnešos. Zaudējumu atlīdzība no Garantijas fonda tiek izmaksāta saskaņā ar OCTA likuma un starptautisko normatīvo aktu prasībām. Lielāko Garantijas fonda atlīdzību izmaksu daļu sastāda atlīdzību izmaksas par ceļu satiksmes negadījumiem, kurus ir izraisījuši transportlīdzekļi bez OCTA apdrošināšanas.

Palielinājums ir saistīts ar to, ka Garantijas fondam jāveic atlīdzības izmaksas likvidējamās apdrošināšanas akciju sabiedrības Balva (LAAS Balva) vietā saistībā ar ārvalstīs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem. Vidējās izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu 2015.gada deviņos mēnešos bija 3094 eiro, kas ir palielinājies par 43%, salīdzinot ar 2014.gada deviņu mēnešu datiem. Tas lielā mērā skaidrojams ar ļoti lielu vidējās izmaksas palielinājums par ārvalstīs notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem, ko ietekmēja astoņas izmaksas no Garantijas fonda, katra vairāk nekā 20 000 eiro apmērā, informēja Lazdiņš.

"Pēc pašreizējiem datiem Garantijas fonda apmērs nākamajā gadā samazināsies zem 20 miljoniem eiro. Tas nozīmē, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem apdrošinātājiem būs jāsāk veikt regulārie ikmēneša atskaitījumi Garantijas fondā no katras pārdotās OCTA polises," skaidroja Stengrevics.

"Analizējot OCTA apdrošināšanas nozares darbības rezultātus, var secināt, ka situācija ir kļuvusi ievērojami negatīvāka, jo, pat neieskaitot LAAS Balva zaudējumus, zaudējumi tirgū ir 2,3 reizes lielāki nekā attiecīgajā periodā pērn. OCTA tirgus tik lielu zaudējumu apmēru pēdējo reizi uzrādīja 2007.gadā," informēja Stengrevics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas