Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

BKUS: Pārliecinoši lielākā daļa bērnu ar Covid-19 omikrona paveidu var ārstēties mājās

Pārliecinoši lielākā daļa bērnu ar Covid-19 omikrona paveidu var ārstēties mājās, secinājuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālisti.

Pieaugot saslimstībai ar dažādām vīrusu infekcijām, BKUS speciālisti izprotot vecāku satraukumu par iespējamo slimības gaitu un tās ietekmi uz bērna veselību, kā arī radušos jautājumus, kas attiecās uz ārstēšanas specifiku. Speciālisti saskaras ar vecāku bažām, kā rīkoties saslimšanas gadījumā - vai vispirms vērsties pie ģimenes ārsta vai apmeklēt slimnīcu.

Bērnu slimnīcas speciālisti uzsver, ka pārliecinoši lielākā daļa bērnu ar Covid-19 omikrona paveidu var ārstēties mājās un aicina vecākus konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru par attālinātām konsultācijām.

Pēdējo mēnešu dati no Dienvidāfrikas, ASV, Lielbritānijas un citām valstīm liecina par pieaugošo bērnu vecuma pacientu skaitu, kuri inficējušies ar omikrona variantu. Līdz ar pieaugošo inficēto bērnu skaitu, pieaug arī stacionēto mazo pacientu apjoms.

Pieejamie pasaules dati un situācijā BKUS liecina, ka bērni ar omikrona paveidu neslimo smagāk, proporcionāli vairāk bērniem nav nepieciešams skābekļa atbalsts un netiek novērota biežāka bērnu stacionēšana Intensīvās terapijas nodaļās. Tas attiecināms arī uz maza vecuma bērniem un zīdaiņiem.

Pieaugošais bērnu pacientu skaitu slimnīcās BKUS skaidro ar to, ka pašlaik ar Covid-19 slimo proporcionāli vairāk bērnu nekā iepriekš, nereti vēršanās stacionārā notiek vecāku satraukuma dēļ un turklāt daļa omikrona pozitīvo bērnu tiek stacionēti pavisam ar citu diagnozi un omikrona ir tikai blakus atrade.

Biežākās Covid-19 omikrona paveida pazīmes bērniem ir paaugstināta temperatūra, kakla sāpes, iesnas, nogurums un galvas sāpes.

Bērniem var būt arī šķidrāka vēdera izeja, slikta dūša vai vēdera sāpēs. BKUS aicina vecākus nesatraukties un iespēju robežās mierīgi izvērtēt sava bērna veselības stāvokli. Drudzis vai paaugstināta temperatūra pati par sevi, nav bērnam bīstama, jāvēro arī citas pazīmes.

Ārsta palīdzība nekavējoties jāmeklē, ja bērns sācis elpot smagi, ātrāk un seklāk nekā parasti, elpošana ir stenoša, ir zilganas lūpiņas vai seja, bērns ir ļoti mazaktīvs, neraksturīgi daudz guļ, ir apjucis vai atsakās no dzeršanas. Tāpat pie ārsta jāvēršas, ja zīdaiņi ēd mazāk nekā parasti, zīž mazaktīvi, ir miegaini.

BKUS arī norāda, ka visi jaundzimušie vecumā līdz vienam mēnesim ārstam obligāti jāredz klātienē.

Bērniem ar hroniskām saslimšanām un visiem bērniem līdz vienam gada vecumam, kuriem ir aizdomas par iespējamu saslimšanu ar Covid-19, nepieciešama ārsta konsultācija stāvokļa izvērtēšanai. Šī konsultācija var notikt arī attālināti.

Bērnu slimnīca atgādina, ka pandēmijas laikā būtiski pieaudzis arī saslimušo bērnu skaits ar citām infekciju slimībām - respiratori sincitiālo vīrusu, zarnu vīrusiem, citām sezonālām elpceļu infekcijām. Šī iemesla dēļ pacientu skaits slimnīcā ir ļoti liels, tas būtiski pagarina gaidīšanas laiku Neatliekamās palīdzības nodaļā. Tāpēc BKUS atkārtoti aicina izvērtēt bērna veselības stāvokli pirms došanas uz Bērnu slimnīcu un sākotnēji vērsties pie ģimenes ārsta vai izmantot konsultatīvo tālruni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas