Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bičkovičs: Augstākā tiesa strādā, balansējot uz robežas starp kvantitāti un kvalitāti

Augstākā tiesa (AT) pašlaik strādā, balansējot uz robežas starp kvantitāti un kvalitāti, - piektdien žurnālistiem sacīja AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Pēc viņa teiktā, tas īsti nepiedien augstākajai tiesu instancei, "kuras pamata misija ir nevis lietas skatīt vairāk un ātrāk, bet pielikt punktu un izlabot jebkādas kļūdas, tātad spriest pareizu, kvalificētu, nevis ātru tiesu".

AT apritē 2011.gadā bijis ap 8000 lietu, no tām ap 5000 izskatītas, bet 3000 palikušas izskatīšanai uz šo gadu. Bičkoviča vērtējumā, "tas ir liels cipars" un arī joprojām pamata "rūpe un jautājums" ir lielais neizskatīto lietu uzkrājums gan Latvijas tiesās kopumā, gan arī konkrēti AT.

Bičkovičs sacīja, ka neizskatīto lietu uzkrājums neveidojas tāpēc, ka tiesneši nevēlētos vairāk un intensīvāk strādāt. Pie tiem resursiem un kapacitātes, kāda ir AT, tiesa "šobrīd strādā, jau balansējot uz robežas starp kvantitāti un kvalitāti". Šī problēma identicficēta šodien AT plēnumā.

Viņš papildināja, ka konkrētā problēma sākusies līdz ar ekonomiskās krīzes gadiem. Liels apjoms lietu, kas nonākušas skatīšanai AT, ir lietas, kas izriet no dažāda rakstura saistību tiesībām - tie ir neizpildīti līgumi, neapmaksāti līzingi, kredīti, dažāda veida saistības - lietas, kas saistītas ar ekonomiku. Tās ir arī lietas, kas saistītas ar darbinieku atlaišanu nesenā pagātnē un kas tagad trīspakāpju tiesu sistēmā atnākušas līdz AT.

"Mūs dara bažīgus un mēs esam ieinteresēti šo neizskatīto lietu uzkrājumu maksimāli samazināt, nodrošinot tiem cilvēkiem, kas vēršas tiesā, lai viņiem uz savu tiesību uz tiesu īstenošanu nebūtu jāgaida gadiem," sacīja Bičkovičs.  Viņa vērtējumā, vienkārša AT tiesnešu skaita palielināšana nav uzskatāma par efektīvu paņēmienu un tas arī prasa papildu resursus.

Otrs risinājums, ko AT sākusi īstenot jau 2011.gadā, bijis iniciēt grozījumus likumos, lai tiesāšanās tiktu padarīta ātrāka, vienkāršāka, lai tā nebūtu tik darbietilpīga un tas ļautu esošajiem tiesnešiem lietas izskatīt ātrāk.

Bičkovičs piebilda, ka 15.martā jau ir pieņemti grozījumi likumā, kas ļauj Senātā civillietas skatīt rakstveida procesā, kā tas jau notiek ar krimināllietām. Patlaban līdzīgi grozījumi tiek virzīti arī attiecībā uz administratīvo lietu izskatīšanu, taču ar tiem nekāda virzība nenotiek. Šie grozījumi nozīmē, ka rakstveida procesā lietas tiek skatītas, neorganizējot tiesas sēdi. Šis ir efektīvs paņēmiens, kā intensificēt tiesas darbu, pauda AT priekšsēdētājs.

Tāpat pašlaik aktīvi notiek darbs Tieslietu ministrijā pie mediācijas procesa, kas ir alternatīva iespēja atrisināt strīdus. Bičkovičs pauda cerību, ka tas atslogotu tiesas un ļautu intensīvāk un ātrāk izskatīt esošās lietas.

"Soļi var būt vairāki," sacīja Bičkovičs, piebilstot, - ciktāl tas ir atkarīgs no AT, tad tā ieņem nevis pasīvu novērotāja pozīciju, bet cenšas aktīvi iesaistīties un palīdzēt likumdevējam un iniciēt labojumus likumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas