Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Bērnu invalīdu asistentiem darbu skolā apmaksās par 40 stundām nedēļā

No valsts budžeta bērnu invalīdu asistentu pakalpojumus apmaksās par ne vairāk kā 40 stundām nedēļā, noteikts Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā noteikumu projektā "Asistenta pakalpojumu izglītības iestādē piešķiršanas un finansēšanas kārtība".

Aprēķinot finansējumu asistentu algošanai, ministrijai būs jāņem vērā mācību iestādē izglītojamo personu skaits, kas saņem asistenta pakalpojumus, valstī noteikto minimālo stundas tarifa likmi normāla darba laika ietvaros un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tāpat vērā būs jāņem mācību dienu skaits konkrētajā mācību gadā.

Noteikumos arī definēts, kādas personas varēs sniegt asistenta pakalpojumus. To tiesīgas būs darīt personas, kurām ir darba vai personiskā pieredze personu ar invaliditāti aprūpē, vai arī atbilstoša izglītība, darba pieredze pedagoģijas, psiholoģijas, medicīnas, veselības vai sociālā darba jomā.

Šādi noteikumi nepieciešami, jo patlaban normatīvajos aktos nav noteiks tiesisks regulējums šādu pakalpojuma sniedzēju piesaistīšanai un to atlīdzības nodrošināšanai, skaidro ministrija.

Jau ziņots, ka no šī gada 1.septembra skolēni vecumā no 7 līdz 18 gadiem un jaunieši pēc 18 gadiem, kuriem ir I vai II invaliditātes grupa, izglītības iestādēs var saņemt apmaksātus asistenta pakalpojumus pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai.

Lai varētu saņemt šo pakalpojumu, nepieciešams Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) ieteikums individuālajā rehabilitācijas plānā par asistenta pakalpojuma nepieciešamību.

Asistenta pakalpojums ietver palīdzību pārvietošanās atbalstam izglītības iestādē, pašaprūpes veikšanai, piemēram, personīgā higiēna, palīdzība ēdienreizēs, apģērbšanās vai noģērbšanās, apģērba kārtošana, komunikācijā ar pedagogu, mācību pierakstu veikšanā un mācību materiālu sagatavošanā darbam, mācību piederumu un darba vietas sakārtošanā, saskarsmē ar vienaudžiem un citām personām izglītības iestādē, piemēram, starpbrīžos un pagarinātās dienas grupas laikā, ārpusstundu pasākumos, kā arī palīdzību līdzdalības nodrošināšanā izglītības iestādes pasākumos.

Šis pakalpojums neattiecas uz speciālās izglītības iestādēm, kuru uzturēšana jau pašlaik ir finansēta no valsts budžeta, tostarp tiek piešķirti līdzekļi tehniskā personāla nodrošināšanai. Noteikumu projektu pirmdien izskatīs Ministru kabineta komitejas sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas