Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Baudāmam rudenim sekos silta ziema

Pēc septembra, kas lutināja ar ilgstošu atvasaru un kalendārā rudens mēnesim neierasti pat vairākkārt ļāva baudīt 25 grādu siltumu (rekordu uzstādot 17. septembrī, kad Kuldīgā fiksēja pat 28,2 grādus), oktobris atnācis ar salu naktīs. It kā nekas neparasts, bet prognozes liecina, ka aptuveni desmit naktis pēc kārtas vismaz daļā Latvijas valdīs sals, padarot 2015.

gada oktobra pirmo pusi par aukstāko vismaz pēdējos 13 gados. Vairāki aukstuma rekordi jau krituši, jo vēsturiski zemākās gaisa temperatūras šajā periodā bijušas -5..-9 grādi. Aukstums liks pieslēgt apkuri laikus, un rēķins par siltumu pirmajā apkures sezonas mēnesī noteikti būs krietni lielāks nekā vairākus iepriekšējos gadus, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Ilgstošais sausā un aukstā laika periods oktobra sākumā ir izcili piemērots visu iespējamo rudens prieku baudīšanai. Parasti oktobrī ir 15-18 dienu ar nokrišņiem, dažās no tām ne tikai līst, bet ir arī slapjdraņķis. Šoreiz oktobra rītos biežāk būs gleznaina migla, dienās spīdēs saule, aukstā laika dēļ koku lapas būs sevišķi košas, un lēnais vējš ļaus tām nenokrist sapūšanai ilgāk nekā parasti.

Zemais ūdens līmenis ir laba ziņa tiem, kas dzīvo palu laikā applūstošās upju piekrastēs - zems ūdens līmenis pirms upju aizsalšanas ir būtisks faktors, kas mazina iespējamību, ka pavasarī būs jācieš no palu ūdeņiem.

Pirms analizē pašreiz pieejamos ilgtermiņa prognožu modeļu scenārijus rudens otrajai pusei un ziemai, der atskatīties uz vasaru, kas mēdz dot norādes par gaidāmo laiku turpmāk. Lai gan nav zinātniski pierādīts, kāpēc un vai patiesi pastāv saikne, tomēr pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā izteikti karstam augustam Eiropā sekojis auksts rudens ar noturīgu salu jau oktobrī. Latvijā gan šogad augusts nebija ekstrēmi karsts - vidējā mēneša temperatūra bija 17,9 grādi, kas ir par 1,7 grādiem siltāks par ilggadīgo normu.

Atskatoties nesenā vēsturē, šāds scenārijs - karsts augusts, auksts oktobris - atkārtojās 2010., 2003., 2002., 1997., 1996. un 1992. gadā. Jāpiemin, ka vairākos no minētajiem gadiem pēc aukstā oktobra sekoja arī auksta ziema, sevišķi 2010./2011. gadā. Tomēr datormodeļi, kas aprēķina atmosfēras procesus nākotnē un prognozē gaidāmos laika apstākļus, šo korelāciju vērā neņem, un tiem ir citas idejas par gaidāmo ziemu.

Lai gan aktīvās atpūtas cienītājus tas var apbēdināt, arī šī ziema Latvijā, visticamāk, būs silta. Kārtējo reizi jāatgādina, ka ilgtermiņa prognozes ir slidena lieta, tomēr pašreiz pieejamā informācija liedz cerēt uz stabili sniegotu balto gadalaiku. ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras pārvaldes globālā ilgtermiņa prognožu modeļa Climate Forecast System izstrādātie 12 ticamākie scenāriji laika apstākļu attīstībai turpmākajiem sešiem mēnešiem paredz, ka gaisa temperatūra mūsu reģionā lielākoties būs virs normas. Tas, protams, neizslēdz atsevišķus periodus ar salu un sniegu, iespējams, pat krietnu salu, tomēr būs bieži un ilgi atkušņi.

Lai arī pirmās sniegpārslas varētu būt manāmas jau šonedēļ, sniega sega vēl neveidosies. Ilgais sausā laika periods, kas, visticamāk, turpināsies līdz 15.-18. oktobrim, liegs veidoties sniega mākoņiem.

Visu Toma Briča rakstu par rudens un ziemas laika apstākļu prognozēm lasiet ceturtdienas, 8.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas