Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Barča: Pensijas būs, ja cilvēki sapratīs, ka jāmaksā nodokļi

Pensijas Latvijā būs arī nākotnē, taču cilvēkiem jāsaprot - ko maksāt pensijās būs tikai tad, ja tiks maksāti nodokļi, pirmdien Latvijas Radio sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība).

Uz jautājumu, vai viņa ir pārliecināta, ka pensijas būs arī pēc 20 gadiem, Barča atbildēja: "Esmu pārliecināta - ja ļaudis sapratīs, ka no valsts var prasīt tad, ja ir maksāti nodokļi."

"Mani bieži rāj personas, kuras nodokļus nav maksājušas un dziļi brīnās, 62 gados nav pat 10 gadu darba stāžu savākušas, bet izsaka ļoti nepatīkamus vārdus par valsti un valdību. Un uz jautājumu - ko tad jūs pats darījāt? 62 gados varonīgi nostrādājāt tikai 10 gadus? - atbild: kas jums par daļu!" novērojumos dalījās Saeimas deputāte.

Viņa arī noraidīja izteikumus, ka politiķi daudz vairāk raizējas par pensionāriem, nevis par bērniem: "Tā nepavisam nav. Vismaz tas, kas ir mūsu komisijas kompetencē - gan par bērniem, gan rīcības plānu, kas notiks Latvijā līdz 2017.gadam, mēs ļoti nopietni sadarbojamies ar nevalstiskajām organizācijām, kuras pārstāv ģimenes, un tādu ir ļoti daudz." Deputāte arī piebilda, ka viņai ir "ļoti skumji" dzirdēt izteikumus, ka pensionāriem tiek pievērsta lielāka uzmanība priekšvēlēšanu kontekstā.

Komentējot demogrāfa Ilmāra Meža teikto, ka, ja pēc pieciem gadiem demogrāfiskā situācija Latvijā nemainīsies uz labo pusi, vairs nebūs lielas jēgas arī no pensiju paaugstināšanas, Barča atgādināja, ka atbalsts bērniem un ģimenēm pirms 30-40 gadiem bijis stipri mazāks kā tagad.

"Ja mēs paskatāmies tos gadus atpakaļ, ģimenes un bērnu piedzimšana tika ļoti niecīgi atbalstīta, salīdzinot ar to, kā ir šodien. Tajos gados diez vai kādam ienāca prātā, ka būs kādi vecāku pabalsti. Daudz un dažādi pie mums ir bijis - gan tajos tālajos laikos, gan šajos 20 gados. Tikai pēdējos gados ir tā iespēja saņemt vecāku pabalstu un paternitātes pabalstu. Un pavisam nedaudz gadus ir tās desmit dienas, ko arī samaksā no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Arī ierobežojums pabalstiem - 350 lati plus 50% no pārsniegtā - ir tikai laika jautājums," norādīja deputāte.

Jau vēstīts, ka sociālantropologs Roberts Ķīlis intervijā žurnālam "Klubs" izteicies, ka "notiks atteikšanās no pensiju sistēmas, pāriešana uz nabadzības pabalstu.. Mana vecuma un jaunākiem cilvēkiem pensijas nebūs".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas