Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Autogāzes patēriņš aug lēnāk; palielinās gāzes uzpildes staciju skaits

Autogāzes pārdošanas apjomi šajā gadā turpina palielināties, taču lēnāk kā iepriekš. Savukārt autogāzes cena kopš gada sākuma ir nedaudz samazinājusies un pieaug arī gāzes uzpildes staciju skaits, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šī gada sākumā spēkā stājās grozījumi likumā Par akcīzes nodokli, saskaņā ar kuriem tika palielināts akcīzes nodoklis autogāzei un nodokļa likme iepriekšējo 128 eiro vietā par 1000 kg gāzes tika paaugstināta līdz 161 eiro. Iepriekš gāzes tirgotāji šiem grozījumiem pretojās, norādot, ka ar laiku tas sadārdzinās autogāzi un liks no tirgus aiziet daļai spēlētāju, kā arī daļa automašīnu īpašnieku pārdomās, vai ir vērts mainīt iekārtas.

Tomēr, kā liecina autogāzes tirgotāju dati, cena šajā gadā būtiski nav palielinājusies. Statoil Fuel & Retail Latvia degvielas produktu kategorijas vadītājs Armands Žubulis stāsta, ka gada sākumā autogāzes cenas mazumtirdzniecībā Latvijā bija vidēji 0,64 eiro/l, taču, samazinoties autogāzes produktu cenām pasaules biržās, līdz jūnijam tās kritās arī mazumtirdzniecībā Latvijā – līdz vidēji 0,56 eiro/l.

Kā stāsta Žubulis, šogad pārdotās autogāzes apjoms degvielas mazumtidzniecības tirgū Latvijā ir pieaudzis par 14%, salīdzinot ar atbilstošo laika periodu pērn. Arī Riekstiņš stāsta, ka Virši-A degvielas uzpildes stacijās šogad novērojams autogāzes pieprasījuma pieaugums, un, salīdzinot ar pērno gadu, kompānijas pārdotās autogāzes apjomi ir palielinājušies par 50%.

Autogāzes iekārtu tirgotāji kā galveno iemeslu iekārtu mainīšanai min pašreizējo benzīna un gāzes cenas starpību, turklāt norāda, ka gāzes tehnoloģiju attīstība ļauj jaunās paaudzes automašīnām ierīkot šīs iekārtas un vienlaikus saglabāt rūpnīcas garantiju. Pēc uzņēmuma Latvijas propāna gāze ekspertu aplēsēm, patlaban moderna ceturtās paaudzes gāzes iekārta maksā ap 650–925 eiro. Pakāpeniski aug arī uzpildes vietu skaits – pašlaik Latvijā ir aptuveni 300 auto gāzes uzpildes staciju.

Būtiski uzsvērt, ka iekārtas uzstādīšana atmaksājas transportlīdzekļiem, kuri tiek regulāri ekspluatēti un ar kuriem tiek mēroti lieli attālumi. Kaut arī lauvas tiesu – apmēram 90% no automašīnām, kas aprīkotas ar autogāzes iekārtu, – veido privātpersonu īpašumā esošie transportlīdzekļi, palielinās pieprasījums no uzņēmumiem, kuriem ir lielāki autoparki, piemēram, taksometru kompānijām. 

"Paredzams, ka nākamajā gadā autogāzes tirgus Latvijā turpinās palielināties, tikai lēnāk nekā līdz šim, ņemot vērā salīdzinoši straujo pieaugumu līdzšinējos gados, jo daļa autobraucēju, kas vēlējās pāriet uz automašīnām, kas aprīkotas ar autogāzes iekārtām, to jau ir izdarījuši," uzskata Žubulis.

Vairāk rakstu Autogāzes patēriņš aug lēnāk lasiet ceturtdienas, 13.novembra, laikrakstā Dienas Bizness 14.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas