Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Austrumu slimnīcā veiksmīgi noritējusi unikāla sirds asinsvadu operācija

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veiksmīgi noritējusi unikāla sirds asinsvadu operācija pacientam, kuram bija nepieciešama neatliekama sirds asinsvadu labošana ar stentu ievadīšanu, aģentūrai LETA pavēstīja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā akūtā kārtā tika stacionēts pacients ar sūdzībām par pēdējo nedēļu laikā pieaugošu elpas trūkumu un dzīvībai bīstamiem sirds ritma traucējumiem. Izmeklējot pacientu stacionārā, viņam tika konstatēta kritiski zema sirds saraušanās spēja - kontraktilitāte ar recidivējošiem dzīvībai bīstamiem sirds ritma traucējumiem - kambaru fibrillācijām -, kā arī kritiska, vairāk nekā 90% stenoze kreisās koronārās artērijas stumbrā.

Pacienta turpmākās ārstēšanas iespējas sarežģīja vairāki papildu faktori. Viņam bija jālieto antikoagulantu jeb asinis šķidrinošo līdzekļu zāļu terapija, kas nepieciešama implantēto sirds vārstuļu dēļ, un to nedrīkstēja pārtraukt. Tāpat viņam bija iedzimta sirds apgādes īpatnība - kreisais apasiņošanas tips, un tas nozīmē, ka visa sirds muskuļa asins apgāde notiek caur kreisās koronārās artērijas stumbru, kurā arī tika konstatēts vairāk nekā 90% sašaurinājums. Pacientam bija arī hroniska anēmija.

Pacients 51 gada vecumā pirms 10 gadiem bija pārcietis plašu miokarda infarktu, pēc kura viņam izveidojās nopietna sirds mazspēja. Pirms deviņiem gadiem pacientam bija veikta sirds ķirurģiskā operācija, kur viņam tika protezētas uzreiz divas sirds vārstules - aortālā un mitrālā - ar mehāniskām protēzēm. Savukārt pirms pieciem gadiem pacientam bija atkārtots miokarda infarkts.

Namniece informēja, ka sākotnēji pacientam tika koriģēts hemoglobīna līmenis. Recidivējošo fatālo sirds ritma traucējumu - kambaru fibrilācijas - dēļ pacientam uz antikoagulantu un antitrombotiskās terapijas fona implantēts elektrokardiostimulators-defibrilators-resinhronizācijas ierīce, kas gan uztur, gan kontrolē sirds ritmu, gan arī palīdz uzlabot sirds kontraktilitāti jeb saraušanās spēju.

Pacientam nebija iespējama kardioķirurģiska sirds asins apgādes korekcija - gan sliktā vispārējā veselības stāvokļa, gan iepriekš veiktās sirds operācijas dēļ, bet bija nepieciešama/indicēta neatliekama mazinvazīva sirds asinsvadu labošana ar stentu ievadīšanu, kas savukārt bija saistīta ar ļoti lieliem pacienta bojāejas/nāves riskiem (sirds apstāšanās, dzīvībai bīstamas aritmijas) jau iepriekš minētās izteiktās sirds mazspējas un sirds asins apgādes īpatnību dēļ.

Pēc rūpīgas pacienta veselības stāvokļa analīzes un vairākkārtējām vadošo RAKUS kardioloģijas, anestezioloģijas, reanimatoloģijas, invazīvās radioloģijas, asinsvadu ķirurģijas ārstu un speciālistu konsultācijām tika pieņemts lēmums veikt operāciju ar veno-arteriālo "VA-ECMO" jeb ārpusķermeņa membrānas asins apskābekļošanas metodi, kas pilda arī sirds un asinsvadu atbalsta un uzturēšanas funkciju, kas šim pacientam veidoja apstākļus drošai mazinvazīvas kardioloģiskas operācijas veikšanai. Tika izveidots operācijas norises dienas plāns, un multidisciplinārajā komandā tika iekļauti dažādu specialitāšu vadošie ārsti, operāciju un aprūpes māsas.

Attiecīgi pacientam vispārējā anestēzijā pēc kaniļu ievadīšanas maģistrālajos asinsvados tika uzsākts sirds asinsvadu sistēmas atbalsts un uzturēšana mazinvazīvās kardioloģiskās operācijas laikā ar "VA-ECMO" metodi. Tās fonā tika veikta sirds pilna revaskularizācija, veicot angioplastiju - implantējot koronārajos asinsvados divus zālēm pārklātus stentus.

Pēc sirds asinsvadu operācijas pabeigšanas pacienta sirds funkcija pakāpeniski atgriezās sākotnējā stāvoklī, un "VA-ECMO" atbalsts tika pārtraukts. Pēc tam invazīvais radiologs kopā ar asinsvadu ķirurgu nodrošināja saudzīgu un drošu asinsvadu slēgšanu pēc "VA-ECMO" sistēmas kaniļu evakuācijas no maģistrālajiem asinsvadiem.

Kopumā "VA-ECMO" sistēmas pieslēgšana, metodes atbalsts un uzturēšana, kā arī sistēmas evakuācija kopā aizņēma aptuveni sešas stundas.

Pēc operācijas pacients tika pamodināts un nogādāts tālākai veselības stāvokļa novērošanai uz Intensīvās terapijas klīniku. Jau pēc diennakts novērošanas pacienta veselības stāvoklis bija pietiekami stabils, lai viņš tiktu pārvests uz Kardioloģijas nodaļas Intensīvās terapijas palātu. Savukārt vēl pēc diennakts pacients tika ievietots vispārējā ārstēšanās palātā.

Paredzams, ka jau šonedēļ pacients varēs doties mājās, jo viņa veselības stāvoklis ir stabils un apmierinošs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas