Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atkritumu savākšana ceļmalās pēdējos piecos gados izmaksājusi 2,8 miljonus eiro

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) atkritumu savākšanai no valsts autoceļiem pēdējo piecu gadu laikā iztērējis 2,8 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja LAU pārstāvis Juris Aksels Cīrulis.

Viņš norādīja, ka piegružoto ceļmalu sakopšanai LAU ik gadu izlieto vairāk nekā 580 000 eiro, tostarp autoceļu nodalījuma joslas sakopšanai 379 000 eiro, bet sadzīves atkritumu tvertņu apkopei 204 000 eiro.

Vienlaikus izmesto atkritumu daudzums ceļmalās nesamazinās, kas liecina par autoceļu lietotāju vienaldzīgo attieksmi vides piesārņojuma problēmu risināšanā un atkritumu īpatsvara samazināšanā.

Cīrulis minēja, ja iedzīvotāji atkritumus novietotu tiem paredzētajās vietās - mājsaimniecību noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumu norādītajās vietās, atkritumu savākšanas izmaksas autoceļu uzturētājs varētu novirzīt lietderīgākiem autoceļu ikdienas uzturēšanas darbiem, piemēram, teju 260 kilometru grants autoceļu veikt greiderējamās kārtas atjaunošanu, sakārtot autoceļu ūdens atvadi un citus darbus.

Autoceļu nomalēs tiek izmesti plastmasas maisiņi, papīri, dzērienu un ēdienu iepakojumi, pudeles, kā arī iedzīvotāji nereti izmanto iespēju no mājsaimniecību atkritumiem atbrīvoties tos atstājot pie atkritumu tvertnēm autobusu pieturvietās. Līdztekus tam ceļmalas tiek piegružotas arī ar būvniecības un lielgabarīta atkritumiem - azbesta šīferi, kuru nevar nodot parastā atkritumu poligonā, jo tie ir bīstamie atkritumi, kā arī būvgruži, vecas mēbeles, ledusskapji un televizori, kam savukārt ir paredzēti speciāli nodošanas punkti.

Atkritumu tvertnes tiek sakoptas, veicot autoceļu kopšanu - A uzturēšanas klases autoceļiem reizi nedēļā, B - reizi divās nedēļās un C uzturēšanas klases valsts autoceļiem - reizi mēnesī.

LAU aicina iedzīvotājus saudzīgi izturēties pret vidi, nemēslot ceļmalās un sadzīves atkritumus izvest vai novietot mājsaimniecību noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumos norādītajās vietās.

LAU veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 kilometri, no tiem 9129 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Ir divas iespējas... . Pirmā - uzskatīt, ka visi valsts iedzīvotāji no rīta līdz vakaram par to tikai domā, kā izpildīt visus administratīvos noteikumus. Uzskatīt, ka visi valsts iedzīvotāji nemitīgi studē ekoloģijas jautājumus un ir savā izpratnē vismaz bakalauru līmenī. Otrā iespēja... saprast, ka lielākā daļa valsts iedzīvotāju valdību neņem nopietni, bet interesējas galveno kārt par tēmu "maize un izpriecas" , bet ekoloģiju saprot tik daudz , cik cūka Mēnesi. Nu, lūk! No otrā skatu punkta raugoties un izdarot secinājumus atbilstoši REALITĀTEI, ir vienkāršāk uzstādīt ceļmalās atkritumu konteinerus, nekā ik pavasari rīkot ļeņiniskās sestdienas talkas un uzlasīt katru plastmasas pudeli tūkstoš ceļmalas kilometru garumā.
Korrektors
K
Pietiks ar pāris kamerām un lieliem sodiem paraugprāvām. Lai paši arī novāc pāris hektārus.
braucējs
b
Ir tāda tendence nelikt atkritumu konteinerus. Nu LAU nonācis pie ģeniāla secinājuma - konteineru neesamība neveicina atkritumu izzušanu. Tie vienalga ir, tikai bez to izvešanas, tie arī jāsavāc un tas ir dārgāk. Tāpēc aicinu konteinerus stāvvietās tomēr izvietot, vienīgi ierīkot tos tā, lai lieos atkritumu maisus tajos ievietoet nevarētu. Arī kameras varētu uzstādīt, lai fiksētu tos, kas izmet atkritumus blakus konteineriem. Ātri vien fiksēsiet, ka būs arī resursu ietaupījumi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas